Galite mokėti gerai pagaminti vos du ar tris patiekalus. Tačiau su skirtingais padažais kiekvieną kartą galėsite džiaugtis kitu skoniu.
Prieinami tik elitui
Padažų istorija pasaulyje skaičiuoja ne vieną tūkstantį metų. Manoma, kad kinai sojų padažą pradėjo gaminti maždaug prieš penkis tūkstantmečius, padažai, kurių pagrindas aliejus ir actas, pirmąkart paragauti maždaug prieš du tūkstantmečius, iš Rytų šalių prigijo tradicija į juos primaišyti įvairiausių prieskonių.
Galima spėti, kad padažus žmonės pradėjo kurti tada, kai jiems ėmė rūpėti, kad maistas būtų skanus, o ne tik kad užkimštų skrandį. Majonezu pirmieji pradėjo mėgautis prancūzų didikai prie šventinio stalo. Tai, kas šiandien mums įprasta, paprastam tų laikų gyventojui būtų atrodžiusi didžiulė prabanga.
Dabar padažų parduotuvėse galite įsigyti kokių tik norite – užteks jų užpilti ant ryžių ar makaronų ir kiekvieną kartą galėsite mėgautis nauju skoniu. Tačiau daugelyje jų – gausu dirbtinių skonio stipriklių. Jei norite jų išvengti, gaminkitės padažus patys. Taip bus sveikiau, o ir skonį galėsite susikurti tokį, koks jums įtinka.
Pasigaminkite padažų namie
Populiariausi Lietuvoje – pomidorų padažas ir majonezas. Juos irgi galite pasigaminti patys. Iš tikrųjų tai gana paprasta ir tuomet galėsite būti tikri, kad viskas bus tikrai natūralu. Viskas, ko reikia naminiam majozenui, tai dviejų kiaušinių trynių, pusės šaukštelio garstyčių, šaukšto cukraus, 1 citrinos sulčių, druskos, pipirų ir apie 150 ml aliejaus.
Sudėkite į stiklinę trynius, garstyčias ir cukrų, juos suplakite. Po truputį pilkite aliejų. Kai supilsite maždaug pusę ir majonezas sutirštės, įpilkite citrinos sultis, dar paplakite ir supilkite likusį aliejų, sudėkite druską ir pipirus.
Su pomidorais – dar paprasčiau. Nulupkite juos, susmulkinkite plaktuvu, įdėkite pagal skonį druskos ir pipirų. Pakaitinkite, kol užvirs, ir supilkite į iškaitintus stiklainius. Tuomet juos apverskite ir palaikykite uždengę storesne medžiaga, kad vėstų po truputį. Jei mėgstate aštriau – galite įdėti maltos paprikos ar česnako.
Pavasariui reikia gaivumo
Jei padažą pasigaminti paprasta, tai anaiptol nereiškia, kad jis bus prastas. "Sumaišykite 1 šaukštą citrinos sulčių, pusė mažo šaukštelio garstyčių, 3 šaukštus "Extra virgin" alyvų aliejaus, pagal skonį įdėkite cukraus, druskos, pipirų – štai ir padažas", – patarė vienas garsiausių Lietuvos virėjų Valius Čepanonis.
Gaiviu, vasaros sezonui itin tinkančiu padažo receptu pasidalijo Nomeda Marčėnaitė: "Paprastas, tačiau tobulai viskam tinkantis padažas. Imate pusę citrinos, 3 didelius šaukštus pirmo spaudimo alyvų aliejaus, dedate druskos, skiltelę česnako ir visokių žolelių, kokias tik mėgstate. Tuomet galima tokiu padažu daržoves, kad ir agurkus ar cukinijas pamarinuoti, arba tiesiog kaip užpilą naudoti. Labai gaivus ir aromatingas padažas."
Naujausi komentarai