Daugiau nei pusei vietinių Europos medžių rūšių gresia išnykimas | kl.lt

DAUGIAU NEI PUSEI VIETINIŲ EUROPOS MEDŽIŲ RŪŠIŲ GRESIA IŠNYKIMAS

Daugiau kaip pusei Europos vietinių medžių rūšių, įskaitant paprastąjį kaštoną, gresia išnykimas, įspėja gamtosaugininkai ir dėl to kaltina netvarią miškų ruošą ir miestų plėtrą.

Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) paskelbtas tyrimas rodo, kad daugiau kaip pusei medžių rūšių, kurios auga tik Europoje, kyla grėsmė išnykti, ir tam įtakos turi invazinės rūšys ir augalai, pernelyg intensyvus miškų kirtimas, miestų plėtra, ligos, miškų gaisrai ir žemės paskirties pakeitimas.

IUCN vertino 454 medžių rūšis, kurios auga Europoje. 58 proc. iš 265 medžių rūšių, kurios neegzistuoja jokiame kitame žemyne, o tik Europoje, gresia didelė, labai didelė ar ypač didelė grėsmė išnykti.

Kaip nurodo IUCN, medžiai yra ypač svarbūs gyvybei Žemėje, ir Europos medžiai su visa savo įvairove yra maisto ir pastogės šaltinis daugybei gyvūnų rūšių, pavyzdžiui, paukščiams, voverėms, todėl Europos Sąjunga (ES) ir gamtosaugininkai turėtų sunerimti.

Tarp rūšių, kurioms gresia išnykimas, patenka paprastasis kaštonas, šermukšnis ir guoba.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

D.

O miesčionys tyčiojasi iš žmonių saugančių nuo kirtimo medžius.

Aha

Kaip tik todėl gatvėse seni vietinės kilmės medžiai iškirsti, o prisodinta iš užsienių atsigabentų šluotražių. Lietuvoj savų medelynų nebeliko?

Zeme

Medziai nenyksta, juos naikina zmogus,tuo pasmerkdamas zmonija prazuciai,nebus zaliu zemes plauciu,nebus ir zmonijos,zeme liks tik be nieko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS