Kruopos – ne tik tradicinei pusryčių košei (receptai) | kl.lt

KRUOPOS – NE TIK TRADICINEI PUSRYČIŲ KOŠEI (RECEPTAI)

  • 1

Košės – sveikas, sotus, o jei nepašykštėsite išmonės, dar ir labai skanus maistas. Tačiau neregėtai didelė kruopų įvairovė skatina kulinariniams eksperimentams. "Salotos, sriubos, troškiniai, kotletai, įvairūs apkepai, vištos ar žuvies įdaras, pyragai ir desertai – kruopos tinka labai įvairiems patiekalams", – tikina maisto specialistė Inga Pupelienė.

Salotos su kuskuso kruopomis

1 raudonos paprikos,

1 geltonos paprikos,

160 g kuskuso kruopų,

600 g daržovių sultinio,

40 g anakardžių riešutų,

60 g gražgarsčių salotų.

Padažas

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

2 šaukšteliai garstyčių.

Nedideliame aliejaus kiekyje pakepinkite kubeliais supjaustytas paprikas. Kepkite, kol suminkštės, bet neiškeps iki galo – apie 5–7 min. Tuomet suberkite kuskuso kruopas ir kepkite nuolat maišant. Po 4–5 min. supilkite karštą daržovių sultinį, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės kaitros iki kruopos išbrinks ir sugers visą sultinį. Troškinį sudėkite į plokščią dubenį, ant viršaus suberkite riešutus, susmulkintas gražgarstes, apšlakstykite aliejumi, garstyčiomis ir viską atsargiai išmaišykite.

Grikių kotletai

140 g grikių,

4 šaukštų grikių miltų,

2 kiaušiniai,

2 nedidelės morkos,

2 nedideli svogūnai,

druskos,

pipirų,

aliejaus daržovėms ir kotletams kepti.

Grikius išvirkite ir atvėsinkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Kai jie pasidarys skaidrus, suberkite smulkiai tarkuotas morkas ir kepkite iki daržovės suminkštės. Į grikius sudėkite pakepintas daržoves, miltus, įmuškite kiaušinius, įberkite prieskonių ir paruoškite masę kotletams. Jei masė biri, dar įberkite miltų. Formuokite norimo dydžio kotletus ir apkepkite nedideliame aliejaus kiekyje, kol gražiai paruduos.

 

Žuvies apkepas su kukurūzų kruopomis

1 kg žuvies filė,

1 stiklinė kukurūzų kruopų,

2 stiklinės vandens,

1 stiklinė riebios grietinėlės,

2 svogūnai,

3 skiltelės česnako,

70 g mocarelos ar kieto sūrio,

druskos, pipirų, rozmarino,

aliejaus.

Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, kruopas perplaukite, svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Kruopas tolygiu sluoksniu paskleiskite ant aliejumi ištepto kepimo formos dugno, sudėkite žuvį, ant jos paskleiskite svogūnus ir česnakus, pabarstykite prieskoniais ir viską užpilkite su vandeniu sumaišyta grietinėle. Apkepą kepkite 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, tada viršų apklokite mocarelos sūrio griežinėliais arba tarkuotu kietu sūriu ir kepkite iki sūris išsilydys bei gražiai apskrus.

Perlinių kruopų sriuba su grybais

670 g pievagrybių,

30 g džiovintų baravykų,

1 stiklinė perlinių kruopų,

1 bulvė,

1 svogūnas,

2 morkos,

2 stiklinės jaunų špinatų,

3 šaukštai aliejaus,

8 stiklinės karšto vandens,

1 skiltelė česnako,

druskos, pipirų,

kelios šakelės šviežių krapų ir petražolių,

3 lauro lapeliai.

Perlines kruopas mirkykite per naktį. Atskirai kelioms valandoms užmerkite baravykus, paskui apvirkite vandenyje (dvi stiklinės) ir atvėsinkite, nuoviro neišpilkite. Pievagrybius supjaustykite kubeliais, jei nedideli – plonomis plokštelėmis, susmulkinkite visas daržoves ir išvirtus baravykus. Puode įkaitinkite aliejų. Jame pakepinkite svogūną ir česnaką, paskui sudėkite morkas, bulves, pakepinkite 5 min., o tada sudėkite baravykus, perlines kruopas, prieskonius, supilkite grybų nuovirą, įpilkite karšto vandens ir virkite 50 min. arba iki kruopos ir bulvės išvirs. Virimo pabaigoje suberkite špinatus, sriubą pagardinkite žalumynais.

Sago kruopų apkepas

1 stiklinė sago kruopų,

2 stiklinės natūralaus arba kokosų, migdolų pieno,

4 kiaušiniai,

60 g cukraus,

30 g sviesto,

2 šaukštai maltų džiūvėsėlių,

druskos,

riebalų kepimo formai ištepti.

Sago kruopas perplaukite, užpilkite verdančiu pienu, išvirkite ir atvėsinkite. Kol jos dar šiltos, įmaišykite sviestą. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Juos išsukite su cukrumi ir sudėkite į kruopas. Baltymus išplakite su trupučiu druskos iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kruopas. Kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite džiūvėsėliais, sukrėskite ir išlyginkite tešlą. Apkepą kepkite 25–30 min. arba iki gražiai parus 180 °C orkaitėje.

Šalavijo sėklų (chia) pudingas

50 g sėklų,

254 ml riešutų pieno,

2 šaukšteliai klevų sirupo,

1,5 šaukštelio žaliosios arbatos mačia miltelių.

Sumaišykite visus produktus, sandariai uždarykite ir palikite per naktį, kad išbrinktų sėklos. Pudingą patiekite su įvairiomis šviežiomis ar šaldytomis uogomis, vaisiais, granola, jį skanu valgyti net su grikių koše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Algirdas Venalis

Jusu straipsnio ribose yra idetas intarpas apie stebuklinga tepala ,isgydanti sunkias sanariu ligas per 2men. Tai yra melas ,o tepala reklamuojantis dr.-sukcius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS