Nustebino pražydusios obelys ir alyvos | kl.lt

NUSTEBINO PRAŽYDUSIOS OBELYS IR ALYVOS

Po itin karštos ir sausos vasaros, lietaus sočiai pagirdyti augalai netikėtai ėmė krauti žiedus. Sodininkus nustebino kai kur pražydusios obelys ir net alyvos.

"Mano kieme pasirodė krokų pumpurų. Šios svogūninės gėlės seniai nužydėjo, tokiu metu jų vegetacija jau būna baigta, tad net lapelių iš po žemės nematyti. O šį rugpjūtį jie netikėtai vėl sudygo, pasirodė pirmieji pumpurai", – pasakojo viena sodininkė.

Kita gėlininkė nustebo išvydusi žiedus sukrovusius rododendrus. Kitame kieme rudeniop netikėtai pražydo magnolija.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vaistinių augalų kuratorė Liuda Razmuvienė paaiškino, kad rudeninis augalų žydėjimas – ne toks jau retas reiškinys.

"Pasitaiko, kad obelys ar kiti medžiai sukrauna žiedus ir rudenį. Ši vasara buvo labai sausa, todėl palijus, kai augalai gerai pasisotino drėgme, jie vėl ėmė skleisti žiedus. Jei žiema bus vėsi, tokie augalai gali nušalti. Bet man atrodo, kad ši žiema nebus itin žvarbi", – spėjo specialistė.

Man atrodo, kad ši žiema nebus itin žvarbi.

Klaipėdos botanikos sode šią vasarą taip pat buvo augalų, kurie gerokai nukentėjo nuo sausros. Todėl sodo darbuotojų nebestebina keistas jų elgesys.

"Gamtoje daug ekstremalumų, tad ir augalai keičia savo elgseną. Dėl sausros daug medžių net numetė lapus. Todėl, gavę drėgmės, jie lyg pradėjo naują vegetaciją. Ėmė leisti lapus, o kiti, žiūrėk, ir pražysta. Nesistebiu, kad žiedus sukrovė rododendrai. Nieko jiems nenutiks. Tik žiemai gal vertėtų pridengti. Bet šių metų žiema augalus kankino ne šalčiu, o didele drėgme. Jei nėra sausų ir šaltų žiemų, augalo vegetacija nesibaigia, jis nepailsi, neturi ramybės periodo", – tikino kita sodo darbuotoja Rita Goliakovienė.

Specialistai pastebėjo, kad šios vasaros pabaiga kaip niekad dvelkia rudeniu.

"Naktys jau labai vėsios, o rytai primena tikrą rudenį. Aš esu iš Palangos, tad galiu pasakyti, kad pajūryje naktimis jau šalta. Kiti skuba grybauti, o man atrodo, kad bus blogai su grybais šiais metais. Per vėsios jau naktys grybams", – padarė išvadą L.Razmuvienė.

Suskubusių rudeniop žydėti augalų specialistės pataria jokiu būdu netręšti.

"Augalus tręšiame liepos pabaigoje ir paliekame ramybėje. Blogiau, kai medžiai ima leisti ūglius, jie tikrai nespės sumedėti, vadinasi, gali apšalti. Rudeninis žydėjimas augalams nekenkia, dažniausiai antrą kartą žiedų sukraunama negausiai, tai neturėtų labai išsektini augalų", – nuramino R.Goliakovienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas

Tai kas vyksta gamtoje, yra visiškai dėsninga! Mat, ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS vis labiau gręžiasi į SAULĘ, PIETINIS - gręžiasi nuo SAULĖS! ! O tai reiškia, kad su kiekvienais metais, mūsų Žemės pusrutulyje, klimatas šils vis labiau! Anot Trečiojo Žemės ašies fizinio judėjimo, nuo 2500-jų metų, Šiauriniame Žemės pusrutulyje, bus vienas metų laikas- VASARA ir vienas paros laikas- DIENA! Pietiniame - NAKTIS ir ŽIEMA! Tai tęsis iki 3500-jų metų!

Loni

Nuo tokios klimato kaitos, greit pas mus bananai prades augti.

Meile

Pas mus trešnė vėl žydi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS