Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais | kl.lt

PAKELIUI Į MUZIKOS OLIMPĄ – KONCERTAS SU PROFESIONALAIS

"Prieš koncertą baiminausi, kad sumaišysiu natas, nesugrosiu tinkamai. Tačiau vos atsisėdau ant fortepijono kėdutės, pasijutau kaip namie", – sako vienuolikmetis pianistas Rokas Šadauskas. Jis – vienas iš dešimties jaunųjų muzikantų, kartu su Vytauto Didžiojo universiteto kameriniu orkestru pasirodžiusių Kauno valstybinėje filharmonijoje vykusiame koncerte "Jaunieji fortepijono lyderiai ir VDU kamerinis orkestras".

Svajonė tapo realybe

Koncerte, į kurį bilietai buvo išpirkti iki renginio likus porai savaičių, publika žavėjosi jaunuolių atliekamais klasikiniais ir šiuolaikiniais kūriniais ir neeiliniu mokinių talentu. VDU kamerinio orkestro dirigentas Vytautas Lukočius tikino: jaunieji muzikantai niekuo nenusileido profesionalams.

"Šiame neeiliniame koncerte grojo ir pradinių klasių moksleiviai, tad repeticijų metu nerimavome, ar viskas vyks sklandžiai. Tačiau būtent jauniausi muzikantai parodė neįtikėtiną stabilumą ir pasitikėjimą savimi", – šypsojosi jis.

VDU muzikos akademijos, Kauno 1-osios muzikos mokyklos ir Kauno krašto fortepijono mokytojų draugijos rengiamame koncerte pasirodė mokiniai iš Kauno 1-osios, A.Kačanausko, M.Petrausko muzikos mokyklų, Kauno "Vyturio" gimnazijos muzikos skyriaus, Vilkaviškio muzikos ir Elektrėnų meno mokyklų. Profesionaliai atliktais kūriniais stebino jaunieji talentai: Nida Ardzevičiūtė, Ieva Daučanskaitė, Barbora Radvilaitė, Simas Šukaitis, Upė Petraitytė, Agnė Alijauskaitė, Nortė Karaliūtė, Agnė Janina Keturakytė, Ilma Dumčaitytė ir Rokas Šadauskas.

Talentas: vienuolikmetis R.Šadauskas stebina savo gabumais.

Renginio sumanytoja, auno 1-osios muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui fortepijono mokytoja ekspertė Rasa Derbutienė pasakojo, kad ši idėja kilo dar 2011 m. "Kiekvieno muzikanto svajonė yra pagroti su orkestru. Tačiau anksčiau tokios galimybės mokiniams tiesiog nebuvo. Be to, šie jaunuoliai mokosi ne specializuotose muzikos mokyklose, tad ne visi jie ruošiasi tapti profesionaliais muzikantais. Mūsų tikslas – ruošti išsilavinusį, kultūringą žmogų, kuris ateityje bus geras savo srities specialistas. Tačiau koncerto su orkestru įspūdis jaunuoliams išliks amžinai", – pastebėjo ji.

Prieš aštuonerius metus pasidalijus idėja su VDU Muzikos akademijos dekanu Sauliumi Geruliu, svajonė tapo realybe. "Šis koncertas buvo ketvirtasis, tad 34 jaunuoliai jau yra pagroję su orkestru. Jiems tai ypatingas įvykis", – tikino pašnekovė. Pasak R.Derbutienės, teisę pasirodyti koncerte visi vaikai išsikovojo gegužę vykusiame konkurse "Jaunieji fortepijono lyderiai". Vėliau sekė ilgas darbas – koncertą reikėjo paruošti per vasaros atostogas. Tačiau jaunuoliai uoliai dirbo ir nė sekundei nesuabejojo savo siekiu.

"Daug darbo įdėjo ne tik mokiniai, bet ir jų mokytojai bei tėvai. Be pasiaukojančių artimiausių žmonių vienam jaunuoliui būtų labai sunku visko pasiekti", – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Juto palaikymą

Penkiolikametė jaunoji pianistė Ilma Dumčaitytė pasakojo visą vasarą kasdien kėlusis anksti ryte ir grodavusi po keletą valandų. "Koncertas paliko pačius geriausius įspūdžius – juk labai ilgai to siekiau. Tačiau turiu pripažinti, kad koncerto rytą baimė buvo mane trumpam užvaldžiusi. Kilo mintis negroti, – šypsojosi mergina. – Tačiau prieš pat lipant į sceną visiškai nebesijaudinau, grodama jaučiau didžiulį malonumą. Be to, manęs paklausyti atėjo gausus draugų ir giminių būrys, tad jaučiau palaikymą iš publikos."

Ilmai pritarė ir pianistės Agnė Janina Keturakytė bei Upė Petraitytė. "Tik dabar suvokiame, kas iš tikrųjų įvyko. Žinoma, buvo baisoka groti su profesionalais, nes jaučiau didžiulę atsakomybę. Tačiau vėliau supratau, kad visi esame muzikantai ir norime suteikti publikai džiaugsmą", – sakė A.J.Keturakytė

Darbas: kad koncerte sugrotų nepriekaištingai, penkiolikametė Ilma aukojo vasaros atostogas.

U.Petraitytė pridūrė, kad nors baimės būta, spaudimo nejuto, nes orkestro muzikantai žvelgė į jaunuosius kolegas kaip į sau lygius. Merginos teigė siesiančios savo gyvenimą su muzika ir ateityje. Net jeigu netaps profesionaliomis muzikantėmis, muzika jų gyvenime užims svarbią vietą.

Stebino mažiausieji

Visi koncerte pasirodę jaunieji muzikantai yra laimėję ne vieną Lietuvos ir tarptautinį konkursą. Penkiolikametės I.Dumčaitytė ir A.J.Keturakytė – vyriausios koncerto dalyvės. Jos parodė neeilinę brandą ir muzikinį potencialą. Tačiau ne ką mažiau stebino ir jauniausia renginio pianistė – aštuonmetė Nida Ardzevičiūtė. R.Derbutienės mokinė dar tik antrokė, bet jau yra laimėjusi šešiuose konkursuose. Kai iškovojo teisę pasirodyti šiame koncerte, Nidai buvo vos 7-eri.

Paklausta apie koncerto įspūdžius, mergaitė tvirtai atsake, kad nerimas dingo vos tik užlipus ant scenos. Nors Nida sėdėdama dar nepasiekia fortepijono pedalų, jos tvirtu charakteriu neabejojo ir dirigentas V.Lukočius. ,,Mums, vyresniems, labai jautru, kai groja toks mažas vaikas. Tačiau jaunesni muzikantai kaip tik dažniausiai būna labiau užtikrinti, nes jie savęs dar nepriima taip kritiškai, kaip tai daro suaugusieji. Man atrodo, kad šiame koncerte būtent mažiausi dalyviai buvo drąsiausi. Juos stebėdami jautėme ir nerimą, ir didžiulį malonumą", – sakė V.Lukočius.

Mano mokinė jau prakalbo, kad ateityje norėtų sugroti ne tik su kameriniu, bet ir simfoniniu orkestrais.

Maestro neslėpė: jam pačiam esą lengviau pagroti du koncertus, negu 5 min. klausytis grojančio savo vaiko. "Jaudulys siaubingas, o niekuo negali padėti", – šypsojosi V.Lukočius.

Dirigentui pritarė ir Nidos tėtis, Kauno bigbendo muzikantas Nerijus Ardzevičius. Anot jo, tėvams, kurie patys yra muzikantai, koncerto metu buvo dar sunkiau nurimti. Tačiau nerimauti nebuvo ko – visi koncerto dalyviai puikiai susitvarkė su savo užduotimi. Pedagogai ir orkestrantai gyrė ir vienuolikmetį R.Šadauską. Berniukas mokosi muzikos dar tik trečius metus, tačiau jau dabar stebina savo gabumais.

Penkios minutės šlovės

Renginio repertuare skambėjo įvairi muzika. Publika girdėjo lietuvių kompozitorės Tatjanos Šlaustienės koncertą, sukurtą specialiai Elektrėnų meno mokyklos mokinei Barborai Radvilaitei. Taip pat atlikti J.S.Bacho, H.Foglerio koncertai, skambėjo ir šiuolaikinių kompozitorių kūriniai: A.Rowley Mažasis koncertas G-dur, A.Tsfasmano džiazinės siuitos dvi dalys, latvių kompozitoriaus G.Pelecio koncertas.

Renginio metu stengtasi išvengti perdėto akademiškumo. Tad koncerto vedėjas Paulius Berūkštis nevengė papokštauti, siekė jauniesiems muzikams ir publikai sukurti jaukią atmosferą. "Groti su orkestru gana rizikinga. Kai groji solo, suklydęs gali pasitaisyti, improvizuoti. Tačiau šiuo atveju muzikantas negali atsilikti – privalo klausytis orkestro ir viską atlikti nuo pradžios iki galo. Būtent šis aspektas kėlė didžiausią įtampą", – pastebėjo R.Derbutienė.

Kolegei antrino ir Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytoja Svetlana Mažeikienė, pastebėjusi, kad mokiniai tiek daug dirbo dėl vos kelių minučių scenoje. "Solo kūrinius galima vėl pagroti kituose konkursuose ar koncertuose. O šiuo atveju kūrinys padedamas į stalčių ir neaišku, ar jis kada nors vėl bus pajudintas, – atkreipė dėmesį pedagogė. – Mano mokinė jau prakalbo, kad ateityje norėtų sugroti ne tik su kameriniu, bet ir simfoniniu orkestrais."

Pokalbyje S.Mažeikienės mokinė – 12-metė N.Karaliūtė nedalyvavo. Mergaitė svečiavosi pas prezidentą Gitaną Nausėdą, kadangi puikiais rezultatais išlaikė Konstitucijos egzaminą – užėmė 7-ąją vietą Respublikoje. "Mūsų mokiniai ne tik muzikuoja, bet ir užsiima begale kitų veiklų, – pasakojo pedagogė. – Nortės domėjimosi sritis labai plati, ji ne tik muzikinių konkursų laureatė, bet ir įvairių olimpiadų nugalėtoja."

Ovacijos: pelnytos gėlės N.Karaliūtei.

Žvelgia į ateitį

Pedagogės džiaugėsi, kad į renginį buvo įtraukti ir mažesnių miestų muzikos ir meno mokyklų mokiniai. "Filharmonijos scena yra be galo rimta. Į koncertą visada susirenka daug žiūrovų, bilietai būna išperkami. Tad tai puiki proga jaunuoliams parodyti savo talentus, sužibėti, – pastebėjo R.Derbutienė. – Miestų muzikos mokyklų vaikai dažniau dalyvauja įvairiuose konkursuose, o mažesnių miestelių mokiniams yra kiek sunkiau. Tad labai džiugu, kad šiais metais koncerte pasirodė ir jaunuoliai iš Elektrėnų, Vilkaviškio. Visi jie tikrai labai motyvuoti, šis koncertas daugeliui jų yra didžiausios svajonės išsipildymas."

R.Derbutienė dėkojo VDU kameriniam orkestrui ir jo vadovei Ritai Bieliauskaitei. "Be orkestro palaikymo nieko nebūtume pasiekę. Džiaugiamės ir nuostabiu orkestro muzikantų požiūriu į vaikus. Repeticijų metu profesionalai žavėjosi jaunaisiais muzikantais, gyrė juos, kartais net netikėjo, kad toks mažas vaikas gali taip pagroti", – prisiminė ji.

Pasisėmę gerų emocijų, mokiniai ir mokytojai vėl kibo į darbus. Juk laukia nauji konkursai ir iššūkiai. Orkestro vadovei netgi kilo mintis surengti panašų renginį jauniesiems smuikininkams. "Planuojame organizuoti filharmonijoje jau grojusių mokinių koncertą. Renginio tvarka tokia, kad jame dalyvavę jaunuoliai antrą kartą koncerte nebegroja, užleisdami vietą kitiems. Tačiau kai kurie pasirodė būdami labai jauni, pavyzdžiui, 8–9 metų. Tad jiems sulaukus paauglystės, būtų smagu suteikti dar vieną galimybę", – svarstė R.Derbutienė.

Pašnekovė tikino, kad spalį įvykęs koncertas – tikrai ne paskutinis. "Nors ir jauni, Kauno krašto moksleiviai geba kaip lygūs groti su profesionaliu orkestru. Tad kodėl gi netęsus šios tradicijos?" – retoriškai klausė ji. Pedagogei pritarė ir Kauno 1-osios muzikos mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas. "Šis renginys Lietuvoje neturi analogų. Jis suorganizuotas be galo profesionaliu lygiu, surenka pilnutėlę salę žiūrovų, bilietai būna iššluojami akimirksniu. Tad miesto, ir netgi visos šalies, kontekste koncertas labai sėkmingas", – pokalbį baigė jis.

GALERIJA

  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
  • Pakeliui į muzikos olimpą – koncertas su profesionalais
Janės Macevičienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Geriausias darbas

Kiekvienas gali užsidirbti 750 USD per dieną ... Galite uždirbti nuo 18000–28000 per mėnesį ar net daaugiau, jei dirbate visą darbo dieną ... Tai paprasta, tiesiog vykdykite šiame puslapyje pateiktas instrukcijas, atidžiai perskaitykite nuo pradžios iki pabaigos ... Tai yra lankstus darbas, tačiau gera prabangos galimybė. Norėdami gauti daugiau informacijos, apsilankykite svetainėje. ..............>>>>>>>>>> w­­w­­w.T­­r­­a­­baj­o­s­7.C­om

Kai užsinori

Ir ne apie valdžios kiaules, ir ne apie nenubaustus vagis banditus, ir pozityvu. Sveikinu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS