Vyno gurmanai pasirinkimu Lietuvoje skųstis negali – norą paragauti kuo įdomesnių gėrimų gali sustabdyti tik per plona piniginė. Į Vilnių atvykę vyndariai iš Italijos pristatė vienus prabangiausių vynų iš Montalčino.
Vidurio Italijos regione Toskanoje esanti Montalčino teritorija – beveik nepaliesta naujųjų technologijų, išlaikiusi laukinę panoramą, natūralų žmogaus ir gamtos ryšį. Vynuogėms auginti palankus švelnus klimatas ir dirvožemis leidžia čia visiškai subrandinti uogų kekes. Čia skinamos raudonos vynuogės Sangiovese, iš kurių gaminami vynai "Brunello di Montalcino" ir "Rosso di Montalcino". Jie skiriasi tuo, kad "Rosso di Montalcino" išleidžiamas praėjus metams po to, kai nuimamas derlius, o "Brunello di Montalcino" pasirodymo lentynose reikia laukti bent penkerius metus.
Ne paslaptis, kad šis vynas – ne iš pigiųjų. Pavyzdžiui, už butelį "Brunello di Montalcino" Lietuvoje teks sumokėti daugiau nei pusantro šimto litų. Tokia išskirtinumo kaina – šio vyno į Lietuvą atvežama labai nedaug. Įstatymai nurodo, kad "Brunello" gali vadintis tik vynas, pagamintas ir išpilstytas Montalčino komunoje, o ji nėra tokia didelė, kad gėrimo būtų galima gaminti neribotą kiekį.
Dėl savo savybių šis vynas ištveria ilgą sendinimą ir laikui bėgant tik gerėja. Nors patariama jį laikyti nuo 10 (mažiausiai) metų iki 30, bet galima ir ilgiau. Tačiau jei nusprendėte investuoti į tokį gėrimą, laikykite jį tinkamai – vėsiame pastovios temperatūros tamsiame rūsyje, be triukšmo ir kvapų, paguldytuose buteliuose.
Kadangi brangius produktus pastebi ir sukčiai ir bando juos klastoti, šio vyno banderolių apsauga prilygsta banknotų. Senas vyno gaminimo tradicijas puoselėjantys vyndariai kalbėdami apie apsaugą ir informaciją toli pažengė į priekį – apie tai, kas konkrečiai vyną gamino, jo savybes ir kitą susijusią informaciją galite sužinoti įvedę banderolės numerį į puslapį internete. Italijoje tai būtų dar paprasčiau – galėtumėte tiesiog telefonu nusiųsti šį numerį ir viską sužinotumėte trumpąja žinute.
Naujausi komentarai