„SpaceX“ paskelbė apie partnerystę, leisiančią nuskraidinti turistus į TKS | kl.lt

„SPACEX“ PASKELBĖ APIE PARTNERYSTĘ, LEISIANČIĄ NUSKRAIDINTI TURISTUS Į TKS

JAV bendrovė „SpaceX“ ketvirtadienį paskelbė sudariusi partnerystę, leisiančią jai surengti pirmąją privačią kelionę į kosmosą per daugiau nei dešimtmetį – nuskraidinti tris turistus į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS).

Elono Musko (Ilono Masko) kompanija pasirašė susitarimą su įmone „Axiom Space“, siekdama 2021 metų antroje pusėje nugabenti savo kapsule „Crew Dragon“ turistus kartu su įgulos vadu.

„Axiom Space“ vykdomasis direktorius Michaelas Suffredini (Maiklas Sufredinis) pareiškė, kad šis skrydis „atvers naują puslapį žengiant visuotinių ir įprastų galimybių keliauti į kosmosą link“. Jis neatskleidė, kiek turės sumokėti turistai.

Raketos „SpaceX Falcon 9“ paleidimo kaina yra apie 60 mln. JAV dolerių (53 mln. eurų), o atsižvelgiant į naujos kapsulės statymo išlaidas, projekto kaina gali viršyti 100 mln. dolerių (88 mln. eurų).

Vienas bilietas tikriausiai kainuos dešimtis milijonų dolerių (eurų).

Iki šiol į TKS bendradarbiaujant su kompanija „Space Adventures“ rusiškomis raketomis „Sojuz“ buvo pasiųsti aštuoni kosmoso turistai.

Pirmasis jų buvo JAV verslininkas Dennisas Tito (Denisas Titas), 2001 metais sumokėjęs 20 mln. dolerių (18 mln. eurų) už aštuonių valandų viešnagę TKS, o vėliausiai – 2009-aisiais – į tokią kelionę buvo išvykęs Kanados akrobatikos trupės „Cirque du Soleil“ įkūrėjas Guy Laliberte (Gi Lalibertė).

Praėjusį mėnesį „SpaceX“ paskelbė apie partnerystę su „Space Adventures“, siekdama nuskraidinti keturis turistus toliau į orbitą nei yra buvęs koks nors privatus asmuo.

Surengti šią misiją planuojama ne anksčiau kaip 2021 metų pabaigoje, bet labiau tikėtina, kad ji įvyks 2022-aisiais.

Kosmoso turizmo paslaugas teikia ir kitos bendrovės – Richardo Bransono (Ričardo Bransono) „Virgin Galactic“ ir Jeffo Bezoso (Džefo Bezoso) „Blue Origin“.

Pradinė bilietų į „Virgin Galactic“ kelionę kaina buvo 250 tūkst. dolerių (220 tūkst. eurų), kai jais buvo pradėta prekiauti pirmojo dešimtmečio viduryje.

„SpaceX“ pasiūlymas yra kur kas ambicingesnis ir grindžiamas ta pačia daugkartinio naudojimo „Falcon 9“ raketa, iškeliančia palydovus į kosmosą ir siunčiančia astronautus į TKS.

Tuo metu bendrovė „Boeing“ vysto pilotuojamą kapsulę „Starliner“, irgi ketindama gabenti JAV astronautus į kosmoso stotį.

Kaip ir „SpaceX“, „Boeing“ planuoja siųsti turistus į kosmosą, tačiau pastarosios programą trikdo rimtos techninės problemos, dėl kurių gruodį buvo pirma laiko nutrauktas nepilotuojamas bandomasis skrydis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS