Vasaros topas – kepsniai ant žarijų | kl.lt

VASAROS TOPAS – KEPSNIAI ANT ŽARIJŲ

  • 1

Kiauliena, kaip ir vištiena, – mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o, atėjus kepsnių sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jei rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais. Sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, grilyje kepta mėsa.

Kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus kūnui priklauso ir nuo mėsos paruošimo ir saikingo vartojimo.

„Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turi daugiau sočiųjų riebalų – tai maisto komponentas, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taigi, kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų. Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, – primena dr. E. Gavelienė.

Pasak ekspertės, rūkyta ar vytinta, vyniotinių paruošimui naudojama kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas: „Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.“


Kiaulienos nugarinės kepsneliai

Kiaulienos nugarinė be kaulų,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

4 šaukšteliai citrinų sulčių,

1 šaukštas Vorčesterio padažo,

2 šaukšteliai džiovintų raudonėlių,

1 šaukštelis druskos,

1 šaukštelis svogūnų miltelių,

1 šaukštelis česnakų miltelių,

1 šaukštelis pipirų,

1/2 šaukštelio garstyčių miltelių.

Dideliame dubenyje sumaišykite žoleles, prieskonius, padažą ir aliejų. Sudėkite kiaulienos pjausnius, įtrinkite juos marinatu ir uždengę laikykite šaldytuve 8 valandas arba per naktį. Prieš kepdami mėsą nusausinkite. Kepkite po 4–5 minutes iš vienos pusės. Prieš patiekdami palikite 5 minutes pastovėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skanaus

receptas norintiems tapti akmenširdžiais žvėrąžmogiais..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS