Nusekusiose upėse krenta žuvys | kl.lt

NUSEKUSIOSE UPĖSE KRENTA ŽUVYS

Tropinis karštis vėsiamėgėms žuvims tapo mirties spąstais. Pajūrio krašte tekančioje Minijoje, net penkiasdešimties kilometrų upės ruože, gamtosaugininkai užfiksavo masinį žuvų kritimą. Karščių neištvėrė ne tik upėtakiai, bet ir didesnės lydekos.

"Karščiai – kai kam džiaugsmas, o kai kam – mirtis. Dėl ilgai trunkančios kaitros vanduo sušilo tiek, kad šaltavandenės Minijos sekliame aukštupyje ir dalyje vidurupio deguonies kiekis pasiekė ribines žuvims vertes, ir prasidėjo masinis žuvų kritimas. Dugnas ilgame ruože nuklotas negyvomis žuvimis ir nėgėmis", – tikino Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis, nardydamas išžvalgęs Minijos upės dugną.

Įvairiose vietose, nuo aukštupio iki žiočių, Minijos upėje aptinkama upėtakių, kūjagalvių, šlyžių, ešerių.

"Kelis mėnesius besitęsianti sausra pakirto ne tik mažas žuvis, neatlaikė ir didesnės lydekos. Beveik visur upės yra nusekusios. O sušilusiame vandenyje netirpsta deguonis, kai kur, tikėtina, jo kiekis telkiniuose jau pasiekė ribines vertes", – pasakojo E.Paplauskis.

Pirmosios kritusios žuvys pamatytos ties Pakutuvėnais, negyvų žuvų yra prie Raguviškių.

"Šeštadienį pradėjo kristi šlyžiai ir upėtakiai. Pirmadienį ties Lapiais jau išvydau lydekų, ešerių, nėgių", – vardijo E.Paplauskis.

Tikėtina, kad dalis žuvų spėjo pasitraukti į vėsesnius intakus, bet užvakar kritę upėtakiai pastebėti ir ties Gargždais.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Klaipėdos analitinės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Julija Fiodorova informavo, jog apie kritusias žuvis informacija gauta pirmadienį.

"Net keliose vietose tirtas deguonies kiekis vandenyje. Pirmadienį paimti mėginiai realios situacijos gali neparodyti, nes buvo paliję. Tačiau labai tikėtina, kad deguonies kiekis yra sumažėjęs. Minijos upėje mėginiai imti septyniose vietose, o kai kur, kituose upeliuose, net neįmanoma pasemti vandens, jis taip nusekęs", – patikino vyriausioji specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS