Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas | kl.lt

KEPSNINIŲ SEZONAS: NAUJŲ VĖJŲ – DAUG, GRILIO KARALIUS – VIENAS

  • 1

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.

E. Lapinskas pastebi, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: griliuose čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumio iki įvairių pelėsinių sūrių.

Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši tendencija rodo, kad fantazijai, ką dėti į kepsninę, nėra ribų, – ji išliks ir šiemet.

„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: ir kalakutą, jeigu tai didelė moderni kepsninė, ir picą, jūros gėrybes, troškinius, pyragą, ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais metais, šiemet eksperimentų laikas – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, šakšuka, azijietiškais kiniškoje keptuvėje ruošiamais makaronais ar lietuvišku kugeliu, vėdarais“, – prognozėmis dalijasi šefas.

E. Lapinskas priduria, kad šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama mažiems akcentams, pabrėžiantiems patiekalų skonį. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių derinti įdomesnius padažus: dūmo skonio, trintų daržovių, čipotlės, mėtų, naminį dzadzikį, meksikietiškuosius molė ir kitus padažus.

Pasiteiravus, kokiam grilio patiekalui savo simpatijas atiduoda pats šefas, E. Lapinskas atvirauja, kad tai dažniausiai mėsos gaminiai.

iStock.com nuotr.

„Gerą šašlyką visais laikais galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras, galima kaskart išbandyti vis naujus, tačiau man garnyrai iš šviežio derliaus gėrybių – nepralenkiami“, – pastebi E. Lapinskas.

Kita tendencija, kurią E. Lapinskas įžvelgia, tai į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot jo, neaplenks ir grilio patiekalų. Subproduktų: kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinę su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia kitoms mėsos dalims. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.

Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas grilyje, visų pirma reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau galima vynioti į lavašus, serviruoti su aštriu daržovių (salsos) padažu ar marinuotomis daržovėmis.


Išbandykite naujus marinatus

Kubietiškas marinatas. Reikės 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustyto raudonojo aitriojo pipiro, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių. Marinuoti kepimo išvakarėse, per naktį.

Aštrus medaus marinatas. Reikės dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustyto raudonojo aitriojo pipiro, mėgstamų prieskonių. Marinuoti kepimo išvakarėse, per naktį.

Tropinis marinatas. Reikės pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, mėgstamų prieskonių. Marinuoti kelias valandas prieš kepimą.

GALERIJA

  • Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas
iStock.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anupras iš Vilniaus

tokius marinuotus kepsnius valgo tas kas tą straipsnį parašė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS