Šventiniam desertui – morkų keksas (receptas) | kl.lt

ŠVENTINIAM DESERTUI – MORKŲ KEKSAS (RECEPTAS)

  • 0

Pirmąjį birželio sekmadienį tradiciškai minima Tėvo diena. Tądien siūlome savo tėčius, senelius, o ir kitus brangius žmones pradžiuginti morkų keksu. Juk jei bent viena skanėsto sudedamoji dalis – daržovės – tai jau geras ženklas. Kaip išsikepti šventinį morkų keksą bei ką Tėvo dieną perka tautiečiai, pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.

„Stebėdami apsipirkimo tendencijas, galime teigti, jog populiariausios prekės artėjant ir Mamos, ir Tėčio dienoms, be abejonės, yra gėlės – ir skintos, ir vazonuose. Taip pat ir pirmąjį gegužės, ir pirmąjį birželio sekmadienį 2-3 kartais ūgteli vaisių, ledų, vaisvandenių, konditerijos gaminių paklausa. Tėčio dieną keletą kartų išauga susidomėjimas prekėmis, kurios puikiai tinka dovanai, pavyzdžiui, barzdaskutėmis, peilių rinkiniais, knygomis“, – teigia Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Įdomu tai, jog ir Mamos, ir Tėvo dieną įprastai sumažėja pieno produktų – varškės, jogurto, grietinės pardavimai.

O štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi nesudėtingu, sveikesnio deserto receptu – siūlo tėčiams iškepti morkų keksą.

Morkų keksas tėčiui

Jums reikės:

– 400 g (apie 4 vnt.) morkų (smulkiai sutarkuotų);

– 120 g lazdyno riešutų be luobelių (smulkiai maltų);

– ¾ stiklinės (apie 145 g) tyro alyvuogių aliejaus;

– 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus;

– 4 kiaušinių;

– 1,5 stiklinės miltų;

– 2 аrbatinių šaukštelių kepimo miltelių;

– pusės arbatinio šaukštelio imbiero miltelių;

– pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono.

„Pradėkite nuo riešutų. Juos malkite be luobelių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pakepkite riešutus apie 15 minučių. Tuomet suberkite juos ant švaraus rankšluosčio ir švelniai patrinkite, taip riešutų luobelės švelniai nusilups. Sumalkite juos kavamale“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Atskyrę kiaušinių trynius nuo baltymų, trynius sumaišykite su cukrumi ir aliejumi, ištrinkite viską iki vientisos masės. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, imbierais ir cinamonu. Mišinį suberkite į kiaušinių trynių plakinį. Suberkite maltus riešutus ir tarkuotas morkas, išmaišykite.

Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Tuomet tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo formą. Keksą kepkite šiek tiek daugiau nei valandą maždaug iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

„Kai keksas iškeps, leiskite jam atvėsti. Tik tuomet apibarstykite cukraus pudra ar pjaustytais migdolais“, – pataria B. Baratinskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS