Rusija į TKS paleis naują kapsulę įgulai grąžinti | kl.lt

RUSIJA Į TKS PALEIS NAUJĄ KAPSULĘ ĮGULAI GRĄŽINTI

Rusijos kosmoso korporacija „Roskosmos“ trečiadienį pranešė, kad paleis naują erdvėlaivį, kuriuo dalis Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos narių grįš į Žemę po to, kai jų kapsulė buvo sugadinta ir įvyko aušinimo skysčio nuotėkis.

Agentūra teigė, kad apgadintas jos erdvėlaivis „Sojuz“ į Žemę iš TKS turi grįžti be įgulos, ir patvirtino, kad erdvėlaivį apgadino mažas meteoroidas.

Rusijos kosmonautai Sergejus Prokopjevas ir Dmitrijus Petelinas bei NASA astronautas Frankas Rubio (Frankas Rubijas) į stotį atvyko rugsėjį laivu „Sojuz MS-22“ ir planavo šia kapsule grįžti į Žemę.

Tačiau gruodžio 14 dieną įvyko aušinimo skysčio nuotėkis iš „Sojuz MS-22“ į kosmosą, dėl kurio kabinoje pakilo temperatūra.

Išnagrinėjusi situaciją ir aptarusi ją su NASA, „Roskosmos“ nusprendė vasario 20 dieną paleisti naują „Sojuz MS-23“ kapsulę be įgulos automatiniu režimu, kuri nugabens trijulę atgal, žurnalistams sakė agentūros vadovas Jurijus Borisovas.

„Sojuz MS-22“ privalo leistis į Žemę be įgulos“, – teigiama „Roskosmos“ pareiškime.

„Sojuz MS-23“ 2023 metų vasario 20 dieną bus paleista be įgulos“, – priduriama jame.

Jei TKS kiltų avarinė situacija, dėl kurios reikėtų evakuoti visą įgulą prieš atvykstant naujai kapsulei, kosmoso pareigūnai svarstys, ar būtų galima saugiai panaudoti „Sojuz MS-22“, sakė J. Borisovas.

Nutekėjimas iš „Sojuz MS-22“ buvo pastebėtas gruodžio mėnesį, kai rusai ruošėsi palikti stotį per planuotą išėjimą į atvirą kosmosą, o specialistai Žemėje per tiesioginę vaizdo transliaciją iš kosmoso pamatė iš „Sojuz“ sklindantį skysčio ir dalelių srautą.

Trečiadienį J. Borisovas teigė, kad analizė patvirtino, jog nuotėkį sukėlė mikrometeoroidas.

„Roskosmos“ ir NASA sakė, kad incidentas nekelia jokio pavojaus stoties įgulai.

Kartu su S. Prokopjevu, D. Petelinu ir F. Rubio kosminėje stotyje šiuo metu yra dar keturi įgulos nariai: NASA astronautai Nicole Mann (Nikol Man) ir Joshas Cassada (Džošas Kasada), Japonijos aerokosminių tyrimų agentūros darbuotojas Koichi Wakata (Koičis Vakata) ir Ana Kikina iš „Roskosmos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ne kaput, grižo žemen.

Armonautė \\\\\.../////

Įgulai kaput???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS