Atvirame kosmose pabuvojo pirmoji kinų astronautė | kl.lt

ATVIRAME KOSMOSE PABUVOJO PIRMOJI KINŲ ASTRONAUTĖ

Astronautė Wang Yaping (Vang Japing) tapo pirmąja kine, pabuvojusia atvirame kosmose, pirmadienį pranešė pareigūnai, jos komandai išdirbus šešias valandas už kosminės stoties Tiangong ribų, tęsiantis jos statymo darbams.

„Tiangong“, kurios pavadinimas reiškia „Dangaus rūmai“, yra svarbia kosmoso valstybe siekiančios tapti Kinijos naujausias pasiekimas. Pekinas jau yra pasiuntęs marsaeigį į Raudonąją planetą, o į Mėnulį – keletą zondų.

Stotis visu pajėgumu turėtų pradėti veikti iki 2022-ųjų; jos pagrindinis modulis buvo išvestas į orbitą anksčiau šiemet.

Sekmadienio vakarą Wang Yaping ir jos kolega Zhai Zhigang (Džai Džigangas) išlipo iš modulio ir pamojavo kamerai būdami pririšti prie „Tiangong“ korpuso. Paskui jie sumontavo pakabinimo įrenginį ir robotizuotos rankos jungtis.

„Tai yra pirmoji „Shenzhou 13“ įgulos veikla už erdvėlaivio ribų, taip pat pirmas kartas, kai prie jos prisidėjo astronautė“, – anksti pirmadienį informavo Kinijos pilotuojamų skrydžių agentūra (CMSA).

„Visas procesas buvo sklandus ir sėkmingas“, – pridūrė CMSA ir pabrėžė, kad planuoti darbai yra užbaigti.

Tikimasi, kad „Tiangong“ veiks mažiausiai 10 metų, o šiuo metu dirbantys trys astronautai yra jau antroji į stotį atskridusi grupė. Wang Yaping yra pirmoji ten apsilankiusi moteris.

Misijos vadas Zhai Zhigang yra buvęs naikintuvo pilotas, 2008 metais tapęs pirmuoju į atvirą kosmosą išėjusiu kinu.

Sekmadienio darbai atlikti praėjus vos kelioms savaitėms po minėtų dviejų astronautų ir trečiojo įgulos nario Ye Guangfu (Jė Guangfu) pakilimo iš Dziučiuano kosmodromo Kinijos šiaurės vakarinėje Gobio dykumos.

Ye Guangfu, atliekant įrengimo darbus padėjęs savo kolegoms iš stoties vidaus, yra Liaudies išlaisvinimo armijos pilotas.

Trijų astronautų pagrindinės užduotys yra montuoti įrangą ir išbandyti technologijas prieš būsimus statymo darbus.

Planuojama, kad dabartinė įgula kosmose išbus stotyje pusmetį ir išeis į kosmosą mažiausiai dar vieną kartą.

Ankstesnė komanda – pirmoji, apsilankiusi „Tiangong“ – rugsėjį sugrįžo į Žemę po tris mėnesius trukusios misijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS