Grilio padažų įvairovė: lietuviai mėgsta ir Azijos, ir Amerikos skonius | kl.lt

GRILIO PADAŽŲ ĮVAIROVĖ: LIETUVIAI MĖGSTA IR AZIJOS, IR AMERIKOS SKONIUS

  • 0

Lietuvoje maisto kepimas ant grotelių tampa vis populiaresnis ir skatina ieškoti naujų, dar neragautų skonių. Prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo duomenimis, šiltuoju metų laiku šeši iš dešimties šalies gyventojų grilina bent kartą per dvi savaites, o net pusė respondentų nurodė, kad nuolat ieško naujų idėjų patiekalams.

Norintiems didesnės įvairovės, į pagalbą skuba virtuvės šefė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič – ji sako, kad naujam skoniui sukurti nebūtina iš esmės keisti patiekalus ar pagrindinius jų ingridientus – įdomūs ir gerai priderinti padažai gali visiškai atnaujinti pažįstamo patiekalo skonį ir sukurti visai naujų potyrių skonio receptoriams.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje patiekalų paskaninimui žmonės neretai vis dar naudoja paprasčiausią pomidorų padažą. Kartais jį maišo su majonezu, garstyčiomis ir patiekia ne tik prie grilintos mėsos, bet ir daržovių. Tačiau vis daugiau lietuvių atranda ir naujus skonius. Vienas iš labiausiai mėgstamų padažų – Kaukaze itin populiari adžika, kurią gamina iš daugybės žolelių, paprikos bei prieskonių. Kaip pasakoja virtuvės šefė, pavyzdžiui, jautienos kepsnius lietuviai gardina ir olandišku arba „Bearnaise“ padažais, kurie yra gaminami iš kiaušinių trynių.

Halina Bovševič / „Lidl“ nuotr.

„Lietuvoje žmonės mėgsta ir gana egzotišką, Maroke, Argentinoje bei Brazilijoje populiarų iš žolelių gaminamą „chimichurri“ padažą. Daug dėmesio sulaukia ir iš tolimosios Azijos atėję saldžiarūgščiai padažai, pavyzdžiui, sojos, medaus ir mirino (ryžių vyno) pagrindu gaminamas „teriyaki“. Būtent šį padažą mūsų tautiečiai naudoja paskaninti ne tik makaronus, žuvį, krevetes, bet ir keptą mėsą. Tiesa, jį galima naudoti ir mėsos marinavimui“, – teigia H. Bovševič.

Atsiranda naujų BBQ padažo variacijų

Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą, kuris yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojos, vorčesterio padažo, medaus ir dūmintos paprikos. Tačiau prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog vis daugiau ant grotelių mėsą ar daržoves kepantys tautiečiai domisi naujausiomis ne tik grilinimo, bet ir griliaus padažų gaminimo tendencijomis bei drąsiai jas pritaiko.

„Žmonės ilgai naudojo tik klasikinį barbekiu padažą. Tačiau griliaus kultūra vystėsi, grilio mėgėjai pamatė, kad jį galima naudoti ir marinavimui, ir kaip glajų kepimo pabaigoje, tad pradėjo atsirasti nauji skoniai. Dabar jų yra įvairiausių – pavyzdžiui, vyšnių, abrikosų, rūkytų slyvų, viskio ir net „kokakolos“ skonių. Lietuviai mėgsta BBQ padažą paįvairinti įmaišydami bruknių ar spanguolių, čiobrelių, rozmarino. Vieni mėgsta saldžiau, kiti – aštriau. Tik reikia atsiminti, kad rūgščiame padaže marinuoti mėsą reikia trumpiau, saldesniame – ilgiau“, – supažindina Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė.

„Lidl“ nuotr.

Barbekiu padažas – ir vištienai

Kaip netradicinį sprendimą grilinimo sezonui H. Bovševič mini ir Lietuvoje itin neįprastą baltą barbekiu padažą, kuris gaminamas iš majonezo, česnako, krienų, juodųjų pipirų, žaliosios citrinos sulčių, druskos ir sviesto.

„Jį sukūrė vieno restorano šefas specialiai šios įstaigos savininkų dukrai, kuri nevalgė nei pomidorų, nei pomidorų padažo. Baltu BBQ padažu marinuodavo vištienos sparnelius ir patiekdavo jį prie jau iškepto patiekalo“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, yra daugybė barbekiu padažo variacijų, kurias gali kurti kiekvienas. Kad pagautų įkvėpimas, ji siūlo tris grilinimo sezono paįvairinimui skirtus receptus.

Savo gamybos BBQ padažas

Reikės:

0,5 litro sojos padažo „dark“;

100 ml Vorčesterio padažo;

1 česnako galvos;

300 g medaus;

1 litro klasikinio kečupo;

maltos džiovintos kalendros;

džiovinto baziliko;

20 g rūkytos paprikos;

200 g džiovintų slyvų be kauliukų.

Gaminimas: viską sumaišykite ir virkite apie 30 minučių.

Nevirtas aštrus daržovių padažas

Reikės:

3 svogūnų galvų;

3 raudonų paprikų;

2 galvų česnako;

1 balto poro;

100 g petražolių;

100 g krapų;

100 g šviežių kalendrų;

100 g šviežių bazilikų;

1 l natūralaus pomidorų padažo;

2 vnt. čili pipiriukų;

cukraus;

druska pagal skonį;

5 rūšių pipirų;

2 šaukštų paprikos pastos;

1 vnt. citrinos.

Gaminimas: viską susmulkinkite su smulkintuvu ir naudokite iškart.

Baltas BBQ padažas

Reikės:

100 g majonezo;

50 g sviesto;

30 g krienų;

2 skiltelių česnako;

vienos žaliosios citrinos sulčių;

druskos ir cukraus pagal skonį;

penkių rūšių pipirų prieskonių.

Gaminimas: ištirpintą sviestą sumaišykite su česnaku, krienais, majonezu ir žaliųjų citrinų sultimis. Padažą kaitinkite iki užvirimo, pagardinkite druska, cukrumi ir penkių rūšių pipirų prieskoniais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS