Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais | kl.lt

SAVAITGALIS SU LIETUVIŠKOS MADOS KŪRĖJAIS

Šis savaitgalis Kauno "Akropolį" pavers mados platforma: vasario 28 d.–kovo 1 d. Lietuvos dizaineriai čia pristatys pavasarines kolekcijas. Anot "Designer Space" pop-up projekto organizatorės Rūtos Kaupinytės-Gotesman, renginio svečiai turės unikalią galimybę asmeniškai pabendrauti su lietuviškos mados kūrėjais, pasikonsultuoti jiems rūpimais klausimais, išgirsti kasdienės mados rekomendacijų.

Nuo drabužių iki juvelyrikos

"Designer Space" apsilankę kauniečiai ir miesto svečiai išvys naujausius drabužių dizainerių Lilijos Larionovos ir Dianos Paukštytės darbus.

Neliks nuskriausti ir juvelyrikos gerbėjai, kuriems bus pristatyta ir svečių iš Latvijos kūryba. Ieškantiems išskirtinių papuošalų bus pasiūlyti minimalistiniai Adelės Dagytės kūriniai, taip pat – kūno formas atkartojanti KŪNOKŪNUI kolekcija, kaimyninėje Latvijoje puikiai žinoma VERBA autorinė juvelyrika. JUST.IN papuošalai, sukurti iš smulkiausių istorijoje vintažinio itališko ir prancūziško stiklo karoliukų, konkuruos su "Era Futuris" – futuristinės stilistikos atstovės iš Latvijos linija.

R.Kaupinytė-Gotesman užtikrina, kad nebus nuskriausti ir tie renginio lankytojai, kurie artėjančiam pavasario sezonui žvalgosi naujos rankinės ar kuprinės. "Galėsite išvysti net tolimosios Japonijos krantus pasiekusių rankinių ženklo KARTU kūrėjus, kurie savo naujais modeliais šįkart stebins tiek moteris, tiek vyrus, – žada renginio organizatorė. – O šviesą atspindinčių aksesuarų, kuprinių ir juosmens rankinių su integruotais atšvaitais gamintojai NESHKIS pademonstruos savo linksmas naujienas – originalius spalvotus planšečių ir kompiuterių dėklus su atšvaitais."

Unikalu: projekto organizatorė R. Kaupinytė-Gotesman džiaugiasi, kad "Designer Space" ne tik pristato vardines kolekcijas, bet ir sudaro galimybę konsultuotis su pačios mados kūrėjais. 

"Agnes Krasauskaitės pristatoma avalynės kolekcija žaismingomis detalėmis ir šviesiomis spalvomis primins apie artėjantį pavasarį", – intriguoja R.Kaupinytė-Gotesman.

Dar vienas "Designer Space" projekto atradimas – UNESCO saugoma batikos technologija tapytas "AMRES ART Batik" šilkas.

Iš jo dizainerės Ramunė Strazdaitė ir Monika Stauskytė kuria aksesuarus moterims ir vyrams. Menotyros ir vaizdinio dizaino specialistų atrinkti raštai paverčia šį šilką ypatingais vaizdiniais apie asmenybės grožį ir unikalumą. "AMRES ART Batik" kūrėjai žada ne tik savo darbų prezentaciją. "Sužinosite, kaip tą patį aksesuarą galima paversti vis nauju stiliaus akcentu", – kviečia dizainerės išmokti naujų šilko aksesuarų rišimo būdų.

Tiltas tarp kūrėjų ir klientų

R.Kaupinytė-Gotesman primena "Designer Space" idėją – vienoje erdvėje pristatyti Lietuvos mados dizainerius ir jų darbus. "Projekto užuomazga gimė beveik prieš dešimtį metų. Labai džiaugiuosi, kad dizainerė Lilija Larionova paskatino ją kartu plėtoti", – sako R.Kaupinytė-Gotesman.

Pop-up – tai laikinosios parduotuvės. Tokia prekybos platforma trumpam suburia bendraminčius kūrėjus ir leidžia vienoje vietoje rasti viską, ko geidžia lietuviška mada besidomintis pirkėjas. Paprastai tariant, "Designer Space" padeda paprastiems žmonėms atrasti ir žinomų, ir kylančių dizainerių kūrybą, suteikia galimybę su jais pabendrauti tiesiogiai.

"Viską, kas tomis dienomis vyks su "Designer Space" vėliava Kaune, vienys kūrybinė nuotaika, – anonsuoja R.Kaupinytė-Gotesman. – Ją papildys edukaciniai mados pokalbiai, muzika, ir, žinoma, rėmėjų dovanos – "Sugamour" skanėstai, natūralūs "Skanovės" vaisių kokteiliai, "Birutės" mineralinis vanduo."

Ypatingas renginys

Renginyje "Designer Space" dizainerė Lilija Larionova dalyvauja ne pirmą kartą. "O mados pasaulyje sukuosi jau turbūt penkiolikti metai", – pati nustemba suskaičiavusi.

Kasmet savo kolekcijų pristatymus Lietuvoje ir už jos ribų rengianti kūrėja labai vertina "Designer Space" suteikiamą galimybę pažinti savo kūrybos gerbėjus, gyvai jiems pristatyti naujausius savo darbus.

Šis renginys turi dvasią. Tai ne tik momentinio kokybiško apsipirkimo galimybė, bet ir kultūrinis reiškinys.

"Bendraudama su renginio svečiais pasitikrinu, ar teisinga linkme judu. Užsidariusi studijoje juk negalėčiau pajusti to, ko išties reikia klientui, – sako dizainerė ir svarsto apie tokio bendravimo būtinumą. – Dažnai žmonės turi tą slenksčio baimę. Nežinau, kodėl taip susiklostė, kad dizaineris tapo kažkokiu nepasiekiamu mistiniu veikėju. Tikiuosi, kad greitai nebeliks to dirbtinio barjero tarp dizainerio ir kliento."

Anot L.Larionovos, "Designer Space" – ypatingas renginys, muge jo nepavadinsi. "Šis projektas į vieną vietą suburia mados profesionalus, kuriančius unikalius produktus. Mes koncentruojamės į kokybę, išskirtinumą, o ne į kiekybę ar greitą masinę gamybą", – pabrėžia pašnekovė.

L.Larionova prisipažįsta buvusi viena iš "Designer Space" sumanytojų. Idėją ji parsivežė iš užsienio. "Šis renginys turi dvasią. Tai ne tik momentinio kokybiško apsipirkimo galimybė, bet ir kultūrinis reiškinys", – apibendrina projekto išskirtinumą.

Išskirtinis dėmesys kokybei

Kadangi kovas, anot L.Larionovos, tarpinis mėnuo, ji žada pristatyti tiek šiltesnių drabužių, tiek ir pavasariu alsuojantį asortimentą.

Dizainerė kviečia moteris, ieškančias kažko įdomaus ir netradicinio, pasidairyti po jos kūrybos stendą, kur bus galima rasti tiek naujausią kolekciją, tiek ir jos kūrybos vienkartinių kolekcijų pavyzdžių (angl. sample sale) geromis kainomis.

Kuo toliau, tuo labiau L.Larionovos kūryboje trinasi sezoniškumo ribos. Kūrėja kelia retorinį klausimą, ar natūralios vilnos švarkas su pamušalu skirtas žiemai, ar pavasariui, o gal net vėsesnei vasarai? Tokią mini švarkų, pasiūtų iš aukščiausios kokybės vilnos, kolekciją dizainerė žada pristatyti renginio svečiams.

"Hmm… – susimąsto dizainerė, paklausta, ar tokie švarkai bus madingi. – Aš mažai domiuosi mados tendencijomis, nes mėgstu kurti ne vienkartinius madingus drabužius, bet tokius, kuriuos galėtum vilkėti ilgai ir įvairiomis progomis. Manau, kad kokybiškas švarkas – vienas iš bazinio garderobo."

Lilijos kurti drabužiai – unikalios konstrukcijos, savitos formos, pasiūti iš kokybiškų audinių. Dizainerė prisipažįsta, kad didžiausias komplimentas, kai klientas džiaugiasi jos gaminių ilgaamžiškumu. "Yra žmonių, mano kurtus daiktus dėvinčių ir po penkis, dešimt ir net daugiau metų", – džiaugiasi ji.

Kviesdama kauniečius į pasimatymą "Designer Space" erdvėje L.Larionova ragina nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savo braižą, kuris padėtų atsiskleisti asmenybei. Dizainerė tiki, kad tai padaryti padės šiųmetė "Designer Space" mados platforma.

Aklai nepataikauja madai

Anot drabužių dizainerės Dianos Paukštytės, dabar Lietuvoje populiarios tokios mados mugės, kuriose garsūs ženklai parduoda pigias prekes, atvežtas iš kitur.

"Jie jų negamina, o tiesiog perpardavinėja. O ši pop-up platforma tuo ir išskirtinė, kad joje nerasite jokios masinės gamybos – tik naujausius lietuvių dizainerių darbus, – pabrėžia lietuviškos mados kūrėja. – Tokie drabužiai turi didesnę išliekamąją vertę: jie neišeina iš mados, juos galima nešioti keletą sezonų. Maža to, jie turi visai kitokį energinį užtaisą."

Paklausta, kokias pavasario–vasaros tendencijas ji pati pristatys "Designer Space" erdvėje, D.Paukštytė atsako, kad nemėgsta aklai pataikauti madai. "Tokie drabužiai greitai atsibosta, jie nevertinami. Mano tikslas – sukurti drabužį, kuris puoštų žmogų visais laikais ir suteiktų jam pasitikėjimo savimi", – suformuluoja savo kūrybos kredo.

Ištikimybė juodai spalvai

D.Paukštytės kūrybos procesas – labai intuityvus, anot jos, drabužių kolekcijos gimsta iš vadinamojo šeštojo pojūčio.

Žinoma, pavasarį dizainerę vilioja spalvos, todėl šiltajam sezonui sukurtuose drabužiuose jų netrūksta. Vis dėlto D.Paukštytės vardas lietuviškos mados pasaulyje visų pirma asocijuojasi su tamsiomis spalvomis.

"Iš tiesų mano kūrybos kryptis išsiskiria ir įsimena tamsia, šiek tiek melancholiška, truputį mistifikuota trapia moteriška estetika. Pagrindinė spalva – juoda. Be jos net pavasarį negaliu apsieiti", – nesigina dizainerė, atšilus orams kviečianti moteris puoštis ne tik lengvomis baltomis, gėlėtomis ir peltakiuotomis, bet ir juodomis suknelėmis.

Dizainerės mėgstamiausi – natūralūs audinių pluoštai: linas, medvilnė, viskozė. Šį pavasarį ji kviečia išbandyti naujai atrastą audinį "ramie", kurio pagrindą sudaro natūralus dilgėlių pluoštas.

Šiuo metu D.Paukštytė kuria dvi kolekcijas. Viena – avangardiškoji – labiau skirta podiumui. Joje vyrauja švarios minimalistinės linijos, geometriniai kirpimai ir oversize siluetai. Kita – savotiška duoklė kasdienių drabužių ieškantiems žmonėms. Jiems dizainerė siūlo įdomių marškinių, asimetriškų švarkų ir suknelių su rauktinukais.

Iš kur atsiranda pigiena

Lietuvos dizainerių sukurtus drabužius D.Paukštytė priskiria lėtosios mados kategorijai.

"Juk mes nesiuvame tūkstančio ir vienos suknelės už kelis centus kažkur Bangladeše, o gaminame po vieną vienetą ir tik vieno modelio, už kurį sumokame labai brangiai. Štai kodėl galutinė produkto kaina išauga, o žmogus, prieš įsigydamas tokį drabužį, iš pradžių gerai pagalvoja, ar jo neišmes po savaitės", – aiškina kūrėja.

Greitosios mados gerbėjams Diana rekomenduoja pažiūrėti filmą "Tikroji mados kaina". Jame labai gerai paaiškinama, iš kur atsiranda pigūs drabužiai, kas ir kokiomis sąlygomis juos siuva.

"Tada suprasite, kaip Bangladeše siuvėja per dieną uždirba 3 dolerius, o Lietuvoje siuvimo paslaugos yra labai brangios, – įvardija skirtumą D.Paukštytė. – Štai kodėl negalime autorinių gaminių pardavinėti pusvelčiui."

Pabodo? Dovanokite!

Pasitikdamos pavasarį moterys mėgsta išvalyti savo drabužių spintas, kad padarytų vietos naujiems. "Verčiau saugokime gamtą ir nieko neišmeskime, o nusibodusius daiktus atiduokime tiems, kurie mielai juos nešios", – ragina dizainerė, savo nebenešiojamus drabužius dažniausiai atiduodanti sesei.

Vis dėlto D.Paukštytė primena, kad nereikėtų išmesti iš spintos baltų ir juodų marškinių, kurie – amžinoji klasikai. Taip pat – juodos suknelės ir džinsų. Tai drabužiai, kurie, tvirtu dizainerės įsitikinimu, moteriai visada reikalingi.

Dažnai girdime posakį, kad batsiuvys per savo darbus lieka be batų. Ar jis tinka dizainerei?

"Anksčiau visada pamiršdavau apie save pagalvoti, bet paskui pastebėjau, kad drabužis, kurį imu nešioti pati, labiau patraukia klientų dėmesį. Taigi pradėjau dažniau vilkėti savo kurtus drabužius ir netgi kurti juos, turėdama omenyje būtent save. Šioje kolekcijoje jau galiu moterims pasiūlyti ir keletą naujų labai mano mėgstamų suknelių", – džiugiai pristato savo naujausius darbus dizainerė.

Italijos dvelksmas

Vienos iš "Designer Space" dalyvių Agnės Krasauskaitės pavasario–vasaros kolekciją įkvėpė nuostabaus žydrumo Italijos dangus ir skvarbūs saulės spinduliai, duksliai kaitinantys nokstančias citrinas, sirpstančius vaisius ir įvairiausią kitą žalumą.

Agnės vasara neįsivaizduojama be šiek tiek pankiškų ir valiūkiškų detalių, kai norisi ištrūkti iš kasdienybės, keliauti, patirti nuotykių ir, žinoma, puoštis.

Šių metų šiltajam sezonui avalynės dizainerė siūlo spalvingų ir patogių lygiapadžių ir aukštakulnių batelių, puoštų pankiškomis kaukolytėmis, stručio plunksnomis, nuotaikingais pūstais kaspinėliais ir musytėmis-segėmis.

Kalbėdama apie pavasario ir vasaros drabužių madą, A.Krasauskaitė kviečia puoštis pilko melanžo džemperiais ir marškinėliais, puoštomis jos be galo mėgstamais šilko, aksomo kaspinais, kitomis originaliomis detalėmis.


Edukacija – svarbi mados dalis

"Designer Space" kūrėjai nori paskatinti domėtis mada giliau – juk tik tuomet galime išsirinkti tai, kas geriausiai tinka. Vasario 28 d. 17 val. "Designer Space" kviečia į atvirą pokalbių studiją apie dizainerių kūrybą, naujas idėjas, mados aktualijas. Laidų vedėja, rašytoja, keliautoja Ugnė Barauskaitė kalbins dizaineres Liliją Larionovą, Dianą Paukštytę, avalynės ir rankinių kūrėją Agnę Krasauskaitę.

"Designer Space" pop-up programa čia.

GALERIJA

  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
  • Savaitgalis su lietuviškos mados kūrėjais
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

TAI NE MADOS , O ČIŪČELŲ PARADAS .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS