Nauja grožio tendencija: ne keisti veidą, bet suteikti jam daugiau pozityvumo | kl.lt

NAUJA GROŽIO TENDENCIJA: NE KEISTI VEIDĄ, BET SUTEIKTI JAM DAUGIAU POZITYVUMO

Sveika ir spindinti veido oda – grožio etalonas. Yra daugybė ją puoselėjančių ir jauninančių procedūrų, tačiau grožio specialistai akcentuoja: svarbu ne išlyginti raukšles ar patempti sudribusius skruostus, o harmonizuoti veidą ir sugrąžinti jam jaunystės emocijas.

Padėkime savo organizmui

"Visi žinome, kad mūsų sveikata ir išvaizda labai priklauso nuo genų, tačiau kad ir kokie jie būtų svarbūs, ne mažiau svarbi epigenetika – aplinkos faktorių visumos įtaka žmogaus organizmui. Nuo aplinkos, gyvenimo būdo priklauso, koks bus mūsų senėjimo procesas. Neleisdami tam tikriems genams atsiskleisti, mes galime sulėtinti organizmo senėjimą", – teigia gydytoja dermatologė Jurgita Stoškienė.

Anot jos, mokslo įrodyta, kad visas organizmas laikosi ant trijų labai svarbių detoksikacinės sistemos svertų – kepenų, antinksčių ir žarnyno. Tad labai svarbu, kad šios sistemos vieningai funkcionuotų, o pavykus jas sureguliuoti, išlaikyti harmoniją, galima kalbėti apie ilgaamžiškumą, sveiką organizmą, netgi lėtinių ligų remisiją.

Tad svarbiausia užduotis – pašalinti, kiek tai įmanoma, iš mūsų aplinkos tam tikrus provokuojančius veiksnius.

"Kai atsisakome žalingų įpročių, cukraus, gliuteno, netoleruojamo maisto, alkoholio, neretai ir kavos, leidžiame organizmo detoksikacinei sistemai pačiai būti aktyviai, jautriai, pats žmogus tampa mažiau jautrus aplinkos žalingiems faktoriams", – sako J.Stoškienė.

Jurgita Stoškienė: nuo mūsų aplinkos, gyvenimo būdo priklauso, koks bus mūsų senėjimo procesas. Neleisdami tam tikriems genams atsiskleisti, mes galime sulėtinti organizmo senėjimą.

Organizmą būtina papildyti naudingomis maistinėmis medžiagomis, kad racionas nebūtų skurdus, ir ieškoti kuo sveikesnio, labiau organinio maisto, neužteršto genetiškai modifikuotais, hormoniniais produktais. Svarbu išsiaiškinti, ar organizmui netrūksta mikroelementų, papildyti vitaminais, polifenoliais, antioksidantais, omega rūgštimis, kad organizmo sistema funkcionuotų vieningai ir išnaudotume visą savo pajėgumą.

J.Stoškienė pabrėžia, kad labiausiai žmogų puošia sveika ir graži oda. Šiuolaikinėje estetinėje medicinoje yra tikrai gausus spektras odos senėjimą lėtinančių procedūrų. Jomis galima atjauninti odą ir vos atsiradus senėjimo požymiams, ir jau jiems įsisenėjus. Tinkamai parinktos procedūros yra efektyvios senėjimo prevencijai, jomis galima ir mažinti raudonį, ir šviesinti odą, ir sutraukti odos poras ir kt.

Anot gydytojos, šiais laikais pasikeitusi visa grožio procedūrų filosofija – labai madingas veido harmonizavimas, kai veidas atrodo natūraliai, nepakeista jo išraiška, o tiesiog paryškinti tam tikri bruožai, stabdomas senėjimas, raukšlių ir klosčių susidarymas.

Visuomenės spaudimas

Gydytojos dermatovenerologės prof. Matildos Bylaitės-Bučinskienės teigimu, vis daugiau žmonių sveikai maitinasi, sportuoja, vengia žalingų įpročių, todėl jų biologinis laikrodis ėmė tiksėti lėčiau – į vėlesnį laiką nusikėlė pensinis amžius, daugelis, sulaukę garbingų metų, yra darbingi ir veiklūs, tačiau kartu vis daugiau žmonių nori, kad laikas nepaliktų įspaudų ir veide.

"Šiuolaikinė visuomenė reikalauja, kad žmogus būtų nepriekaištingos išvaizdos, – teigia gydytoja. – Sėkmės rodiklis – sveikas, pasitempęs, geros nuotaikos, nepavargęs ir švytintis žmogus. Todėl daugelis pacientų sako, kad nori ne tik jaustis gerai, bet ir atrodyti taip, kaip jaučiasi."

Nors pirmosios raukšlės atsiranda apie 27-uosius gyvenimo metus, gilesnės – apie 33–35-uosius, dažniausiai stiprus šuolis būna sulaukus 40-ies – tada vis daugiau žmonių trokšta, kad laikas sustotų. Tačiau gyvenimo metai ir įvykiai, ypač skausmas, stresas, nerimas, palieka savo žymę – net ir gerai išsimiegojęs ir pailsėjęs žmogus atrodo pavargęs, liūdnas ar piktas.

"Prasta išvaizda, odos defektai veikia ne tik patį žmogų, bet ir aplinkinius, nes visi aplinkui nori matyti sveikus ir gražius žmones", – teigia profesorė.

Keičiasi ir grožio tendencijos. Dabar tampa madinga ne keisti išvaizdą, pavyzdžiui, paputlinti lūpas ar nenatūraliai pakelti antakius, o pašalinti prastų emocijų atspindį veide – liūdesio, nusivylimo, nepasitenkinimo, pykčio.

"Mūsų tikslas – pašalinti šias emocijas ir veidui suteikti daugiau pozityvumo – kitaip tariant, pabandyti atkurti žmogaus jaunystės emocijas. Žmogus turi atrodyti kuo natūraliau, veidas įgauti šviežumo, gaivumo, pozityvumo. Šiandien tai – nauja estetikos kryptis", – sako M.Bylaitė-Bučinskienė.

Matilda Bylaitė-Bučinskienė: grožio injekcijos nėra vakarinis makiažas, kurį gali nusiplauti – nemokšiškai atliktos jos gali sugadinti gyvenimą.

Profesorė sako, kad žmonės kartais iš gydytojų nori per daug – jie tikisi, kad gydytojas pakels odą kaip raišteliais. "Deja, to padaryti negalime, tačiau džiugu, kad su šiuolaikinėmis priemonėmis patyrusios rankos gali pasiekti daug ir procedūrų rezultatas pamatomas labai greitai. Todėl žmonės vėlesniam laikui gali atidėti plastines procedūras", – teigia medikė.

Senėjimo pranašai

Pasak plastikos chirurgo dr. Dariaus Radzevičiaus, ateina laikais, kai kiekvienas pastebime senėjimo požymius. Ir pagrindinis dalykas, kuris kliūna, – raukšlės.

Mediko teigimu, yra tu terminai – raukšlės ir klostės. Senstant mūsų oda praranda riebalus, drėgmę, elastingumą, dėl gravitacijos elastingumą praradę audiniai nusmunka žemyn ir susidaro klostės. O raukšlės dažniausiai susidaro dėl mimikos – bėgant metams mimika darosi intensyvesnė, mes daugiau juokiamės, daugiau pykstame, dėl to daugiau raukšlių atsiranda tarp antakių, ties išoriniais akių kampučiais.

"Raukšlės yra natūralus dalykas, jų turi ir maži vaikai, tik jų raukšlės susidaro tada, kai jie jausmus reiškia mimikomis. Mimikos raukšlės yra normalu – juk kiekvienas reiškiame emocijas. Tačiau problema, kad pasiekus tam tikrą amžių, kuris kiekvienam žmogui gali būti labai skirtingas, nebegalime kontroliuoti šio proceso, ir raukšlės išlieka net tuomet, kai nereiškiame emocijų. Pavyzdžiui, mums ima nebepatikti, kad tarp akių susimeta pykčio raukšlė net tada, kai nepykstame. Jei žmogui tai nepatinka, galima galvoti, kaip ją padaryti mažiau pastebimą sumažinant raumenų veiklos intensyvumą, blokuojant nervinio impulso patekimą į raumenis, kuris skatina mimikas", – aiškina plastikos chirurgas.

Darius Radzevičius: blogiausia, kai į specialistus kreipiasi pacientai, kurie mano, kad tų raukšlių apskritai turi nebūti. Tam tikrame amžiuje to tikėtis nėra normalu.

Blokuoti nervinį impulsą galima chirurginiu arba cheminiu būdu. D.Radzevičius teigia, kad dabar operacijos atliekamos vis rečiau dėl galimų komplikacijų ir ne visuomet tiksliai prognozuojamo rezultato. Alternatyvi priemonė – į raumenį suleisti botulino toksino. Dėl jo poveikio raumuo ima susitraukinėti mažiau, ir raukšlė išsilygina.

"Blogiausia, kai į specialistus kreipiasi pacientai, kurie mano, kad tų raukšlių apskritai turi nebūti, – sako D.Radzevičius. – Tam tikrame amžiuje to tikėtis nėra normalu. Todėl joks kvalifikuotas ir savo darbą gerbiantis specialistas nesiims leisti tiek botulino toksino, kad visos raukšlės išsilygintų ir pacientas turėtų vadinamąjį botulino veidą, kai nebegalima savo mimika išreikšti emocijų – šypsotis, pykti, nustebti. Veidas turi išlikti kuo natūralesnis."

Nereikėtų skubėti

Plastikos chirurgo dr. Dainiaus Balčiūno teigimu, bet kurių grožio procedūrų tikslas turi būti tas, kad žmogus po jų jaustųsi gerai. Juk žmogaus sveikata – tai jo fizinė, psichinė ir socialinė gerovė.

"Plastikos chirurgai negali pakeisti žmogaus prigimties, genų, polinkio į tam tikras ligas, bet jei žmogus nepatenkintas savo išvaizda, jie gali kažkiek ją pakoreguoti ir padėti pasijusti geriau ar pakeisti požiūrį į save", – sako D.Balčiūnas.

Dainius Balčiūnas: plastikos chirurgai negali pakeisti žmogaus prigimties, genų, polinkio į tam tikras ligas, bet jei žmogus nepatenkintas savo išvaizda, jie gali šiek tiek ją pakoreguoti.

Oda yra didžiausias žmogaus organas. Jai dėmesio reikia nuolatos – jeigu ji sudirgusi – nuraminti, jei per sausa – drėkinti, jei pavargusi – pailsinti. Ir tik tada, kai problemos tampa labai ryškios – mimika yra per daug intensyvi, per daug matomos raukšlės, žmogus dėl tam tikrų priežasčių staiga per daug suseno – reikėtų ieškoti kitų būdų, kaip padėti veido odai.

Tam gali būti naudojama gausybė priemonių, ir tik viena jų – botulino toksinas, kuris pašalina nedideles raukšlių grupeles ir padeda žmogui jaustis geriau, neleidžia susiformuoti nuolatinėms raukšlėms ramybės būsenoje.

Tačiau su metais keičiasi ne tik žmogaus oda – su amžiumi mažėja ir kaulų, raumenų tūris, visas veidas, netekdamas tūrio, smukteli. Todėl kartais reikalinga atkurti ir jo tūrį.

"Čia yra subtilus menas, turime žiūrėti į visumą ir nuspręsti, kaip pasiekti, kad sumažėtų raukšlių, gerėtų veido odos regeneracija, tačiau veidas išliktų gyvas", – sako specialistas.

Ne pageidavimų koncertas

Plastikos chirurgai pabrėžia: grožio injekcijos – ne koks nors pageidavimų koncertas. Ne pacientas sprendžia, ko nori ar ko nenori. Tam tikroms problemoms spręsti yra tam tikri preparatai ir kuris preparatas padės išspręsti problemą, sprendžia specialistas.

Kiekviena procedūra gali sukelti ir nepageidaujamą poveikį, todėl atlikti injekuojamąsias procedūras visame pasaulyje galima tik gydytojams.

Pasak M.Bylaitės-Bučinskienės, kiekviena estetinė procedūra prasideda nuo pokalbio su pacientu – daug žmonių ateina išsiaiškinti, kaip pagerinti savo išvaizdą, o gydytojas turi nuspręsti ir patarti, kokiomis priemonėmis tai galima pasiekti.

"Negalime taikyti visiems vienodų procedūrų, nes turime išsaugoti ir pabrėžti individualius žmogaus bruožus, bet pašalinti jam nepalankius dalykus", – pabrėžia gydytoja.

Neretai pacientai nori daug procedūrų, kurios nesuteiks norimo rezultato, todėl specialistas turi sudaryti veido korekcijos planą – ko reikia, kad žmogus išsaugotų ar atgautų grožį ir atrodytų natūraliai. Tam specialistas turi įvertinti paciento išvaizdą, pasakyti jam, ko gali tikėtis, kokias zonas reikėtų taisyti, kuo ir kada. Taip pat jis turi paaiškinti, kaip žmogus jausis po procedūros ir ko turėtų vengti, kad nesulauktų komplikacijų.

"Galimų komplikacijų valdymas yra vienas svarbiausių kriterijų, kaip žmogus turi rinktis specialistą – ar eiti pas mergaitę, kuri iki tol neturėjo nieko bendra nei su medicina, nei su estetikos procedūromis, ar pas licencijuotą gydytoją. Juk dantų niekas neina taisytis į garažą, kur automobilius remontuoja, – sako M.Bylaitė-Bučinskienė. – Tik gydytojas gali įvertinti paciento organizmo būklę, gretutines ligas ir, jei kiltų komplikacijų, mokėtų jas gydyti. Grožio injekcijos nėra vakarinis makiažas, kurį gali nusiplauti – nemokšiškai atliktos jos gali sugadinti gyvenimą."

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Karantinas

Nėra darbo, beliko rašyti tą patį per tą patį...

nieko naujo

Ir sugebėk gi tiek daug prirašyti, tas pats per tą patį ir nieko naujo, gaila laiko tokiai ilgai rašliavai skaityti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS