Pavasarį – pavojai augintiniams: kaip nuo jų apsisaugoti? | kl.lt

PAVASARĮ – PAVOJAI AUGINTINIAMS: KAIP NUO JŲ APSISAUGOTI?

Pavasarėjant specialistai primena, kaip tinkamai pasirūpinti savo augintinio sveikata, perspėja apie tykančius pavojus ir nurodo, kaip nuo jų apsisaugoti.

Pasak veterinarijos gydytojo Lino Varanausko, erkės šunims ir kitiems augintiniams – baisus ir net pražūtį nešantis parazitas.

„Pavasarį išlenda erkės – pats baisiausias žvėris, kuris sukelia kai kurias ligas, taip pat ir mirtinas. Nuo erkių priemonių yra labai daug. Šiuo metu populiariausios – tabletės, kurios duodamos kas mėnesį ar tris, veikia tikrai gerai. Kad sirgtų panaudojus tablečių, labai retas atvejis, nebent iš karto arba jau praėjus laikui, kuris nurodytas instrukcijoje“, – teigė specialistas.

Pavasarį išlenda erkės – pats baisiausias žvėris, kuris sukelia kai kurias ligas, taip pat ir mirtinas.

Taip pat galima naudoti purškalus nuo erkių. Tačiau jie, pasak pašnekovo, veikia gana trumpai, tad geriausia būtų nupurkšti augintinį prieš vedant į lauką.

Lašai, anot L. Varanausko, patogu, jeigu gyvūnas nemiega šeimininkų lovoje, nes preparatai gali pakenkti žmogaus sveikatai.

„Kai kurie lašai padeda ir nuo uodų. Ypač trumpaplaukiams šunims būna, kad uodai sukandžioja nosį, prasideda uždegimas“, – paaiškino veterinarijos gydytojas.

Kai kurių lašų ir tablečių nuo uodų sudėtyje yra preparatų ir nuo kirmėlių, o tai – dar tvirtesnė apsauga nuo šių parazitų pernešamų ligų.

„Dabar pas mus Lietuvoje atsirado tropinė liga – dirofiliariozė. Lietuvoje dažniausiai pasitaiko poodiniai kirminai, kuriuos perneša uodai. Tad iš dalies reikia kompleksinės apsaugos, kuri apimtų erkes, uodus ir kirminus. O tabletėse yra patogus derinys: kartą davėte ir pamirštate visas parazitines problemas. Geriausiai, žinoma, ką parinkti konkrečiam gyvūnui, galėtų patarti veterinarijos gydytojas“, – priminė L. Varanauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS