Laimės dienos organizatorė: skirkime daugiau dėmesio emocijoms ir jausmams! | kl.lt

LAIMĖS DIENOS ORGANIZATORĖ: SKIRKIME DAUGIAU DĖMESIO EMOCIJOMS IR JAUSMAMS!

Kovo 20 d. Tarptautinė laimės diena į Kauną sugrįš jau ketvirtą kartą. Vis dėlto "Kaunas 2022" inicijuojamos šventės planus vėl koreguos karantinas. Didžioji dalis renginių ir iniciatyvų kelsis į virtualiąją erdvę, o žmonės bus skatinami laime dalytis saugiai. Šiųmetė Laimės dienos tema – "Metas pakilti".

"Jau metus besitęsianti pandeminė situacija žmonių emocinei būklei kelia daugybę iššūkių. Tad skirsime daugiau dėmesio emocijoms ir jausmams, kviesime pakilti iš slogios būsenos ir atrasti šalia esančią laimę", – sako Laimės dienos organizatorė Irutė Tumaitė.

– Pernai Laimės dienos šventimą teko greitai perkelti į virtualiąją erdvę – karantinas buvo paskelbtas prieš pat ją. Žvelgiant iš šios pusės, turbūt šiemet mažiau iššūkių, nes pandeminė situacija jau puikiai pažįstama?

– Taip, šiuo atžvilgiu šiemet iššūkių išties mažiau. Tačiau didžiausiu iššūkiu tampa mūsų visų emocinė būklė, kuri ir inspiravo šių metų Laimės dienos žinutę – "Metas pakilti". Jaučiame, kad žmonės jau pervargę nuo bendravimo nuotoliniu būdu, karantino ir suvaržymų, kurie tęsiasi beveik metus. Vis dar galioja griežtos taisyklės – neleidžiama būriuotis, bendrauti daugiau nei dviem šeimos ūkiams. Visa tai blokuoja kauniečių mintis ir idėjas, kaip būtų galima įdomiai paminėti Laimės dieną.

– Tad kaip šiemet švęsime Laimės dieną? Vyks masiniai virtualieji renginiai, o gal kiekvienas tiesiog savaip ieškosime būdų paminėti šią datą?

Visus skatiname Laimės dieną švęsti ir individualiai, prisijaukinant pačius paprasčiausius būdus. Pavyzdžiui, pasivaikščioti miške ar parke, galbūt į tokią išvyką pakviesti ir seniai matytą bičiulį.

– Tikrai turėsime nemažai virtualiųjų iniciatyvų, kurios vyks visiems prieinamose platformose. Pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose, "Zoom" pokalbių platformoje. Čia vyks tam tikros treniruotės, šokių pamokos, prie kurių galės prisijungti visi, neiškeldami kojos iš namų. Planuojame netikėtų veiksmų įvairiose miesto erdvėse, kurie, žinoma, atitiks visus saugumo reikalavimus. Tad praeiviai nustebs netikėtai išvydę muzikinius, šokio ar teatralizuotus pasirodymus. Džiugu, kad neseniai galerijos ir muziejai sulaukė leidimo atsiverti. Tad per šią Laimės dieną norime akcentuoti, kad tikra laimė yra tada, kai kultūra tampa vėl prieinama ir visi galime joje dalyvauti. Planuojame pirmiesiems kultūrinių organizacijų lankytojams suteikti papildomų laimingų įspūdžių, po ilgo laiko vėl užsukus į muziejus ir galerijas.

Be abejo, visus skatiname Laimės dieną švęsti ir individualiai, prisijaukinant pačius paprasčiausius būdus. Pavyzdžiui, pasivaikščioti miške ar parke, galbūt į tokią išvyką pakviesti ir seniai matytą bičiulį. Juk taisyklės leidžia lauke susitikti iki penkių žmonių. Manome, kad per Laimės dieną įvyks daugiau tokių lengvų, saugumo reikalavimus atitinkančių pasimatymų, kurių kauniečiai yra pasiilgę. Tad visiems bus ką veikti ir pamatyti – ir tiems, kurie saugiai leis laiką namuose, ir tiems, kurie nuspręs tą dieną pasivaikščioti mieste.

Stimulas: Laimės dienos organizatoriai kviečia žmones tądien pasirūpinti savo emocine sveikata ir nuveikti ką nors smagaus. Martyno Plepio nuotr.

– Šių metų Laimės dienos tema – "Metas pakilti". Kodėl pasirinkote būtent tokią temą? Kuo ji aktuali?

– Šia žinute mes norėjome įpūsti šiek tiek pozityvumo. Kviečiame žmones atsistoti, pakilti nuo sofų ir nuveikti ką nors smagaus dėl savo emocinės sveikatos. Šių metų šūkiu raginame visus žvelgti šiek tiek pozityvesne linkme ir galvoti, kad pandemija anksčiau ar vėliau vis tiek pasibaigs. O tada galėsime grįžti prie įprasto gyvenimo, kurį dar labiau vertinsime. Žinutė "Metas pakilti" gali būti suvokiama tiesiogine prasme – kaip siūlymas iškeisti namų aplinką į kokią nors kitą, pavyzdžiui, miško ar parko. Vis dėlto ji pirmiausia yra orientuota į mūsų visų emocinę būklę, tad tai kvietimas atsikratyti slogios būsenos. Verta atrasti būdų, kaip prasiskaidrinti savo kasdienybę, kuri daugeliui mūsų yra tapusi rutininė. Skatiname kiekvieną atsigręžti į save ir atrasti veiklą, kuri galėtų nors šiek tiek pakelti nuotaiką.

"Kaunas 2022" inicijuoja Laimės dienos šventimą jau nuo 2018 m. Visada kviesdavome žmones ne paviršutiniškai švęsti, bet išgrynindavome svarbią, aktualią temą. Pavyzdžiui, tvarumas ar įvairių visuomenės grupių įtraukimas. Geru pavyzdžiu galėtų būti 2019-ųjų Laimės diena, kai visos programoje dalyvaujančios organizacijos turėjo pagalvoti, kaip jų iniciatyva ar renginys įtrauks skirtingas auditorijas: jaunuolius ir senjorus, kitataučius, žmones, turinčius negalią. Šių dienų akivaizdoje keista net prisiminti, kad tuo metu galėjome koncentruoti dėmesį į tai, kaip į vieną vietą sutraukti daugybę skirtingų žmonių. Dabar į renginį tikriausiai ateitų visi – kad tik galėtų tai padaryti. Šiandien itin aktuali emocinės būklės tema. Tad mūsų žinutė skirta visam pasauliui: kaip pagerinti savo būseną ir surasti saugių būdų išeiti iš šios emocinės krizės?

Inicijuodami Laimės dieną, visada akcentuodavome, kad laimę galime atrasti paprastuose dalykuose.

– Šiemet skiriate daug dėmesio emocijoms ir jausmams, užplūstantiems šiuo sunkiu laikotarpiu. Kaip planuojate padėti žmonėms priimti savo jausmus ir gerinti emocinę būseną?

– Vyks nemažai renginių, dedikuotų emocinei sveikatai. Jau nuo vidurdienio visus Lietuvos žmones tiesiogiai pasieks "Laimės maratonas". Tai beveik 5 valandos šypsenos su šių metų Laimės dienos ambasadore – žurnaliste, tinklaraščio "Laimės dieta" autore, radijo ir televizijos laidų vedėja Rimante Kulvinskyte. Savo patirtimi ir pamąstymais apie laimę dalysis įvairių sričių specialistai: mokslininkai, psichologai, gyvenimo būdo treneriai, žinomi žmonės. Bus galima išgirsti įkvepiančių sėkmės istorijų ir praktinių kasdienio gyvenimo džiaugsmo patarimų.

– Ruošiantis Laimės dienai, kvietėte visus siūlyti savo idėjas, kaip būtų galima saugiai paminėti šią datą. Ar buvo daug atsiliepusių į kvietimą? Kokias idėjas žmonės siūlė?

– Labai smagu, kad kvietimas pasiekė daugybę žmonių. Yra jau beveik 100 skirtingų organizacijų, iniciatyvų ir pavienių idėjininkų, užsiregistravusių švęsti Laimės dieną. Žinoma, didžioji dalis idėjų yra paremtos virtualiuoju formatu. Tačiau yra ir iniciatyvų, kurios tam tikru principu vyks gyvai. Vieni kvies ateiti ir prisidėti prie instaliacijos kūrimo, užkabinant laišką, popierinį lėktuvėlį ar kitą simbolį, susijusį su pakilimu. Antri tiesiog dalysis muzikiniais sveikinimais iš balkonų ar namų kiemų. Vyks įvairių netikėtų kultūros sektoriaus pasirodymų miesto erdvėse.

Šiais metais labai džiaugiamės tuo, kad Laimės diena pasiekė ir kitus Lietuvos miestus. Į programą su savo idėjomis, kurių didžioji dalis, suprantama, vyks virtualiai, užsiregistravo ne tik Kauno organizacijos. Džiugu, kad Laimės diena pamažu plečia savo teritoriją, o Kaunas, kaip Laimės dienos ambasadorius Lietuvoje, plačiau skleidžia laimės žinutę. Iki šiol kiti šalies miestai neprisijungdavo prie "Kaunas 2022" programos ir Laimės dienos nešvęsdavo arba tai darydavo individualiai. Tačiau kadangi dabar gyvename karantine ir daugelis veiklų vyksta virtualiai, jose gali dalyvauti visi, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

– Atrodo, kad dabar laimės ypač mažai – negalime susitikti su draugais, nueiti į kiną, keliauti. Kita vertus, ėmėme labiau vertinti kiekvieną smulkmeną. Tad vis dėlto gal laimės dabar yra daugiau – juk įžvelgiame stebuklą, kad ir galėdami paprasčiausiai išeiti pasivaikščioti miške?

– Labai sunkus klausimas. Pritariu, kad ši situacija mus išties išmokė atrasti laimę paprastuose dalykuose, juos įvertinti. Tačiau nejaučiu, kad atmosfera Lietuvoje ir Kaune dabar būtų pozityvi, taip tikrai nėra. Žmonių gatvėje paklausus, ar jie laimingi, dauguma tikrai atsakytų neigiamai. Tačiau ši neeilinė situacija padeda atrasti paprastos laimės elementus, kurių yra aplink mus. Juk iki pandemijos kartais taip pat jausdavomės nelaimingi, bet dabar suprantame, kiek daug iš tikrųjų turėjome: galimybę keliauti, kada tik norime, apsilankyti koncertuose ar teatre, susitikti su draugais. Manau, kad kai visa tai į mūsų gyvenimą sugrįš, šias galimybes imsime vertinti visai kitaip. Inicijuodami Laimės dieną, visada akcentuodavome, kad laimę galime atrasti paprastuose dalykuose. Tai galime daryti ir dabar – pasidžiaugti, kad mūsų artimieji ir mes patys esame sveiki, įvertinti kasdienes akimirkas ir nežvelgti į laimę kaip į kokį nepačiuopiamą ir nepasiekiamą dalyką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS