Savaitgalio pietūs – iš daržo gėrybių | kl.lt

SAVAITGALIO PIETŪS – IŠ DARŽO GĖRYBIŲ

Vasara dosniai dalija užderėjusį derlių. Kol visko daug ir viskas šviežia, paruoškite šeimai gurmaniškas sekmadienio vaišes iš sodo ir daržo gėrybių.

Soti daržovių sriuba

2 nedidelės bulvės,

1 svogūnas,

1 skiltelė česnakų,

2 nedidelės morkos,

sauja šparaginių pupelių,

pusė nedidelės cukinijos,

1 saliero kotas,

ketvirtis nedidelio kopūsto,

2 pomidorai,

keli burokėlių lapai,

druskos,

prieskonių,

parmezano,

prieskoninių žolelių.

Smulkiai supjaustykite morkas, šparagines pupeles, cukiniją, salierą, kopūstą, suberkite į puodą su verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite aliejuje, sudėkite į puodą. Įberkite druskos, prieskonių. Baigiant virti įdėkite supjaustytus burokėlių lapus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, prieš tai nuplikę verdančiu vandeniu ir nulupę odelę. Bulves išvirkite atskirai, sutrinkite ir sudėkite paskiausiai. Sriubą baikite virti ant nedidelės ugnies. Patiekite su tarkuotu parmezanu, pabarstę susmulkintais žalumynais.

Įdarytos paprikos

1 kg paprikų,

500 g maltos vištienos,

2 nedidelės bulvės,

2 skiltelės česnako,

1 svogūnas,

1 morka,

druskos,

pipirų,

prieskoninių žolelių,

aliejaus.

Įkaitintame aliejuje patroškinkite susmulkintus svogūnus ir stambiai tarkuotas morkas. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais arba stambiai sutarkuokite. Česnakus sutrinkite. Visas daržoves sumaišykite su malta vištiena, pagardinkite prieskoniais. Labai plonai nupjaukite paprikų viršų su koteliais, išvalykite vidų ir standžiai prikiškite įdaro. Paprikų viršų pridenkite "kepurėlėmis", sustatykite į troškinimo indą, užpilkite padažu ir troškinkite 40–60 min. 180 °C orkaitėje.

Padažas

500 ml sultinio,

200 ml grietinėlės,

2 šaukštai miltų,

25 g sviesto,

1 šaukštas Vorčesterio padažo,

1 šaukštas Dižono garstyčių,

druskos,

pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite ir paskrudinkite miltus. Po truputį maišant supilkite sultinį – pasistenkite, kad neliktų sušokusių miltų. Tuomet plona srovele įpilkite grietinėlę, įmaišykite Vorčesterio padažą, garstyčias, prieskonius. Padažą nedaug pakaitinkite, kad sutirštėtų.

Riešutinis slyvų pyragas su apelsinų ir imbiero padažu

1 kg standžių, sultingų, didelių slyvų,

200 g sviesto,

150 g miltelinio cukraus,

3 kiaušiniai,

125 g lazdynų riešutų,

125 g migdolų,

100 g miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių.

Lazdynų riešutus ir migdolus susmulkinkite į miltus elektriniu smulkintuvu. Kambario temperatūros sviestą išsukite su milteliniu cukrumi, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius, paskiausiai suberkite riešutų ir įprastus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Slyvas supjaustykite ketvertukais. 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvėsėliais, sudėkite ir išlyginkite tešlą. Pradėdami nuo centro spirale statmenai ir gana tankiai sukiškite slyvas. Pradžioje 15 min. pyragą kepkite 190 °C temperatūroje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 150 °C ir kepkite dar 40 min., arba kol tešlos viršus gražiai parus. Jei slyvos itin sultingos, pyragas keps ilgiau. Ar kepinys iškepęs, patikrinkite plonu mediniu pagaliuku: įsmeikite jį į pyrago centrą – jei jis sausas, orkaitę galite išjungti.

Padažas

0,5 apelsino,

3 cm imbiero šaknies,

1 šaukštelis citrinų sulčių,

5–6 šaukšteliai cukraus.

Į nedidelį puodelį supilkite sultis, suberkite cukrų, smulkiai sutarkuotą imbierą ir iš lėto kaitinkite, kol padažas sutirštės – cukrus virs tąsia karamele. Dar karštą padažą užpilkite ant pyrago.

GALERIJA

  • Savaitgalio pietūs – iš daržo gėrybių
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,vakar PASNINKAVAU...,

kad ir KOKIOS NUOSTABIOS GERYBES isDARZO be MESOS jauciuosi neKAIP... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS