Kai norisi lengvumo lėkštėje Pereiti į pagrindinį turinį

Kai norisi lengvumo lėkštėje

2025-07-06 23:00 klaipeda.diena.lt inf.

Vasara lepina šviežiais vaisiais, daržovėmis ir uogomis – gamta tarsi pati kviečia valgyti lengviau. Šiltuoju laikotarpiu mityba tampa lengvesnė, lėkštėje atsiranda daugiau žalumynų, šviežių daržovių lėkštėje ir mažiau apsunkinančių ingredientų.

Vytaras Radzevičius

Pasak žinomo kulinaro, keliautojo, „Lidl“ ambasadoriaus Vytaro Radzevičiaus, vasaros virtuvės sėkmės formulė – šviežumas ir paprastumas.

„Vasarą tarsi pats organizmas sako: padėk į šoną cepelinus ir duok man agurką, – sako V. Radzevičius. – Kurdamas tobulą vasaros maisto lėkštę vadovaujuosi paprastais kriterijais – svarbu, kad patiekalas neapsunkintų, būtų sezoniškas ir pagamintas kartu su gera kompanija. Visa tai mano tikros vasaros paveikslas. Jei reikėtų išsirinkti idealiausią vasaros vakaro patiekalą, tai būtų ant grilio kepta žuvis, pavyzdžiui, lašišos filė, o šalia jos – sauja salotų ir šlakelis alyvuogių aliejaus“, – dalijasi kulinaras.

Vasarą tarsi pats organizmas sako: padėk į šoną cepelinus ir duok man agurką.

Jo teigimu, lengvesnė ir neapsunkinanti mityba nereiškia, kad reikėtų valgyti mažiau ar badauti. Pasak V. Radzevičiaus, vasaros mityba privalo būti kupina skonių ir organizmui naudingų medžiagų.

„Mitybos racione turi būti baltymų, pavyzdžiui, žuvies, liesos mėsos ar ankštinių daržovių. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad daržovės turėtų būti ne tik garnyras, o pagrindiniai patiekalo ingredientai, kitaip tariant, vakaro žvaigždė. Dar vienas svarbus patarimas – neskubėkite. Kai maistas valgomas lėtai ir su pagarba, sotumas – malonesnis ir sukelia šypseną“, – pataria kulinaras.

V. Radzevičiaus teigimu,  į vasaros meniu svarbu įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių – jie ne tik skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.

„Aš esu tikras pomidorų maniakas – nuo sulčių iki pačių vaisių, todėl kiekvieną dieną neapsieinu be jų. Puikus pasirinkimas – agurkai, tiek švieži, tiek šiek tiek parauginti. Žinoma, svarbu nepamiršti ir kitų daržo gėrybių: ridikėlių, cukinijų, šparaginių pupelių, paprikų, salotų“, – primena V. Radzevičius.


Salotos su kepta cukinija ir feta

1 cukinija,

1 saujos mėtų ar bazilikų,

fetos,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

0,5 citrinos sulčių,

žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Cukiniją supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir trumpai apkepkite grilyje ar keptuvėje – kad šiek tiek apskrustų ir pradėtų skleisti malonų kvapą. Cukinijas atvėsinkite, pabarstykite trupinta feta, pašlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, užberkite mėtų lapelių ir pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

Salotos su keptu moliūgu, feta ir granatų padažu

Reikės:

moliūgo,

čiobrelių,

fetos,

granatų sėklų,

gražgarsčių arba špinatų,

skrudintų graikinių riešutų.

Granatų padažui:

2 šaukštai granatų sulčių,

1 šaukštas balzaminio acto,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

žiupsnelis druskos ir pipirų.

Moliūgą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su čiobreliais, alyvuogių aliejumi, druska ir iškepkite orkaitėje. Iškepusį moliūgą atvėsinkite, sumaišykite su gražgarstėmis arba špinatais. Ant viršaus užtrupinkite fetos, pabarstykite granatų sėklomis ir suberkite graikinius riešutus. Atskirame indelyje sumaišykite granatų padažo ingredientus ir užpilkite ant paruoštų salotų. Saldaus, sūraus, rūgštaus skonio ir traškumo derinys nustebins kiekvieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra