Karščiai labai pavojingi gyvūnams | kl.lt

KARŠČIAI LABAI PAVOJINGI GYVŪNAMS

Gyvūnų sveikatai didelė kaitra, drėgmė ar ypač tvankūs orai labai pavojingi, tad vasarą gyvūnams būtina skirti dar didesnį dėmesį nei prastai, ypač su jais keliaujant ar juos pervežant, laikant uždarose patalpose ar šiems būnant lauke.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gyvūnų savininkams primena, kad, siekiant užtikrinti gyvūnų sveikatą ir jų gerovę, jie turi būti tinkamai apsaugomi ir prižiūrimi.

Augintiniams vasarą svarbu suteikti pakankamai šviežio vandens. Kad vanduo ilgiau išliktų vėsus, į vandens dubenį galima įdėti ledo kubelių.

Gyvūnus patariama stengtis laikyti namuose arba užtikrinti, kad jie kuo daugiau laiko būtų pavėsyje. Svarbu apsaugoti juos nuo tiesioginių saulės spindulių, leisti gulėti kuo vėsesnėje vietoje, naudoti vėsinančias priemones (rankšluosčius, skareles, kilimėlius ir pan.). Pavyzdžiui, patiesti drėgnų rankšluosčių, sudaryti galimybę maudytis baseine ar vandens telkinyje.

Niekada nepalikite savo gyvūnų augintinių stovinčiuose, įkaitusiuose automobiliuose, žiemos soduose ar nameliuose ant ratų. Net vienai minutei! Šiltą dieną temperatūra transporto priemonės viduje gali greitai pakilti iki pavojingo lygio.

Reikėtų stebėti, ar gyvūnui nepasireiškia šilumos smūgio požymių. Jei augintinis tampa ne toks žaismingas ir energingas, toks elgesys leidžia manyti, kad jis perkaito saulėje. Vis dėlto sumažėjusi augintinio energija yra nevienintelis simptomas. Kad jis perkaito saulėje, rodo ir didelis šuns lekavimas ir nerimas. Karštomis dienomis šeimininkai gali pastebėti ir paraudusius augintinio akių obuolius, šuns bandymus pačiam susirasti vandens šaltinį. Jeigu perkaitimas yra stiprus ir užsitęsęs, gyvūnas tampa vangus, o gulint jam smarkiai kilnojasi krūtinė.

Esant kaitriai saulei, asfalto danga tampa ypač karšta, o tai gali sukelti augintinio pėdučių išsausėjimą ir skilinėjimą, todėl rekomenduotina augintinio pėdutes patepti specialiu kremu, jei įmanoma, vesti jį ant žolės.

Trumpalaikis augintinio perkaitimas saulėje paprastai apsieina be sunkesnių fizinės ar emocinės būklės traumų. Vis dėlto vertėtų sunerimti, jei gyvūnas kaitroje praleido ganėtinai ilgą laiką. Pastebėjus pirmuosius perkaitimą saulėje išduodančius simptomus gyvūnus reikėtų girdyti vėsiu, tačiau ne per daug šaltu vandeniu. Taip pat tiek kates, tiek šunis rekomenduotina kuo skubiau perkelti į pavėsį, o jų kūną apdengti vėsiame vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu. Esant didelei kaitrai, ant įkaitusio šuns kailiuko galima užpilti ir šiek tiek vandens, tačiau prieš tai derėtų įsitikinti, kad tokiu būdu pasilepinti vėsa augintinis išties mėgsta. Priešingu atveju tai jam gali sukelti dar daugiau nerimo.

Perkaitimo simptomams užsitęsus vertėtų kreiptis į specialistus dėl nuodugnesnės apžiūros.

Nepamirškite reguliariai tikrinti vandens temperatūros akvariumuose, esant poreikiui jį dažniau keisti – tai padės išvengti žuvų ir kitų vandens augintinių perkaitimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunas

Kur šunys maudosi ,ten švariausias vanduo.Maudikitės ,tikrai būsite sveiki

Anonimas

Šlikštu ,šunys maudosi paskiau žmonės lipa i tą vandenį.Labai sveika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS