Garsi aksesuarų kūrėja: be sriubos neištverčiau nė dienos | kl.lt

GARSI AKSESUARŲ KŪRĖJA: BE SRIUBOS NEIŠTVERČIAU NĖ DIENOS

  • 0

Unikalių papuošalų autorė Irina Korovina-Chudiajeva, žinoma kūrybiniu slapyvardžiu Irina My My, prisipažįsta, kad labiau nei sukinėtis virtuvėje ji mėgsta "kepti" medalius ir ordinus. Tačiau meniškos natūros nesuvaldysi – kartais prasiveržia ir kulinarinės aistros.

Jauniausiai Irinos klientei – vos trys savaitės, šiai mergytei ji sukūrė 1 euro monetos dydžio medalį, vyriausiajai – 90 metų, moterį jubiliejaus proga sege-ordinu nusprendė apdovanoti jos artimieji.

"Visada atsiras už ką apdovanoti žmogų: už ištikimybę, meilę, draugystę, kūrybą, kantrybę, už buvimą kartu. Nesu gyvybes gelbstintis chirurgas, bet tikiuosi, kad mano darbai žmonėms suteikia daug pozityvių emocijų", – šypsosi I.Korovina-Chudiajeva.

Iš karoliukų, kristalų, įvairių detalių kuriami įspūdingi medalių, ordinų, karinių apdovanojimų stilistikos aksesuarai jų šeimininką paverčia išskirtiniu, visų pastebimu. Neatsitiktinai Irinos My My sukurtą papuošalą ar iš karto net kelis pamatysi ant televizijos, estrados žvaigždės ar stiliaus guru krūtinės.

Pasak jaunos moters, daugiausia apdovanojimų nusipelnė jos vyras Vladimiras ir artimieji – tėvai, seneliai – jiems ji dėkinga už meilę, įskiepytas gyvenimo vertybes ir kartai iš kartos perduodamas šeimos tradicijas.

"Iš tėvų perėmiau estafetę – dabar aš organizuoju Kalėdų ir Velykų šventes: nedideliame mano bute susirenka virš 20 žmonių – visi mano ir Vladimiro artimieji, ant stalo – tradiciniai patiekalai, kurių dalį pati pagaminu, – sako pašnekovė. – Tėtis mane išmokė virti gardžias ir sočias sriubas, be kurių sunkiai ištveriu dieną dvi, mama – mėsos patiekalus, viena senelė pamokė, kaip kepti tradicinę rusišką Velykų bobą, kita patikėjo nuostabiai skanių mielinių bandelių receptą."

Irina Korovina-Chudiajeva/ L.Kondratės nuotr.

Pasak Irinos, abu su vyru daug dėmesio maistui neskiria – nėra įnoringi ir priekabūs, juolab ji – vegetarė, o vyrui sunku išsiversti be mėsos.

"Gamindama  mėsišką patiekalą didelio pasitenkinimo nejaučiu – gaila gyvūnėlių, – sako kūrėja ir prisipažįsta, kad anksčiau buvo baisi "mėsėdė". – Bet kartą kažkur perskaičiau, kad žmogus nesutvertas valgyti mėsos ir nusprendžiau pabandyti bent kelias dienas jos atsisakyti – pažiūrėti, ar išgyvensiu. Ištempiau savaitę, nebuvo baisu, tad nusprendžiau pakelti kartelę – nevalgyti dar mėnesį. Sako, įprotis įsitvirtina per 21 dieną – po mėnesio mėsos patiekalai man visai nerūpėjo. Tada mano gyvenime atsirado motyvas: neteisinga žudyti gyvūnus dėl maisto. Jau aštuonerius metus esu vegetarė."

Grikiai man niekada nepabosta – galiu valgyti kelis kartus per dieną. Net per savo jubiliejų svečius vaišinau grikių koše su burokėliais.

Atsisakiusi mėsos, Irina atrado grikius – šios kruopos puikus mėsos pakaitas, jose daug maistinių medžiagų, įvairių mineralų, didelis kiekis geležies, kuri itin svarbi vegetarams.

"Vienoje kavinėje paragavau grikių blynų. Labai patiko, todėl grįžusi pabandžiau iškepti. Išėjo ne iš karto, bet eksperimentavau ir labai greitai atradau savo receptą. Blynus dažnai valgau su pienu, daržovėmis, ypač burokėliais, kartais pagardinu tarkuotu brandintu sūriu. Grikiai man niekada nepabosta – galiu valgyti kelis kartus per dieną. Net per savo jubiliejų svečius vaišinau grikių koše su burokėliais", – juokiasi I.Korovina-Chudiajeva.

Ji apsieitų be bulvių, žuvies patiekalų, o štai gyvenimo be sriubos neįsivaizduoja: sriubą verda iš visko, ką randa šaldytuve, spintelėse, – improvizuoja. Sriuba būtinai turi būti tiršta – puode įbestas šaukštas stovi.

Ant Irinos šeimos stalo retai kada atsiranda ir konditeriniai saldumynai, o štai minėtos mielinės bandelės – visų laukiamas gardėsis: papuošalų kūrėja užmaišo ne vieną, o iš karto 4 tešlos normas, iškepa 100–120 pyragėlių su skirtingais įdarais ir apdalija visus savo artimuosius.

"Tuomet jiems tikra šventė – bandelių nekantriai laukia visi artimieji. Anksčiau jas kepė senelė, dabar – tik aš ir tik kartą ar du per metus: pradėjusi darbą 7 val. ryto užtrunku beveik visą dieną. Skirtingiems skoniams paruošiu skirtingus įdarus: raugintų, šviežių kopūstų, varškės, mėsos, grybų, ryžių, bulvių, obuolių – tešlos receptas idealiai tinka tiek sūrioms, tiek saldžioms bandelėms", – sako moteris, kurios kepiniai išgaruoja tą pačią dieną, tačiau jų aromatas sklando namuose dar visą savaitę.

Grikių blynai

Reikės:

1 stiklinė birių virtų grikių,

2 kiaušiniai,

50 g maltų saulėgrąžų sėklų,

1 šaukštas miltų,

1 šaukštas majonezo,

druskos,

pipirų,

aliejaus kepti.

Gaminimas. Sumaišykite visus produktus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius. Apskrudinkite iš abiejų pusių, o tada blynelius uždenkite dangčiu ir palaikykite karštai 5 min. Skanu valgyti vienus, su pienu ar įvairiomis daržovėmis.

Mielinės bandelės

Raugui:

0,5 l šilto pieno,

2 šaukštai cukraus,

3–4 šaukštai miltų,

25 g šviežių mielių.

Tešlai:

3 kiaušiniai,

3 šaukštai cukraus,

1 pakelis vanilinio cukraus,

150 g sviesto,

1 kg miltų,

druskos.

4 įdarai:

1) rauginti, keptuvėje su prieskoniais ir trupučiu aliejaus troškinti kopūstai;

2) smulkinti švieži kopūstai, patroškinti aliejuje su stambiai tarkuotomis morkomis ir prieskoniais, druska;

3) su svogūnais pakepintas kiaulienos–jautienos faršas, į kurį galima įmaišyti virtų ryžių, prieskonių, druskos;

4) su svogūnais pakepinti kubeliais susmulkinti pievagrybiai, pagardinti druska ir pipirais.

Gaminimas. Raugui mieles ištrinkite su cukrumi, po truputį pilkite pašildytą pieną ir įmaišykite miltus. Raugą 1 val. pastatykite šiltai prie radiatoriaus, kad pakiltų – jame turi atsirasti daug burbuliukų.

Tešlai kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą, įmaišykite miltus, įberkite žiupsnelį druskos. Tada supilkite ir įmaišykite mielių raugą. Kad tešla pakiltų, dubenį pastatykite šiltai. Po valandos tešlą atsargiai permaišykite ir dar kartą palikite ją pakilti, vėl permaišykite ir palikite pakilti trečią kartą. Tešlos kiekis turi padidėti 2,5–3 kartus. Tešla turi būti itin minkšta ir puri.

Jos kočioti nereikia: bandelei atgnybkite nedidelį gabaliuką, atsargiai ir kiek įmanoma ploniau jį ištampykite pirštais, blynelį dėkite ant delno ir į jo vidurį įdėkite kuo daugiau  (kiek tik telpa ) įdaro, kruopščiai užspauskite tešlos kraštelius. Patogu, kai bandelės su skirtingu įdaru yra vis kitokios formos.

Kepinius sudėkite į riebalais pateptą skardą, tarp jų palikite nemažus tarpus – kepdamos bandelės padidėja 3 kartus. Jų viršų aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir 15–20 min. kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje arba iki gražiai parus.

Tiršti barščiai

Reikės:

¼ vidutinio kopūsto,

2 morkos,

2 dideli burokėliai,

3–4 bulvės,

2 vidutinio dydžio svogūnai,

250 g konservuotų raudonųjų pupelių,

1 raudona saldžioji paprika,

250 g pomidorų savo sultyse,

2–3 kubeliai daržovių sultinio,

druskos,

keli kvapnieji juodieji pipirai,

2–3 lauro lapeliai.

Gaminimas. Aliejuje pakepinkite kubeliais supjaustytus svogūnus. Kai jie taps permatomi, suberkite ir patroškinkite stambiai tarkuotas morkas. Į sriubos puodą įpilkite 4 l vandens, užkaitinkite. Suberkite susmulkintus kopūstus, stambiai sutarkuotus burokėlius ir virkite 10 min. Tada suberkite kubeliais susmulkintas bulves, aliejuje pakepintus svogūnus su morkomis, įmeskite sultinio kubelius, sudėkite prieskonius ir virkite ant lėtos ugnies 10 min. Suberkite supjaustytą papriką, pomidorus, konservuotas pupeles ir dar virkite 10 min. Jei reikia, prieš baigiant virti pagardinkite druska. Žinokite: sriuba išeis tiršta – šaukštas joje stovės!

GALERIJA

  • Garsi aksesuarų kūrėja: be sriubos neištverčiau nė dienos
  • Garsi aksesuarų kūrėja: be sriubos neištverčiau nė dienos
  • Garsi aksesuarų kūrėja: be sriubos neištverčiau nė dienos
  • Garsi aksesuarų kūrėja: be sriubos neištverčiau nė dienos
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS