Romantika pagardinti desertai kiekvieną vakarą pavers išskirtiniu (receptai) | kl.lt

ROMANTIKA PAGARDINTI DESERTAI KIEKVIENĄ VAKARĄ PAVERS IŠSKIRTINIU (RECEPTAI)

  • 0

Nors Valentino diena jau praėjo, meilę švęsti galima kasdien. Skamba gana banaliai, tačiau sutikite – viską lemia išmonė, pateikimas ir nuoširdumas. Konditerė Solveiga Grigaravičiūtė įsitikinusi, kad gardus desertas ištirpdys senas tarpusavio nuoskaudas, nesusipratimus ir kiekvieną vakarą pavers išskirtiniu.

Citrinų tarta

– Tešla

– 200 g miltų,

– 100 g sviesto,

– 1 kiaušinis,

– 5 g druskos,

– 5 g cukraus,

– 10 ml vandens.

Įdaras

– 3 dideli kiaušiniai,

– 150 g cukraus,

– 1 citrinos žievelė,

– 120 ml citrinų sulčių,

– 30 g sviesto.

Itališkas morengas

– 70 g vandens,

– 120 g kiaušinio baltymų,

– 240 g cukraus.

Persijotus miltus sumaišykite su cukrumi, druska, sudėkite stambiai sutarkuotą atšaldytą sviestą ir rankomis sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Įminkykite kiaušinį ir vandenį. Iš tešlos padarykite rutuliuką, apgaubkite maistine plėvele ir 30 min., o geriau per naktį laikykite šaldytuve. Tešlą iškočiokite ir išklokite tartos formą, 30 min. palaikykite šaltai, paviršių uždenkite kepimo popieriumi ir, kad jis neiškiltų kepant, priberkite pupelių, o jei turite, naudokite specialius rutuliukus. Kepkite 175 °C orkaitėje 15–20 min. arba kol tešla gražiai parus.

Įdarui vandens vonelėje šildydami dubenį sumaišykite citrinų sultis, nutarkuotą žievelę ir cukrų. Supilkite išplaktus kiaušinius ir nuolat maišydami šildykite iki 85 °C, tada nukoškite ir, masei ataušus, įsukite sviestą. Įdarą supilkite ant tešlos ir palikite stingti.

Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, jį pakaitinkite iki 121 °C temperatūros. Kai cukrus užvirs, pradėkite plakti baltymus. Užkaitintą sirupą nukelkite nuo ugnies, palaukite, kol nustos burbuliuoti, ir plona srovele, nuolat plakdami, supilkite į baltymus. Plakite, kol masė visiškai atvės. Konditeriniu maišeliu ar šaukštu masę gražiai paskirstykite ant įdaro viršaus. Jei turite karamelizatorių, paskrudinkite baltymų viršų, jei ne – pyragą kelioms minutėms įkiškite į iki 170 °C įkaitintą orkaitę.

Kreminio sūrio kremas su trupiniais

Kremas

– 325 g kreminio sūrio,

– 325 g riebios grietinėlės,

– 75 g miltelinio cukraus,

– 1 ankštis vanilės,

– 4 lapeliai želatinos.

Trupiniai

Jei nėra laiko, sutrupintus sausainius sumaišykite su sviestu santykiu 2:1. Galite trupinius iškepti.

– 175 g miltų,

– 110 g atšaldyto sviesto,

– 110 g rudojo cukraus.

Želatinos lapelius išmirkykite šaltame vandenyje, vandenį nuspauskite. Nedideliame kiekyje grietinėlės ištirpinkite želatiną: grietinėlę supilkite į prikaistuvį, įmeskite vanilės ankštį ir išimtas iš jos sėklas, užvirkite, nuimkite nuo ugnies, ataušinkite iki 80 °C, įdėkite želatiną, kad ištirptų. Tada perkoškite, įmaišykite miltelinį cukrų ir išplaktą kreminį sūrį. Likusią grietinėlę išplakite iki vidutinio standumo, neperplakite. Viską švelniai sumaišykite.

Trupiniams sutrinkite į rupų smėlį cukrų, miltus, stambiai sutarkuotą sviestą, paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite 170 °C orkaitėje, kol apskrus.

Stiklo inde iš atvėsusių trupinių, juos nedaug paspaudžiant, suformuokite deserto dugną. Tolygiai paskirstykite ploną sluoksnį džemo, sūdytos karamelės arba šviežių, šaldytų uogas. Ant viršaus sudėkite paruoštą kremą, puoškite braškėmis, šokolado drožlėmis.

Juodojo šokolado triufeliai

– 125 g juodojo šokolado,

– 125 g riebios grietinėlės,

– 25 g minkšto sviesto,

– 100 g kakavos miltelių arba bet kokių trintų (tik ne žemės) riešutų.

Grietinėlę šildykite, kol pradės garuoti, bet neužvirkite; šokoladą ištirpinkite. Produktus sumaišykite su sviestu. Masė neturi būti labai skysta. Jei ji tokia, dubenį uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų masės paviršių, ir laikykite, kol masė šiek tiek sutvirtės. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos konditerinio maišeliu iš jos formuokite nedidelius kauburėlius, pridenkite plėvele ir palaikykite 6 val., o geriau per naktį, kad sustingtų. Saldainiai turi likti vos minkšti. Juos apvoliokite riešutuose ar kakavos milteliuose. Jei norisi papildomo skonio, galite įmaišyti džiovintų šaltyje braškių ar aviečių pudros ir pan., svarbu, kad pagardo skonis neužgožtų šokolado.

Jaukus marmurinis pyragas

– 100 g sviesto,

– 200 g cukraus

– 3 kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymo,

– 200 g miltų,

– 100 ml pieno,

– 1 šaukštelis kepimo miltelių,

– 75 g tarkuoto juodojo karčiojo šokolado.

Išsukite sviestą su cukrumi, po vieną įmaišykite kiaušinių trynius, paskui supilkite pieną, suberkite ir išmaišykite persijotus su kepimo milteliais miltus, pabaigoje įmaišykite iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus.

Atskirkite pusę tešlos ir įmaišykite šokoladą. Į likusią tešlą galite įdėti vanilės ekstrakto ar tarkuotų citrinų žievelės. Abi tešlas sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite 150 °C orkaitėje apie 1 val. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jei įsmeigus ir ištraukus jis sausas, vadinasi, gaminys iškepęs. Pyragą atvėsinkite, išimkite iš formos ir pabarstykite milteliniu cukrumi, galite aplieti glajumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS