Rusijos erdvėlaivis atskraidino japonų milijardierių į TKS | kl.lt

RUSIJOS ERDVĖLAIVIS ATSKRAIDINO JAPONŲ MILIJARDIERIŲ Į TKS

Su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS) trečiadienį susijungė Rusijos erdvėlaivis, tarp kurio įgulos narių yra vienas japonų milijardierius - kosmoso turistas.

Šis įvykis pažymėjo šalies sugrįžimą į kosminį turizmą po dešimtmetį trukusios pertraukos, per kurią atsirado konkurencija iš Jungtinių Valstijų.

Interneto prekybos magnatas Yusaku Maezawa (Jusakus Maedzava) ir jo padėjėjas Yozo Hirano (Jodzas Hiranas) anksčiau trečiadienį pakilo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

Jie 15.40 val.. Lietuvos laiku prisijungė prie TKS rusiškojo segmento modulio „Poisk“, pranešė Rusijos kosmoso agentūra.

„Kontaktas yra“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė „Roskosmos“.

Jų kelionė trims keleiviams pritaikytu erdvėlaiviu „Sojuz“, kurį pilotavo kosmonautas Aleksandras Misurkinas, truko kiek ilgiau nei šešias valandas. Skrydis vainikavo įspūdingus metus, kuriuos daugelis ekspertų laiko lūžio tašku privačioms kelionėms į kosmosą.

Milijardieriai Elonas Muskas (Ilonas Maskas), Jeffas Bezosas (Džefas Bezosas) ir Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) šiemet surengė pirmus komercinio turizmo skrydžius ir prasiveržė į rinką, kurioje Rusija nori apginti savo poziciją.

Nepaisant šalčio kosmodrome susirinkusi minia, įskaitant magnato artimuosius ir draugus, džiūgavo, kai raketa pakilo į pilką padangę, palikdama oranžinių liepsnų pėdsaką prieš išnykdama debesyse.

„Tai buvo ilgas procesas. Kilo daug emocijų – vos nepravirkau“, – sakė Y. Maezavos kosminių projektų teisininkė Rijo Okubo (Ridzio Okubo).

„Labai džiaugiuosi, bet jis taip pat yra mano draugas, todėl nerimauju dėl jo“, – naujienų agentūrai AFP sakė 44 metų Hiroyuki Sugimoto (Hirojukis Sugimotas), ilgametis milijardieriaus draugas.

Tarp susirinkusiųjų buvo ir trijų narių šeima, kuri iš milijono pretendentų laimėjo vietą paleidimo aikštelėje. Brolis ir sesuo laikė rankomis nupieštus plakatus su Y. Maezavos portretu saulėgrąžoje ir raketos atvaizdu.

Į orbitą pakilusi trijulė stotyje praleis 12 parų, per kurias pasakos apie savo kasdienį gyvenimą populiariam Y. Maezawos „YouTube“ kanalui.

46 metų milijardierius TKS ketina atlikti 100 užduočių – be kita ko, organizuoti badmintono turnyrą.

TKS dirba tarptautinė septynių narių įgula; šiuo metu komandoje yra du rusų kosmonautai ir vienas japonų astronautas.

Atvykusią trijulę pasveikino rusas Antonas Škaplerovas.

„Jau paruošėme jums vakarienę, – parašė jis „Twitter“ – Laukiame, kol po kelių valandų atsidarys liukai!“

Y. Maezawa taip pat planuoja 2023 metais kartu su savimi pasiimti aštuonis žmones į misiją aplink Mėnulį, kurią rengs E. Musko bendrovė „SpaceX“.

Verslininkas ir jo padėjėjas yra pirmieji privatūs Japonijos asmenys, apsilankę kosmose nuo 1990 metų, kai sovietų stotyje „Mir“ pabuvojo žurnalistas Toyohiro Akiyama (Tojohiras Akijama).

Rusija anksčiau nugabeno į kosmosą nemažai turistų, kurie turėjo galimybių patiems apmokėti kelionę.

Nuo 2001 metų iki pertraukos programoje „Roskomos“, bendradarbiaudama su amerikiečių bendrove „Space Adventures“, į TKS iš viso pasiuntė septynis turistus, vieną iš jų – du kartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pilietis

lygesni už lygius, jie padėją skersą ant klimato kaitos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS