Projekte „Vasara su knyga“ – rekordinis dalyvių skaičius | kl.lt

PROJEKTE „VASARA SU KNYGA“ – REKORDINIS DALYVIŲ SKAIČIUS

Išmaniosios technologijos smarkiai pakeitė mūsų gyvenimą. Įvairūs nacionaliniai ir tarptautiniai tyrimai rodo, kad skaitymo įpročiai menksta. Nors skaitymui skirtas laikas nepasikeitė, pakito jo kokybė. Tad Lietuvoje sudominti skaitymu siekiama įvairiomis veiklomis ir akcijomis, tarp kurių – ir vasarą vykęs "Skaitymo iššūkis", skaitymo skatinimo projektas "Vasara su knyga".

Rekordinis dalyvių skaičius

Visą vasarą trukęs projektas "Vasara su knyga", kurį vykdo Lietuvos apskričių viešosios bibliotekos, skatino priimti iššūkį ir per vasarą perskaityti mažiausiai penkias knygas pagal tam tikras bibliotekininkų parinktas temas, skatinančias dalyvius pasirausti knygų lentynose. Pavyzdžiui, šiemet viena iš perskaitytų knygų turėjo būti geltonu viršeliu.

Ketvirtą vasarą iš eilės vykstantis skaitymo skatinimo projektas kasmet susilaukia vis didesnio susidomėjimo. Anot projekto komunikacijos koordinatorės Dovilės Gasiliūnės, šiemet jis pasiekė rekordinį dalyvių skaičių.

"Šiais metais "Skaitymo iššūkio" rezultatai nustebino ir mus, organizatorius, pasiektas rekordinis dalyvių skaičius – beveik 15 tūkst. užsiregistravusiųjų ir beveik 8 tūkst. jau įveikusių užduotis. Tai yra dvigubai daugiau nei praėjusiais metais", – sakė paskutinėmis vasaros dienomis kalbinta pašnekovė.

Aktyviausieji – vaikai

Nors iššūkis ir neribojo dalyvių amžiaus, tačiau koordinatorė pastebi, kad aktyviausi iššūkio dalyviai yra 8–14 metų vaikai, kurių užsiregistravo virš 6 tūkst.

"Vaikai ir jaunimas iki 30 metų sudaro daugiau nei 50 proc. visų akcijos dalyvių. Didžiuojamės ir labai džiaugiamės, kad jaunimas skaito, – tai parodė ir skaičiai", – džiaugėsi D.Gasiliūnė.

Tačiau šiek tiek vyresni, 15–19 metų skaitytojai, skaito jau kiek mažiau – jų skaičius sutampa su 20–30 metų amžiaus skaitytojais. "Negalėčiau teigti, kad jiems stinga motyvacijos skaityti. Suprantama, kad vyresnio amžiaus žmonėms atsiranda daugiau veiklų, tad skaitoma vis mažiau knygų", – svarstė pašnekovė.

D.Gasiliūnė pastebi ir skaitomiausių knygų tendencijas iššūkio metu. Vaikai iki 7 metų renkasi Linos Žutautės, Giedrės Rakauskienės, Evelinos Daciūtės knygas, nepamiršta ir Justino Marcinkevičiaus knygos "Grybų karas".

Tarp 8–14 m. amžiaus vaikų skaitomiausios yra Astridos Lindgren, Vytauto Račicko, Jules Verno, Jonathano Swifto knygos. Jaunimas nuo 15 metų jau dažniausiai renkasi knygas iš privalomo literatūros sąrašo mokykloje, pavyzdžiui, Jerome D. Salingerio "Rugiuose prie bedugnės", Vinco Mykolaičio-Putino romaną "Altorių šešėly" ar Ievos Simonaitytės knygą "Aukštujų Šimonių likimas". O jaunimas nuo 20 metų vis dažniau skaito naujai išleistas lietuvių autorių knygas, tokias kaip Irenos Buvydaitės "Rožių dvaras", Beatos Tiškevič "Vyvenimas" ar Andriaus Tapino "Prezidentas", populiarios ir Rūtos Šepetys knygos.

Šiuolaikinių technologijų nauda

Tam, kad kiltų noras atsiversti knygą, dabar dažnai reikalingos ir netradicinės skaitymo skatinimo priemonės, kurios, kaip parodė iššūkio "Vasara su knyga" rezultatai, dėl formos ypač patrauklios jaunimui.

Kaip pasakoja pašnekovė, paskatinti vaikų ir jaunimo įsitraukimą į projektą buvo siekiama ir pasitelkiant komunikaciją socialiniuose tinkluose, kuriais dabar yra ypač aktyviai naudojamasi. "Kviečiame visus dalytis savo skaitymo įspūdžiais interneto erdvėje. Šiuolaikinės technologijos palengvina gerų ir įdomių knygų paiešką ir padeda susirasti norimą knygą", – pastebi projekto komunikacijos koordinatorė.

Tam, kad vaikas norėtų paimti į rankas knygą, svarbu supažindinti jį su tinkama jo amžiui literatūra. Tačiau, kaip pataria D.Gasiliūnė, tėvai neturėtų vaikams rinkti knygų.

Projekto organizatoriai socialinių tinklų paskyrose kvietė iššūkio dalyvius įamžinti skaitomas knygas pridedant grotažymę "#vasarasuknyga", kurią pridėję skaitytojai ne tik dalijosi atvaizdais, bet ir knygų rekomendacijomis.

Tačiau ką daryti, jei vaikus šiuolaikinės technologijos žavi labiau nei knygos? Tokį požiūrį, anot D.Gasiliūnės, reikia ne keisti, o nuosekliai jį formuoti, suprantant technologijų naudą ir panaudojimo galimybes. "Pasaulis žengia į priekį ir technologijos yra to dalis. Technologijos nėra kažkoks blogis, svarbiausia – kaip tas technologijas mes naudojame. Tam, kad vaikams ir jaunimui knyga būtų patraukli ir lengviau prieinama, ji keičia savo formą, persikelia į skaitmeninę erdvę. Galime skaityti elektronines knygas, kurios yra patogios", – pastebėjimais dalijasi pašnekovė.

Kelias pažinimo link

Nors knygų skaitymas ir nėra populiarus laisvalaikio praleidimo būdas, jis turi neabejotiną naudą ir vaikams, ir suaugusiems – tai yra viena prasmingiausių veiklų, padedanti išmokti ir atrasti naujų dalykų, plečianti pažinimo ribas. "Knygų skaitymas skatina tobulėti, sužinoti vis kažką naujo ir rasti atsakymus į rūpimus klausimus. Skaitant pasipildo žodynas, ugdomi analitiniai gebėjimai bei kūrybiškumas, lavinamas dėmesio sutelkimas ir susikaupimas. Skaitymas mažina streso lygį, nuteikia pozityviai. Skaitymo svarba visada buvo didžiulė, tačiau svarbiausia turėti noro ir atrasti laiko paimti į rankas knygą", – pastebi pašnekovė.

Tam, kad vaikas norėtų paimti į rankas knygą, svarbu supažindinti jį su tinkama jo amžiui literatūra. Tačiau, kaip pataria D.Gasiliūnė, tėvai neturėtų vaikams rinkti knygų.

"Suaugusieji yra pripratę už vaiką spręsti, įteigti savo nuomonę. Leiskite vaikui pačiam išsirinkti knygą, kurią jis nori, nes taip vaikas atranda pažinimo džiaugsmą. Tėvai su vaiku gali pasidalyti asmeniniais įspūdžiais, kurios knygos jiems patiko, ką jie jose atrado", – teigia pašnekovė ir pataria, kad būtų lavinamas literatūrinis skonis, reikia susipažinti su įvairaus žanro kūriniais.

Įvairūs tyrimai rodo, kad mokinių raštingumui nemažai įtakos turi ir tėvų sukuriama aplinka namuose. Vaikai turi matyti skaitančius tėvus namuose, kurie parodytų, kad skaitymas yra malonumas.

"Mes patys turime skaityti, laikyti rankose knygas ar elektronines skaitykles. Vaikystėje suformuoti įpročiai vaiką lydi visą gyvenimą. Asmeninis pavyzdys yra užkrečiamas ir įsimenamas bei kartojamas, nes vaikai pirmiausia kopijuoja savo artimiausią aplinką", – teigia D.Gasiliūnė.

Anot jos, tėvai turėtų paskatinti vaikus skaityti ir padėti jiems atrasti knygas, tačiau vieno stebuklingo recepto, kaip juos motyvuoti, nėra. "Skaitykite kartu su vaikais, aptarkite knygos personažus ir situacijas. Dalykitės su vaikais savo skaitymo patirtimi, kurkite kartu savo asmenines knygas, apsilankykite bibliotekose, perskaitykite knygą ir pažiūrėkite kartu pagal ją sukurtą filmą", – patarimus tėvams dalijo D.Gasiliūnė.

GALERIJA

  • Projekte „Vasara su knyga“ – rekordinis dalyvių skaičius
  • Projekte „Vasara su knyga“ – rekordinis dalyvių skaičius
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lėja

DĖKUI! Labai įdomu skaityti straipsnį. Smgu, kad Kaune vyksta toks įdomus tčstinis projektas. Knyga yra geras draugas :)

...,knygu TEMA labai MEGSTAMA...,

visai neSENAI per RADIJA girdejau...,knygu DAUG,o literaturos MAZAI...,neSKAITAU DAUG,bet...skaitau PACIAS GERIAUSIAS KNYGAS...,paskutine perSKATYTA labai GERA KNYGA...,Samuelis TACAS TRIGUBAS GYVENIMAS...,mielieji,paSKAITYKITE ja VISI..,tai labai GERA KNYGA...,as!!! ja skaiciau pereitu METU PABAIGOJE siu METU PRADZIOJE...,o siaip jau PASKUTINIU METU apsiribojau TRUMPAIS INTERNETINIAIS TEKSTUKAIS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS