Šaltibarščių giminaitės (receptai) | kl.lt

ŠALTIBARŠČIŲ GIMINAITĖS (RECEPTAI)

  • 0

Šalta sriuba, bet ne šaltibarščiai – kas? Beveik kiekviena tauta turi savo šaltsriubės receptų. Išbandykime!

Šalta sriuba, bet ne šaltibarščiai – kas? Beveik kiekviena tauta turi savo šaltsriubės receptų. Išbandykime!

Ispaniškas gaspačas

Reikės:
250 g pomidorų,
100 g agurkų,
100 g saldžiųjų paprikų,
40 g svogūnų,
1 česnako skiltelės,
200 g virinto vandens,
druskos ir kitokių prieskonių pagal skonį.

Paruošimo būdas

Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite vieną minutę. Atsargiai, kad nenusidegintumėte, nulupkite nuo kiekvieno pomidoro odelę. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite agurkus. Susmulkinti papriką. Nulupti česnako skiltelę.

Į dubenėlį sudėti pomidorus be odelių, agurkus, paprikas, nuluptą svogūną ir česnaką. Viską sutrinti trintuve iki tyrelės konsistencijos. Supilti vandenį ir dar kartą pertrinti. Įmaišyti prieskonių.

Šalta gudiška bulvių sriuba

Reikės:
500 g virtų bulvių,
300 g agurkų,
4 stiklinių kefyro,
krapų,
svogūnų laiškų,
druskos.

Paruošimo būdas

Bulves ir agurkus supjaustyti kubeliais. Užpilti kefyru. Pagardinti druska, pabarstyti krapais, smulkintais svogūnų laiškais.

Šalta vengriška sriuba

Reikės:
750 g obuolių,
100 g cukraus,
3 stiklinių vandens,
0,5 arbatinio šaukštelio cinamono,
3 stiklinių pieno,
0,5 stiklinės sauso baltojo vyno,
2 valgomųjų šaukštų grietinės,
1 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų,
70 ml citrinų sulčių.

Paruošimo būdas

Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti kubeliais. Suberti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol suminkštės. Supilti pieną, cinamoną ir vyną. Grietinę išmaišyti su miltais ir supilti į sriubą. Užvirti ir nukelti nuo ugnies. Atvėsinti, įdėti į šaldytuvą. Pagardinti citrinos sultimis. Patiekti su sausainiais ar krekeriais.

Prancūziška šaltsriubė

Reikės:
700 ml vištienos sultinio,
50 g sviesto,
50 ml grietinėlės,
1 poro,
1 svogūno,
2 bulvių,
1 skiltelės česnako,
svogūnų laiškų, druskos, baltųjų pipirų, muskato riešutų.

Paruošimo būdas

Puode ištirpdyti sviestą ir jame apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną bei baltąją porų dalį. Suberti kubeliais supjaustytas bulves, supilti sultinį ir virti pusvalandį. Leisti sriubai kiek atvėsti ir sutrinti plaktuvu. Suberti smulkiai supjaustytą česnako skiltelę ir 25 ml grietinėlės.

Puodą su sriuba vėl kaitinti beveik iki užvirimo, įberti druskos, pipirų ir šviežiai tarkuoto muskato riešuto. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Sriubą išpilstyti į lėkštes, pagardinti likusia grietinėle, užberti smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.

Norvegiški šaltibarščiai su silkėmis

Reikės:
2 virtų burokėlių,
250 g silkių,
smulkiai pjaustytų krapų,
0,5 l kefyro,
0,5 l riebaus sultinio,
250 g virtų bulvių.

Paruošimo būdas

Virtus burokėlius nulupti ir sutarkuoti. Šluotele ar plakikliu šiek tiek paplakti kefyrą su sultiniu. Nuo silkių nuplauti aliejų ir supjaustyti jas nesmulkiais kubeliais. Virtas bulves ir krapus taip pat susmulkinti.

Viską sumaišyti ir palikti valandą ar dvi pastovėti šaldytuve. Tuomet išpilstyti į lėkštes.

Bulgariška šaltsriubė  "Taratoras"

Reikės
4 nedidelių agurkų,
0,5 stiklinės išlukštentų graikinių riešutų,
100 ml saulėgrąžų aliejaus,
500 ml natūralaus nesaldaus jogurto (galima pakeisti kefyru ar rūgpieniu),
4 skiltelių česnako,
druskos, 6–8 šakelių krapų.

Paruošimo būdas

Jogurtą supilti į indą ir plakti šluotele 4 min. Agurkus nuplauti, nusausinti, nupjauti galiukus, supjaustyti plonais šiaudeliais ir pabarstyti druska, kad išsiskirtų sulčių. Česnakus nulupti ir sugrūsti su puse graikinių riešutų, kad išeitų vienalytė masė. Sukrėsti masę į indą su jogurtu, supilti saulėgrąžų aliejų ir suplakti. Kitus riešutus smulkiai sukapoti peiliu. Į sriubą sudėti agurkus, supilti išsiskyrusias sultis, suberti riešutus ir smulkiai pjaustytus krapus, pagardinti druska ir gerai išmaišyti.

Rusiška šaltos giros sriuba

Reikės:
giros,
agurkų,
morkų,
ridikėlių,
petražolių, krapų, sogūnų laiškų,
virtų bulvių.

Paruošimo būdas

Smulkiai supjaustytas šviežias daržoves užpilti šalta gira. Taip pat į šią sriubą galima dėti virtos mėsos ar žuvų. Virtais kiaušiniais ir grietine sriuba pagardinama prieš pat patiekiant į stalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS