Mada – pelėdos sodyboje | kl.lt

MADA – PELĖDOS SODYBOJE

Naminės pelėdos gyventojų sodybose Lietuvoje pamažu tampa nauju mados šauksmu. Ornitologas, gaminantis specialius inkilus šiems paukščiams, užsakymų jau turi visiems metams.

Trūksta uoksų

Ornitologas Darius Musteikis, kažkada pagaminęs keliolika inkilų pelėdoms, nuvežė juos parduoti į Kaziuko mugę. Nuo tada esą turi beveik pusę tūkstančio užsakymų kone visiems metams.

Šiuo metu kilo mada kelti inkilus naminėms pelėdoms netoli sodybų. Tai – gražūs jaukūs paukščiai. Tačiau inkilų jiems niekur neįmanoma nusipirkti.

"D.Musteikis ne tik pats juos gamina, bet ir visiems norintiems papasakoja bei parodo, kaip tuos inkilus pasidaryti patiems. Ornitologo tikslas, kad tų inkilų būtų iškelta kuo daugiau", – pasakojo Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Naminė pelėda – naktinis plėšrus paukštis, Lietuvoje jų priskaičiuojama tūkstančiais.

"Jei prie sodybos išsikelsite inkilą naminei pelėdai, beveik 100 procentų, kad ji ten įsikurs, nes gamtoje uoksų pelėdoms trūksta. Tik svarbu, kad sodyba būtų atokiau nuo miesto", – teigė E.Paplauskis.

Esą, jei aplinkui yra gera mitybinė bazė – miškelis, laukai, pievos, pelėdos garantuotai įsikurs joms pagamintame namelyje.

Šeimynai – du nameliai

Ornitologų teigimu, vienoje sodyboje reikėtų kelti du inkilus – patinėliui ir patelei, nes šie paukščiai gyvena poromis, bet abu į vieną inkilą netelpa.

Naminės pelėdos yra gana dideli paukščiai, jų kūno ilgis siekia iki 46 cm, atstumas tarp išskleistų sparnų – iki 105 cm, svoris apie 800 g.

Pelėdos – sutemų paukštis, aktyviausios yra prietemoje ir naktį, bet, kai reikia maitinti augančius jauniklius, medžioja ir dieną.

Jos minta žiurkėmis, pelėmis, pelėnais, kurmiais ir kitais smulkiais žinduoliais, ne didesniais už triušių jauniklius.

Į svečius – su šalmu

Naminės pelėdos – bebaimiai paukščiai, jos visada gina savo lizdą ar jauniklius. Ornitologų teigimu, į jų inkilą geriau nelįsti, nes pelėdos nepripažįsta autoritetų.

"Jos nepaiso užpuoliko dydžio, kerta nagais ir snapu. Nuo jų sunku apsiginti, kadangi jos skrenda tyliai ir netikėtai aštriais nagais puola priešininką. Kai specialistai eina žieduoti pelėdžiukų, dedasi apsauginius akinius ir šalmą, nes suaugę paukščiai gali ir akis iškabinti, ir skalpą nuplėšti. Jie jauniklius gina kaip kamikadzės", – apie pelėdas pasakojo E.Paplauskis.

Tačiau esą – tai mielas paukštis, su žmonėmis nekonfliktuoja, tik nereikia prie jų lįsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kuku

neišgyvendink, nes tas balandis ko gero reta Raudonosios knygos rūšis - karvelis uldukas.

pelėda

na, tai išgyvendink tą balandį, gal ir pelėda dar sugalvos įsikurti. Arba dvivietį inkilą pelėdų šeimynai šalia to balandžio prikalk, jie patys su tuo balandžiu susitvarkys, kai paėsti šviežios mėsytės užsimanys.

padarėm

naminei pelėdai inkilą,bet apsigyveno laukinis balandis,gal dėl,kad kito nebuvo inkilo,tai įlindo ''svetimi''?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS