Žibalinių lempų kolekcininkas ėmė ir pats jomis naudotis | kl.lt

ŽIBALINIŲ LEMPŲ KOLEKCININKAS ĖMĖ IR PATS JOMIS NAUDOTIS

Užsikrėtęs aistra rinkti įvairias senienas, Telšių rajone gyvenantis kolekcininkas negaili tam nei laiko, nei lėšų. Vien žibalinių lempų kolekcijoje – daugiau kaip pora šimtų.

Tiek žibalinių šviestuvų Eigirdžių kaime gyvenantis kolekcininkas Gintautas Sinkevičius sukaupė vos per šešerius metus. Iš pradžių kaupęs viską, kas sena, vėliau pamokytas vyresnių antikvarų susidomėjo žibalinėmis lempomis. Ypač, kai įsigijo daugiau kaip šimto metų senumo lempą. Iš jau turėtų ši išsiskyrė grožiu.

Kolekcininkas sako dabar savo pomėgiui negailintis nei laiko, nei pinigų. Dėl žibalinio šviestuvo neretai važiuojantis ir į turgus kitose šalyse.

Brangiausiai už lempą kolekcininkas yra sumokėjęs apie pustrečio šimto eurų, bet retesnės esą kainuoja dar brangiau. G. Sinkevičiaus kolekcijoje – ne tik lietuviškos spingsulės, lempos su stiklu ar puošniu gaubtu, bet ir prabangios keraminės lempos iš dvarų. Nemažai  jų – iš Skandinavijos ir kitų Europos šalių. Keletas – ir įdomesnių, tarp jų – padaryta iš šovinio. Tokia lempa naudojosi kariai.

Kolekcininkas sako, kad žibalinių lempų įsigyti dar galima, tačiau neretai jas tenka restauruoti. Dažnai trūksta stiklinės dalies, todėl turguose ieškoma ne tik lempų, bet ir atskirų dalių.

Šimtus žibalinių šviestuvų turintis G. Sinkevičius prisipažįsta, kad jais naudotis pradėjo visai neseniai – namuose nelikus elektros, žmona subarė vyrą, kad tenka tūnoti tamsoje. Kolekcininkas sako nusipirkęs žibalo ir dabar, apsilankius svečiams, visuomet uždegantis žibalinį šviestuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taigi

dabar kolekcionuojame o dar visai nesenai apie 1980 metus sėdėjau ir ruošiau pamokas prie žibalinės lempos, ėjome triustis su liktarna. Sendaičių turguose ar šiaip kokiuose mokyklų muziejuose matau jas kurios buvo mūsų šviesa. Atrodytų buvo 1980 metai bet kartų ir melioracijos metai, buvo nutarta namus nukelti taigi elektros tau žmogelį nematyt, taip namukas elektros ir nesulaukė.

Tomas

Labai įdomu, ar Jūsų kolekcijoje yra Petromax gamybos lempų? Juk jos taip pat turi virš šimto metų istoriją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS