Jau dešimtmetį jaučių auginimu užsiimantis ūkio „Šimkų jaučiai“ ūkininkas Rimvydas Šimkus sako, kad jautieną atranda vis daugiau žmonių.
„Vasarą jautiena paklausi kaip niekada – didkepsniams naudojama mėsa tiesiog išgraibstoma, o maltą jautieną vos spėjame ruošti. Žmonės atranda, kad jautiena gali būti ne tik skani, bet ir universali, – tinkanti tiek kepsniams, tiek grilio patiekalams“, – pasakoja R. Šimkus.
Nors, pasak ūkininko, išpjova, nugarinė ar antrekotas – vienas dažniausių pirkėjų pasirinkimų kepti kepsninėje, iš jautienos galima pagaminti kur kas daugiau patiekalų.
„Jautienos dalių yra labai daug – malta mėsa, guliašui skirta dalis, pikanija, išsiskirianti sultingumu dėl riebaliukų. Taip pat jautienos produktai: dešrelės, koldūnai, itin mėgstami pirkėjų“, – pasakoja R. Šimkus.
Jautiena išskirtinė tuo, kad būtent didkepsnius ar maltą mėsą galima lengvai pagaminti ir kepsninėje.
„Mėsainiai, dešrainiai, pieniškos ar medžiotojų dešrelės su kopūstais, liulia kebabai, malta mėsa su makaronais, – patiekalų daugybė ir jie visi gali būti gaminami lauko sąlygomis kepsninėje. Svarbiausia, kad kepti užtenka vos kelių minučių, nesvarbu, ar tai didkepsnis, ar malta mėsa“, – tvirtina ūkininkas.
Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu
500 g maltos jautienos,
1 nedidelis svogūnas,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštelis malto kumino,
1 šaukštelis saldžiosios paprikos,
0,5 šaukštelio maltų pipirų,
1 šaukštelis druskos,
šiek tiek kapotų petražolių,
šlakelis alyvuogių aliejaus arba šaukštas jogurto.
Jogurtiniam padažui:
200 g natūralaus graikiško jogurto,
1 skiltelė česnako,
šlakelis citrinų sulčių,
1 sauja smulkintų šviežių mėtų arba krapų,
druskos,
pipirų.
Paruoškite mėsą – visus ingredientus sumaišykite dubenyje ir išminkykite, kad būtų vientisa masė. Tuomet drėgnomis rankomis iš mėsos formuokite pailgus, šiek tiek plokščius dešrelių formos gabalėlius. Jei turite, jas verkite ant medinių arba metalinių iešmų. Suformuotus kebabus kepkite apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo storio. Visus padažo ingredientus sumaišykite ir palaikykite šaldytuve, kol keps mėsa. Patiekite su lavašu arba šviežiomis daržovėmis, užpilkite jogurtiniu padažu.
Naujausi komentarai