Kunigaikštienės Catherine liga nėra įprastas rytinis pykinimas | kl.lt

KUNIGAIKŠTIENĖS CATHERINE LIGA NĖRA ĮPRASTAS RYTINIS PYKINIMAS

Bet kuri, patyrusi hyperemesis gravidarum (HG) - nėštumo metu sukeltą smarkų vėmimą, pasakys, kad terminas „rytinis pykinimas“ toli gražu neatspindi tikrovės. Dėl jo į ligoninę pateko ir princo Williamo sutuoktinė Kate,

„Vemiate po 30-40 kartų per dieną ir dėl to patenkate į ligonę, tai visiškai kitokia nėštumo komplikacija“, - pasakojo 28-erių Rachel Treagust, HG patyrusi per visus tris savo nėštumus.

Naujienų agentūrai AFP moteris pasakojo, kad ji buvo „tikrąją prasme prikaustyta prie lovos, gulėjo tamsoje, be televizijos, be jokių kvapų ar maisto. Buvo taip baisu, kad negalėjau ryti net savo seilių“.

Nuo rytinio pykinimo ankstyvosiose nėštumo stadijose kenčia maždaug 30 procentų nėščiųjų, nurodo Didžiosios Britanijos karališkasis akušerijos ir ginekologijos koledžas.

Bet tik viena iš 200 nėščiųjų patiria sunkios formos vėmimą, lotyniškai vadinamą hyperemesis gravidarum, skelbia Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba.

Sunkiais HG atvejais pacientės yra gydomos nuo dehidratacijos, kelias dienas į veną joms leidžiami skysčiai - tai vienintelis būdas aprūpinti organizmą skysčiais.

Laukdamasi pirmojo kūdikio, sūnaus, R.Treagust sunkųjį periodą ištvėrė namuose, tačiau nešiodama dukterį ji buvo net kelis kartus paguldyta į ligoninę.

Jai buvo prijungta lašelinė, leidžiami pykinimą mažinantys vaistai ir steroidai, kurie padėjo moteriai atsigauti. Tačiau netrukus ji vėl pasijuto blogai ir vėl turėjo grįžti į ligoninę.

„Kaip užburtas ratas“, - pasakojo moteris. Maždaug po keturių ar penkių nėštumo mėnesių jos savijauta pagerėjo, tačiau iki pat gimdymo ji nesijautė visiškai sveika.

Manoma, kad pykinimą sukelia hormonų kaita per pirmąsias 12 nėštumo savaičių. Šios ligos simptomai gali pasireikšti ir dieną, ir naktį.

„HG simptomai gali būti nuolatinis vėmimas, dehidratacija, nuovargis ir svaigulys“, - sakė karališkojo koledžo akušerė ir atstovė Daghni Rajasingam.

„Iki 12 nėštumo savaitės būklė paprastai pagerėja. Anksti diagnozavus (HR) ir pradėjus gydymą, tolesnė nėštumo eiga turėtų būti normali“, - pridūrė ji.

Koledžo leidžiamame leidinyje sakoma, kad atlikti tyrimai parodė, jog itin sudėtingi rytinio vėmimo atvejai gali paveikti moterų gyvenimo kokybę, sukelti „depresiją, nesutarimus tarp partnerių ir nerimą dėl negimusio vaikelio sveikatos“.

Tačiau tai įveikti padeda kelios „saugios ir efektyvios“ medicininės priemonės, iš kurių paminėtini antihistamininiai preparatai ir vitaminas B6, nurodo specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS