Odos senėjimas: artėjame prie jaunystės eliksyro sukūrimo? | kl.lt

ODOS SENĖJIMAS: ARTĖJAME PRIE JAUNYSTĖS ELIKSYRO SUKŪRIMO?

Suglebusi, jaunatvišką spindėjimą praradusi oda – problema, su kuria ilgainiui susiduria visi. Žinoma, laiko atgal atsukti neįmanoma, tačiau inovacijos kosmetologijos srityje padeda efektyviai pristabdyti besiformuojančias raukšles. Kaip kovoti su ankstyvu senėjimu ir atkurti veido kontūrą?

Rūpintis nuo jaunystės

Kosmetologė Laima Jučinskienė pastebi, kad odos senėjimas yra neišvengiamas procesas, kurio sustabdyti, deja, negalime. Tačiau šiuolaikinės kosmetikos priemonės ir procedūros leidžia ilgiau džiaugtis išpuoselėta ir jaunatviška išvaizda. Tiesiog svarbu tinkamai ir reguliariai rūpintis savo oda – ne tik veido, bet ir kaklo.

„Sakoma, kad moters veidas prasideda nuo dekoltė. Iš tiesų ši sritis – viena didžiausių mūsų amžiaus išdavikių. Todėl, prižiūrint veido odą, būtina nepamiršti kaklo ir krūtinės odos. Neretai sutinku penkiasdešimtmečių, kurios stebina išpuoselėta veido oda. Tačiau apleista kaklo sritis iškart išduoda savininkės amžių, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Susiduriu ir su mitu, kad veido ir kaklo odą prižiūrėti gali tik privilegijuotos damos. Tai netiesa. Visiems būtina rūpintis savo oda, tam nė nereikia brangių priemonių. Svarbiausia – tai daryti nuolat.“

Anot kosmetologės, savo oda reikėtų pradėti rūpintis dar jaunystėje, o ne tada, kai raukšlės pasidaro ryškiai matomos. Pašnekovės teigimu, mūsų odos pokyčiai prasideda nuo 20–25 metų. Oda pamažu praranda kolageną, silpnėja elastino gamyba. Tad dvidešimtmetėms jau būtina susirūpinti savo grožiu.

„Žinoma, tokio amžiaus merginų oda atrodo stangri, matosi nebent smulkių raukšlelių. Laiku nepradėjus stabdyti senėjimo procesų, vėliau bus sunku kovoti su giliomis raukšlėmis. Iki 30 metų itin svarbu drėkinti odą, todėl kasdienėje merginų kosmetikoje turėtų būti daug drėgmę palaikančių komponentų. Priemonių gali būti kuo natūralesnių, svarbu, kad jų sudėtyje rastume antioksidantų, vitaminų C ir E, hialurono rūgšties, – atskleidžia specialistė. – Man labai patinka garsiosios Coco Chanel posakis, kad 20-ies turime tokį veidą, kokiu apdovanojo gamta, 30-ies – kokį susikūrėme, o 40-ies – kokio nusipelnėme. Jei savo oda nesirūpinsime nuo 20 metų, būdamos 40-ies išvysime nemalonų savo aplaidumo rezultatą.“

Nedelsti: L.Jučinskienė įspėja – laiku nepradėjus stabdyti senėjimo procesų, vėliau bus sunku kovoti su giliomis raukšlėmis.

30–39 metų moterims L.Jučinskienė pataria odą ne tik drėkinti, bet ir pradėti naudoti amino rūgštimis, kolagenu, biomimetiniais peptidais ir mineralais papildytą kosmetiką. 40–49 metų moterims svarbu atkreipti dėmesį į pigmentaciją mažinančius kosmetikos ingredientus. Svarbios priemonės, išlaikančios odos stangrumą, mažinančios raukšles. Jose turėtų dominuoti vitaminas C, retinolis, migdolų rūgštis, kolagenas, peptidai, kofermentas Q10 ir kiti intensyvesnio efekto ingredientai.

„Vyresnėms nei 50 metų moterims svarbu ne tik drėkinti, bet ir maitinti odą. Naudojamos procedūros ir priemonės turi skatinti kolageno sintezę, odos regeneraciją. Puikiai tiks mezoterapija ir biorevitalizacija, kurios įdarbina pačią odą, kad ji vis atsinaujintų ir gamintų kolageną“, – rekomenduoja kosmetologė.

Šiuolaikinės naujovės

Jeigu savo oda susirūpinote tik būdamos brandesnio amžiaus, naivu tikėtis stebuklų. Tačiau L.Jučinskienė pataria nenuleisti rankų, nes yra būdų odos būklei ir struktūrai pagerinti.

„Šiuolaikinėje kosmetologijoje yra daug naujovių. Sakyčiau, kad esame gana arti vadinamojo jaunystės eliksyro sukūrimo, – teigia ji. – Tikrus stebuklus veido odai daro kosmetologijoje plačiai naudojami biomimetiniai peptidai, hialurono rūgštis ir įvairūs vitaminai. Labai efektyvios ir mezoterapijos procedūros – adatinė ar mikroadatinė. Šių procedūrų metu į gilesnį odos sluoksnį įvedamos efektyvios medžiagos, kurios sužadina odą ir padeda jai atsigauti. Veiksmingos rūgštinės procedūros ir odos apimtį atkurianti biorevitalizacija.“

Kosmetologijos naujovių efektyvumu džiaugiasi ir medicinos kosmetologė, grožio terapeutė Margarita Kazakevič. Pasak specialistės, mokslas ne tik išranda naujų būdų kovoti su senėjimu, bet ir tobulina jau esamus.

„Išskirčiau šiandien plačiai kosmetologijoje taikomas beadatinę mezoterapiją ir elektropoliacijos technologiją. Abiem atvejais nenaudojant adatų ir be skausmo į odą giliai įvedamos aktyvios medžiagos. Su beadatine mezoterapija labai puikiai gali būti kombinuojamos ir rūgštinės procedūros, pasiekiant dar efektyvesnį rezultatą. Mikroadatinė mezoterapija tinka kovojant su ultravioletinių saulės spindulių sukeltu fotosenėjimu. Šiuo aparatu po oda įvedami efektyviai veikiančių medžiagų kokteiliai“, – atskleidžia M.Kazakevič.

Atidumas: M.Kazakevič pabrėžia individualios odos priežiūros svarbą – net brangiausia priemonė gali sukelti nemažai žalos, jei bus naudojama ne pagal paskirtį.

Iš mažiau populiarių, bet veiksmingų procedūrų pašnekovė pamini mikrosrovių terapiją. „Ši terapija veikia ne tik odos paviršių, bet ir raumenis, kuriuos gali pastangrinti ar atpalaiduoti. Toks veiksmas padeda palaikyti stangrų veido ovalą, pagerinti jo kontūrą, atpalaiduoti mimikos raukšles. Mikrosrovės taip pat gerina odos ląstelių maistinių medžiagų pasisavinimą ir odos limfotaką. Svarbu tai, kad šią procedūrą galima vienu metu derinti su rūgštinėmis procedūromis ir mezoterapija“, – kosmetikos naujovių pranašumus vardija M.Kazakevič.

Efektyvu nereiškia brangu

Anot L.Jučinskienės, siekdami išvengti ankstyvo senėjimo, visų odos tipų ir bet kurio amžiaus žmonės turėtų atminti tris pagrindines odos priežiūros taisykles. Tai taisyklingas odos valymas, tonizavimas ir tinkamo kremo naudojimas.

„Reiktų kartą per mėnesį, ypač jei jums virš 30 metų, apsilankyti kosmetologo kabinete, kur profesionalas įvertins jūsų odos būklę ir pasiūlys efektyvų gydymą. Taip bus pasiektas džiuginantis ir ilgalaikis rezultatas. Na, o jei priemones rinksitės pagal draugės ar interneto komentarų rekomendacijas, gero rezultato tikėtis neverta“, – įspėja kosmetologė.

Tikrus stebuklus veido odai daro kosmetologijoje plačiai naudojami biomimetiniai peptidai, hialurono rūgštis ir įvairūs vitaminai. Labai efektyvios ir mezoterapijos procedūros – adatinė ar mikroadatinė.

M.Kazakevič taip pat pabrėžia individualiai odai tinkamos kosmetikos naudojimo svarbą. Pasak pašnekovės, net brangiausia ir profesionaliausia priemonė gali sukelti nemažai žalos, jei bus naudojama ne pagal paskirtį.

„Šiandien mus pasiekia gausybė informacijos, kurioje lengva pasiklysti. Pavyzdžiui, itin reklamuojami įvairūs odos šveitimai, tačiau su jais nereikėtų persistengti. Pastebiu atvejų, kai jaunos merginos įsigyja brangių, brandesnių moterų odai skirtų priemonių. Joms tokios kosmetikos tekstūra netinka. Vyresnėms moterims skirti kremai gali užkimšti jaunos merginos odą ir sukelti aknę. Todėl visada geriausia pasikonsultuoti su profesionalu, kuris padės susigaudyti informacijos gausoje. Norint išlaikyti gražią ir sveiką odą, sudėtinga priežiūra nebūtina, tačiau ji turi būti tikslinga“, – atkreipia dėmesį kosmetologė.

Pasak M.Kazakevič, nuo žmogaus amžiaus priklauso jam tinkančioje kosmetikoje esančių veikliųjų medžiagų koncentracija ir atliekamų procedūrų intensyvumas. Šiuo metu anti-aging kosmetikoje plačiai naudojamos šios medžiagų grupės: antioksidantai, rūgštys, peptidai ir retinolis. Jos gali būti naudojamos tiek jaunai, tiek brandžiai odai prižiūrėti. Tačiau būtina parinkti konkrečią problemą sprendžiančią medžiagų rūšį. Pavyzdžiui, skirtingos rūgštys gali kovoti tiek su akne, tiek su pigmentinėmis dėmėmis ar raukšlėmis.

Gyvenimo būdo įtaka

Pasak pašnekovių, ankstyvą senėjimą lemia daug įvairių faktorių. Tai ne tik genetika, bet ir aplinkos veiksniai. Todėl norint džiaugtis švytinčia oda, svarbu ne tik naudoti tinkamą kosmetiką, bet ir koreguoti gyvenimo būdą.

M.Kazakevič teigimu, odą anksti suglebti skatina ultravioletinių saulės spindulių sukeltas fotosenėjimas. Tai bloga žinia mėgstantiems saulėje degintis be saiko, nenaudojant apsaugos priemonių. Tokio elgesio padariniai – išsausėjusi, išplonėjusi oda, pigmentinės dėmės, daugybe smulkių raukšlių. „Aiškiai matomos pigmentinės dėmės amžių išduoda kur kas labiau nei raukšlės. Todėl itin svarbu nepiktnaudžiauti saule ir taisyklingai nuo jos spindulių apsaugoti odą, – sako kosmetologė. – Jei ima ryškėti fotosenėjimo požymiai, tai rodo, kad žmogaus oda patiria oksidacinį stresą, joje prisigamino per daug laisvųjų radikalų, kuriuos reikia neutralizuoti. Tai padaryti padės antioksidantai. Kalbant apie maistą, antioksidantų turi beveik visi vaisiai ir daržovės. Grįžtant prie kosmetinių procedūrų, kovoti su fotosenėjimu padės procedūros, kurių metu ant veido tepamas retinolis, vitaminas C. Tai – labai galingi antioksidantai, kurie padeda neutralizuoti padarytą žalą, tuo pačiu odą pašviesindami, apsaugodami nuo pigmentinių dėmių atsiradimo.“

Tuo tarpu L.Jučinskienė pataria peržiūrėti savo mitybą. Jos teigimu, tai, ką valgome ir kaip tai darome, turi didelę reikšmę mūsų odos būklei.

„Svarbu daugiau laiko leisti gamtoje, nes mūsų odai reikia deguonies. Nuo gryno oro trūkumo ji pilkėja. Be abejo, reikšmingas ir poilsio bei darbo režimas. Nereikėtų pamiršti ir miego pozos. Būtų idealu išsiugdyti įprotį nemiegoti ant pilvo. Galite pabandyti įsivaizduoti, kaip atrodo veidas, kai gulite jį prispaudę prie pagalvės. Raukšlės tose vietose formuojasi labai stipriai, – pastebi pašnekovė. – Moteris ypač sendina rūkymas ir alkoholio vartojimas. Taurė vyno atrodo nekaltas dalykas, bet jei ji išgeriama kas vakarą, greitai pasimato neigiamas efektas. Esu atkreipusi dėmesį, kad greičiau sensta naktinį darbą dirbančių moterų oda. Taip nutinka todėl, kad netinkamas darbo ir poilsio režimas išbalansuoja hormonų pusiausvyrą. Odos senėjimą skatina ir mažas fizinis judrumas. Todėl suraskite sau tinkamą judėjimo būdą – vaikščiojimą, bėgiojimą, sporto salę. Žinoma, odos būklei kenkia ir stresas, kurio šiandien mes visi patiriame labai daug.“

Svarbiausia – tinkami įpročiai

Rūpinantis savo oda L.Jučinskienė ragina nepersistengti ir paprasčiau žiūrėti į jos priežiūrą. Tačiau tai nereiškia, kad į priežiūros procesą galima žvelgti atmestinai. Svarbiausia – reguliarumas ir pastovumas.

„Patarčiau išsiugdyti tinkamą rutiną. Kai susiformuoja įprotis vakare nuplauti veidą prausikliu ir patepti kremu, odos priežiūra nebeatrodo tokia sudėtinga. Jei vakare vis užmirštate pasitepti kremu, geriausia priemones susidėti matomoje vietoje, prie dantų šepetuko. Tada kaskart valantis dantis akys užklius už kosmetikos priemonių ir nepamiršite jų panaudoti, – pataria specialistė. – Mūsų odos būklei labai svarbi vidinė ramybė, tad tiesiog mylėkite save ir kitus, mėgaukitės gyvenimu ir reguliariai patikėkite savo odą profesionalams.“

M.Kazakevič taip pat pataria neapsikrauti gausybe kosmetikos priemonių. Verčiau atsirinkti sau tinkamiausias ir nepamiršti jų reguliariai naudoti.

„Klaidinga manyti, kad gražią odą užtikrins retkarčiais naudojamas prabangus kremas, kuris jūsų odai gal net netinka. Patariu kartu su profesionalu išsirinkti sau tinkamų priemonių krepšelį ir reguliariai naudoti būtent jas. Šių kosmetikos priemonių neprivalo būti daug. Puikiai veiks keletas, bet efektyvių. Žinoma, nepamirškite, kad senėjimas yra natūralus procesas, paliečiantis mus visus. Tad svarbu neturėti nerealių lūkesčių – senėjimą galima pristabdyti, bet nesustabdyti. Vis dėlto bet kurio amžiaus žmogaus oda gali būti sveika, išpuoselėta“, – sako ji.

GALERIJA

  • Nedelsti: L.Jučinskienė įspėja – laiku nepradėjus stabdyti senėjimo procesų, vėliau bus sunku kovoti su giliomis raukšlėmis.
  • Atidumas: M.Kazakevič pabrėžia individualios odos priežiūros svarbą – net brangiausia priemonė gali sukelti nemažai žalos, jei bus naudojama ne pagal paskirtį
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Vienintelis būdas atjaunėti plastinė veido operaciją,niekas kitas nepadės.Terliok tą veidą įvairiais kremas ir nieko nebus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS