„Virgin Galactic“ birželį pradės komercinius skrydžius į kosmosą | kl.lt

„VIRGIN GALACTIC“ BIRŽELĮ PRADĖS KOMERCINIUS SKRYDŽIUS Į KOSMOSĄ

Kosmoso turizmo kompanija „Virgin Galactic“ pirmadienį paskelbė, kad šį mėnesį po beveik dvejų metų pertraukos atnaujins skrydžius su misija, o birželį pradės komercinius skrydžius.

Misija „Unity 25“ bus vykdoma gegužės pabaigoje, skris keturi kompanijos darbuotojai, sakoma britų milijardieriaus Richardo Bransono (Ričardo Bransono) įkurtos „Virgin Galactic“ pranešime.

R. Bransonas dalyvavo vėliausiame firmos skrydyje į kosmosą 2021 metų liepą.

„Unity 25“ yra galutinis visos kosminių skrydžių sistemos ir astronautų patirties įvertinimas prieš tai, kai birželio pabaigoje bus pradėtos teikti komercinės paslaugos“, – nurodė „Virgin Galactic“.

„Unity 25“ bus penktas šios kompanijos skrydis į kosmosą, prasidedantį 80 km virš jūros lygio aukštyje.

Ne taip kaip kitos kompanijos, naudojančios vertikaliai startuojančias raketas, „Virgin Galactic“ leidžia lėktuvą nešėją, pakylantį nuo kilimo tako, pasiekiantį didelį aukštį ir paleidžiantį raketiniais varikliais varomą lėktuvą. Šis iškyla į kosmosą, o tada nusklendžia atgal į Žemę.

Kelionė prasideda kosmodrome „Spaceport America“ Naujojoje Meksikoje ir bendrai trunka pusantros valandos; keleiviai lėktuvo kabinoje kelias minutes patiria nesvarumo būseną.

Misijos „Unity 25“ įgulą sudarys du vyrai ir dvi moterys: Beth Moses (Bet Mouzes), jau dalyvavusi dviejuose ankstesniuose „Virgin Galactic“ skrydžiuose, Jamila Gilbert (Džamila Džilbert), Chrisas Huie (Krisas Hui) ir Luke'as Maysas (Liukas Meizas), kelerius metus treniravęs NASA astronautus.

Lėktuvui nešėjui ir kosminiam lėktuvui taip pat skiriama po du pilotus.

Pirmajame komerciniame skrydyje „Galactic 01“ dalyvaus keleivių iš Italijos oro pajėgų.

„Virgin Galactic“ kosmoso programa vėlavo ne vienus metus, ją sutrikdė ir 2014 metų nelaimė, kai žuvo vienas pilotas.

„Virgin Galactic“ jau yra pardavusi 800 bilietų į būsimus komercinius skrydžius. 600 jų nuo 2005-ųjų iki 2014-ųjų parduoti po 200–250 tūkst. dolerių (181–226,5 tūkst. eurų), o 200 – vėliau, po 450 tūkst. dolerių (407,7 tūkst. eurų).

„Virgin Galactic“ kosmoso turizmo srityje varžosi su „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso (Džefo Bezoso) „Blue Origin“, taip pat siūlančia trumpus suborbitinius skrydžius ir jau nuskraidinusia į kosmosą 32 žmones.

Tačiau „Blue Origin“ raketos „New Shepard“ nebeleidžiamos nuo 2022 metų rugsėjį įvykusios avarijos, kurią netrukus po pakilimo iš Teksaso patyrė nepilotuojama misija.

Kovą „Blue Origin“ paskelbė, kad tikisi netrukus atnaujinti skrydžius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O klimato kaita?

Na mat, mes paspirtukais, dviračiais važinėkim, kad neteršti, mažinti kuro sunaudojimą, o komerciniams skrydžiams kiek kuro bus sudeginta? O gal skris su paspirtukais? Įsibėgėja gerai ir skrendu.....?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS