Europos kosmoso agentūra nutraukė bendradarbiavimą su rusų misijomis į Mėnulį | kl.lt

EUROPOS KOSMOSO AGENTŪRA NUTRAUKĖ BENDRADARBIAVIMĄ SU RUSŲ MISIJOMIS Į MĖNULĮ

Europos kosmoso agentūra (ESA), dėl Maskvos invazijos į Ukrainą įšaldžiusi bendrą su Rusija Marso tyrimų misiją, trečiadienį taip pat nutraukė bendradarbiavimą su rusais dėl trijų misijų į Mėnulį.

ESA nurodė, kad „nebetęs bendradarbiavimo“ dėl Rusijos misijų į Mėnulį „Luna-25“, „Luna-26“ ir „Luna-27“, nors ketino per jas išbandyti savo naujų technologijų ir įrangos.

Kovo pabaigoje ESA sustabdė bendradarbiavimą dėl plano „ExoMars“ nuleisti Raudonojoje planetoje marsaeigį, turėjusį daryti grunto gręžinius ir ieškoti potencialių gyvybės pėdsakų. Misija turėjo prasidėti rugsėjį.

„Kaip ir „ExoMars“ [atveju], Rusijos agresija prieš Ukrainą ir dėl to įvestos sankcijos reiškia esminį aplinkybių pasikeitimą, todėl ESA neįmanoma įgyvendinti planuoto bendradarbiavimo dėl Mėnulio [misijos]", – sakoma ESA pareiškime.

ESA planavo zonde „Luna-25“ įrengti navigacijos kamerą „Pilot-D“. Zondą ketinama paleisti šią vasarą.

ESA generalinis direktorius Josefas Aschbacheris (Josefas Ašbacheris) spaudos konferencijoje sakė, kad kamera bus išmontuota ir per misiją nebus naudojama. Jis pridūrė, kad Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ apie tai jau informuota.

ESA ieško kitų galimybių ir partnerių šiai technologijai išbandyti, sakė jis ir pridūrė, kad kai kurių galimybių jau atsirado.

Alternatyvi misija „Pilot-D“ technologijai „jau įsigyjama iš vieno komercinio paslaugų teikėjo“, nurodė agentūra.

Įranga, įskaitant Mėnulio paviršiaus gręžimo prietaisą, iš pradžių numatyta misijai „Luna-27“, dabar bus panaudota per NASA vadovaujamą misiją.

Taip pat ieškoma naujų galimybių dėl „ExoMars“ komponentų, nurodė ESA.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS