Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga | kl.lt

MEZGINIŲ MADA – IR JAUKI, IR NAUDINGA

Užteks mezginiams mėgautis tylia nebūtimi – atėjo metas šildyti, puošti, gaubti moteris švelnaus jaukumo burtais. Gražūs megzti drabužiai – viena iš šaltojo sezono mados krypčių. Mezginiai sudomino ne tik rankdarbių mėgėjas, bet ir aukštosios mados kūrėjus.

Rankų darbo magija

Šio sezono mados tendencija yra labai paranki moterims: numezgei per didelį megztinį – susijuosi diržu, ir pirmyn. Tik reikia žiūrėti savo apimčių – ką norite paslėpti, o ką išryškinti. Jei esate stambesnio sudėjimo ir mezgate megztinį su didelėmis pynėmis, tuomet tegu jis bus ilgesnis, kad vizualiai jus prailgintų. Žodžiu, šių dienų mada – labai palanki, bet tik toms, kurios moka truputį moteriškai pagudrauti.

Dizainerė Diana Rūta Stankevičienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Mezginių jaukumo reikia visoms, nes šie rankdarbiai – ir meditacija, ir nusiraminimas, ir puiki Kalėdų dovana. Prisiminkite senesnius laikus, kai merginos megzdavo savo vaikinams šalikus ar megztinius, kad atsirastų tarp jų tvirtesnis ryšys... Mes galime suteikti galimybę savo mamoms, močiutėms, vienišoms tetoms pasijusti reikalingoms. Artėja Kalėdos, paprašykite jų megztų dovanų – šalikų, kojinių, pirštinių ar dar ko nors. Tai darydamos jos mažiau nervinsis dėl pandemijos ir džiaugsis, kad jų darbas vertinamas, kad jo kažkam reikia.

Galų gale – megzkite pačios! Greitosios mados parduotuvėse įsigyti megzto trikotažo drabužiai taip nesušildys ir nesuteiks tiek gerų emocijų, kiek pačios nusimegztas megztinis. Greitosios mados drabužių mūsų spintose jau priversta su kaupu, bet jie nebeteikia  džiaugsmo. Štai kodėl į mūsų kasdienybę vėl grįžta rankdarbiai, siuvinėjimas – mes norime apsivilkti drabužį ir jausti į jį sudėtą gerąją energiją. Juk mezginyje gyvena ir jį mezgusio žmogaus meilė, šiluma, šviesios mintys apie tą žmogų, kuriam jis bus skirtas. Kodėl tvarioji mada darosi vis populiaresnė? Todėl, kad tvarios mados daiktai, šiuo atveju – drabužiai, yra energiškai svarūs.

Norite būti madinga? Rinkitės

* Over size tipo megztus drabužius – nuo paltų, liemenių, megztinių, kardiganų, suknelių iki minkštučių merino vilnos išeiginių sportinių kostiumų, kombinezonų ar naminių treningų.

* Megztas liemenes – trumpas ir ilgas, siauresnes ir platesnes, stambių raštų ir puoštas pynėmis, vienspalves ir margintas raštais, V formos ir apvalia apykakle.

* Megztas sukneles – raštuotas ar lygias, su kutais ar nėriniais, kurie lyg permatomas voro tinklas gali būti derinami su grubaus mezgimo intarpais, primenančiais traktoriaus vikšrų raštą.

* Skirtingų storių, spalvų, faktūrų siūlais sukurtus įdomius nelygumus mezginio paviršiuje. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti stambesniems mezgimo raštams, kurie iš pirmo žvilgsnio primintų močiučių rankdarbius.

* Megztas kepures ir šalikus – jie taps galutiniu madingo žiemos įvaizdžio akcentu.

Padės gerai savijautai

Mezgimą iš naujo atradau prieš keliolika metų. Ankstyvoje jaunystėje labiau buvau linkusi į savo meistriškumo išbandymus, sudėtingų raštų kombinacijas, o prieš kurį laiką pradėjau naudoti mezgimą kitais tikslais. Auginant vaikus ir praleidžiant daugiau laiko šeimoje, mezgimas netrukdė būti gera mama, žmona, o dargi padėjo užsiimti sau malonia veikla.

Ramunė Mazaliauskienė, gydytoja psichiatrė ir psichoterapeutė, LSMU Kauno ligoninės Psichiatrijos klinikos vadovė, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentė. Asmeninio archyvo nuotr.

Nežinau, kiek žmonių skaitė ir atsimena Levo Tolstojaus knygoje aprašytą sceną, kai Nataša Rostova prie mirštančio Andrejaus Bolkonskio lovos mezga, o jam tai primena jo auklę ir be galo ramina. Todėl ir aš tikiuosi, kad mezgimas ramina šalia manęs esančius.

Man mezgimas, ypač jei raštas pasikartojantis ir neįmantrus, padeda suformuluoti mintis ir rasti sprendimus. Todėl manau, kad liaudies pasakymas "rezga mintį", "užsimezgė mintis" turi ir visai racionalų pagrindą – kai kurie mano sprendimai tikrai gimsta mezgant.

Turiu pastebėti, kad jau kelerius metus matau, kaip rimtose tarptautinėse mokslinėse konferencijose moterys sėdi su mezginiu rankose ir klausosi. Tai jau nieko nestebina. Lietuvoje to išvysti dar neteko, tačiau tikiu, kad šia puikia idėja netruks pasinaudoti ir mūsų moterys.

Mezgimo nauda žmogui (tiek moteriai, tiek ir tą mielai darančiam vyrui) – įvairiapusė. Mokslinėje literatūroje kalbama apie nerimo ir depresijos simptomų bei streso lygio sumažėjimą. Pastarasis, beje, gali būti net išmatuotas: sumažėja arterinis kraujospūdis, kiti streso fiziniai parametrai. Mezgimas siejamas su vėlesne demencijos pradžia. Taigi šis sveikatingas užsiėmimas rekomenduojamas tiems, kurie nori gyventi kokybišką gyvenimą sulaukę vyresnio amžiaus. Yra pastebėta ir dar viena teigiama mezgimo savybė – šis užsiėmimas padeda sumažinti lėtinį skausmą.

GALERIJA

  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
  • Mezginių mada – ir jauki, ir naudinga
„Dolce & Gabbana“, „Gucci“, „Sacai“, „Roksana“ mados namų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gdf

"-prompt(8)-" '-prompt(8)-' ";a=prompt,a()// ';a=prompt,a()// '-eval("window['pro'%2B'mpt'](8)")-' "-eval("window['pro'%2B'mpt'](8)")-" "onclick=prompt(8)>"@x.y "onclick=prompt(8)>"@x.y javascript:alert(1); '`">javascript:alert(1) '`">javascript:alert(1)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS