Senamiestyje – juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės | kl.lt

SENAMIESTYJE – JUOSTŲ VIJIMO KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS

Ketvirtadienio popietę kauniečiai rinkosi Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriaus kiemelyje Senamiestyje, kur vyko juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės.

Dirbtuvėse buvo laukiami tiek suaugusieji, tiek vaikai. Pasak mokymų vadovės tautodailininkės Vilijos Ratautienės, savo istorija domėtis turi kiekvienas, kadangi tai yra lietuvių tapatumo šaknys, o kai jų nėra, žmonės ima tapatintis su kitomis kultūromis.

Mokymų dalyviai susipažino su juostų vijimu, išgirdo apie juostų naudojimo tradicijas ir jų pritaikymą šiandien. Panašiuose renginiuose jau kelis kartus dalyvavusi senjorė Vilma neslėpė, kad į šiuos mokymus atėjo turėdama tikslą – pasidomėti išskirtinėmis juostų vijimo ir pynimo technikomis, kadangi nori nusivyti ar nusipinti juostą rankinei. "Kaip tik rankinei reikia rankenos, o aš noriu gražios ir kokybiškos, tad aišku, kad reikės pinti tradicinę juostelę", – pasakojo moteris.

Susirinkusieji išmoko nusivyti vadinamąją draugystės apyrankę ir senoviniu būdu nusipinti suvenyrinę piemenų juostelę. Tautodailininkė V.Ratautienė pasakojo, kad juostelių vijimas yra labai įtraukiantis pomėgis. "Tikrai žmones įtraukia, kad net paskui reikia stabdžius įjungti. Tenka duoti norintiems siūlų į namus parsinešti, kad galėtume užbaigti mokymus, kad namie užbaigtų, ką čia pradėję", – juokėsi V.Ratautienė.

Paklausta, ar tokių renginių reikėtų daugiau, tautodailininkė pritarė, kad tai yra būtina. Anot V.Ratautienės, rimtai į amatininkus žiūri ne visi, nors jų darbai yra mūsų tautos istorijos ir paveldo puoselėjimas. Moteris tikisi, kad artėjant 2022 m., kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, ir didėjant susidomėjimui menu, daug daugiau žmonių atsigręš į praeities kultūrą ir iš naujo pamils tradiciniais būdais nupintas ar nuvytas juostas ir juosteles.

GALERIJA

  • Senamiestyje – juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės
  • Senamiestyje – juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės
  • Senamiestyje – juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės
  • Senamiestyje – juostų vijimo kūrybinės dirbtuvės
G. Stakauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS