Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi | kl.lt

VASAROS KARALIENĖ – BRAŠKĖ: NEKALORINGA IR GAIVI

  • 2

Žinoma, visų pirma skubėsime braškių atsivalgyti – kai tik į valias bus savų, lietuviškų. Paskui jau suksime galvą, ką skanaus iš jų pagaminti, kokių atsargų paruošti žiemai. Braškių mėnuo ne tik ragina iškepti skanių pyragų, bet ir paverčia mus išradingais kulinarais.

Braškių ir jogurto sriuba

½ kg braškių,

50 g cukraus,

2 apelsinai,

2 cinamono lazdelės,

½ kg graikiško jogurto.

Gerai nuplaukite apelsinus. Nulupkite žieveles, išspauskite sultis. Į puodą supilkite sultis, suberkite cukrų, sudėkite apelsinų žieveles, cinamono lazdeles ir virkite ant labai mažos ugnies, kol nugaruos pusė skysčio. Perkoškite ir atvėsinkite. Kelias uogas atidėkite. Sutrinkite braškes su apelsinų sirupu ir sumaišykite su jogurtu. Prieš tiekdami ant sriubos užberkite pjaustytų uogų.

Freepik.com nuotr.

Braškių ir špinatų salotos

1 stiklinė pjaustytų braškių,

1 sauja špinatų lapų,

skrudintų migdolų plokštelių,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

šlakelis balzaminio acto,

1 šaukštelis baltųjų arba juodųjų sezamų sėklų,

½ arbatinio šaukštelio cukraus.

Braškes nuplaukite, nuskabykite lapelius, supjaustykite puselėmis arba griežinėliais, sudėkite į dubenį. Špinatų lapus nuplaukite, nuskabykite kotelius, jeigu lapai stambūs – suplėšykite ir dėkite į dubenį. Aliejų sumašykite su balzaminiu actu, cukrumi ir sezamų sėklomis. Padažu apliekite salotas, užberkite skrudintų migdolų plokštelių.

Freepik.com nuotr.

Pica su braškėmis ir ožkų sūriu

Tešlai:

7 g sausų mielų,

150 ml šilto vandens,

½ šaukštelio cukraus,

½ šaukštelio druskos,

250 g miltų,

1 šaukštelis alyvuogių aliejaus.

Įdarui:

½ stiklinės pjaustytų braškių,

3 šaukštai baltojo balzaminio acto,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

½ stiklinės kreminio sūrio arba varškės,

½ stiklinės trupinto ožkų sūrio,

žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Sausas mieles, cukrų ir druską sumaišykite su šiltu vandeniu. Palikite pastovėti, kol mielės suputos. Miltus suberkite į didelį dubenį, viduryje padarykite duobutę ir supilkite į ją aliejų ir mielių mišinį. Minkykite apie 10 min. Tešlą uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje pakilti. Kol tešla kyla, supjaustytas braškes pamarinuokite balzaminiame acte, sumaišytame su aliejumi. Iš pakilusios tešlos formuokite paplotėlius, dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 min., kol paplotėlių kraštai gražiai apkeps. Išimtus iš orkaitės patepkite kreminiu sūriu arba varške, pašlapkstykite braškių marinatu, sudėliokite pamarinuotas braškes, pabarstykite ožkų sūriu ir šviežiai grūstais pipirais. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 10 min. Patiekite pabarstę špinatų arba salotų lapeliais.

Freepik.com nuotr.

Kepta lašiša su braškių pagardu

4 lašišos filė gabaliukai,

Druskos, maltų pipirų.

Marinatui:

2 šaukštai aliejaus,

2 česnakų skiltelės,

1 šaukštas skysto medaus,

1 šaukštas citrinos sulčių,

1 šaukštas sojų padažo.

Pagardui:

1 stiklinė smulkiai pjaustytų braškių,

½ šaukšto aliejaus,

½ žaliosios citrinos,

druskos,

pipirų.

Paruoškite marinatą. Nedideliame puode užkaiskite aliejų, įspauskite trintus česnakus, ištirpdykite medų, supilkite citrinos sultis, sojų padažą ir pavirkite 2 min. ant silpnos ugnies. Atvėsinkite. Lašišą pabarstykite druska, pipirais, aptepkite marinatu ir dėkite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę arba į kepsninę. Apkepę vieną pusę, apverskite, vėl patepkite marinatu ir dar pakepkite. Pagardui pjaustytas braškes sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami palaikykite paruoštą pagardą šaldytuve bent valandą.

Freepik.com nuotr.

Trupininis braškių pyragas

½ kg braškių,

2 šaukštai cukraus,

2 šaukštai bulvių krakmolo.

Tešlai:

100 g šalto sviesto,

1 stiklinė miltų,

2 šaukštai cukraus,

žiupsnelis druskos,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 kiaušinis.

Paruoškite tešlą. Gerai atšaldytą sviestą supjaustykite gabaliukais, sudėkite į didelį indą. Suberkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir pirštais maigykite tol, kol pasidarys trupiniai. Įmuškite kiaušinį ir minkykite tešlą. Dėkite į šaldymo kamerą mažiausiai pusvalandžiui. Braškes supjaustykite, sumaišykite dubenyje su cukrumi ir krakmolu. Išėmę iš šaldiklio tešlą, tris ketvirtadalius jos sutarkuokite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant viršaus sudėkite įdarą, ant jo užtarkuokite likusią tešlą. Dėkite į 180 laipsnių orkaitę, kepkite apie pusvalandį.

Freepik.com nuotr.

Mažo kaloringumo uogos

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, braškės yra vienos populiariausių uogų pasaulyje, vertinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo maistinės vertės, kuri susijusi su tuo, kad braškės yra įvairių mineralinių medžiagų šaltinis.

Braškėse yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio. Šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų.

Braškės labai vertinamos ir dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių – tai uždegimą mažinančiomis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Su braškėmis yra parengta nemažai klinikinių studijų, kurios siejamos su braškių vartojimu ir sergamumu pagrindinėmis, pasaulį varginančiomis ligomis. Tad žmonėms, kuriuos vargina širdies ir kraujagyslių ligos, metabolinis sindromas kartu su nutukimu, nervų sistemos ligos, diabetas ir kurie nori apsisaugoti nuo vėžio, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad braškės nėra vaistas, tai tiesiog vertinga uoga, kuri turi puikių maistinių savybių ir kuri sezono metu galėtų rasti vietą kasdieniame racione. Negerai, kai braškių skanaujama kilogramais. Žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti kasdien, tik braškių kiekis neturėtų nutolti nuo rekomenduojamos dienos normos – 300 g.

Braškėse yra daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose. 100 g braškių yra maždaug 66 mg vitamino C, o citrinose yra tik 48, mandarinuose yra 31, apelsinuose 51, greipfrutuose 42.

Braškės yra vidutinio glikeminio indekso produktas. Vadinasi, valgant braškes sergantieji diabetu negaus greito cukraus padidėjimo, tai šiek tiek padeda ir reguliuojant apetitą ir sotumo jausmą. Tad kažkuria prasme braškes galima laikyti ta uoga, kuri tinkama ir cukriniu diabetu sergantiems, ir nutukusiems žmonėms.

Braškių reikėtų vengti alergijų varginamiems žmonėms ir tiems, kuriems neseniai buvo atliktos žarnyno operacijos arba kurie serga virškinimo sistemos ligomis. Jiems vartojimą reikėtų aptarti su gydytoju.

GALERIJA

  • Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi
  • Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi
  • Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi
  • Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi
  • Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pidoraškoms

Rusiskos isgamos varykite atgal i rusija, jus vatnikai!

Edmundas Tulcevičius

Labai gaila , bet braškės visiškai neprimena braškių , skonis kaip vatos , ir taip metai iš metų .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS