Tiltu tarp Lietuvos ir Taivano tapo menas | kl.lt

TILTU TARP LIETUVOS IR TAIVANO TAPO MENAS

„Norime stiprinti ryšį su Lietuva“, – sako Nacionalinio Taivano menų universiteto profesorius Hsu Ming-Hsiung. Jo vadovaujama devyniolikos taivaniečių menininkų grupė galerijoje „Aukso pjūvis“ pristatė tapybos parodą „Formosos šnabždesiai: ikonos ir peizažai“.

Ypatinga galimybė

Parodoje eksponuojami tapybos kūriniai akį traukia nuostabiais Taivano peizažais, kuriuose slypi vietos gyventojams svarbūs simboliai. Taivano menininkai retai matomi tarptautinėse parodose, tad Kaune atidaryta paroda – puiki proga susipažinti su jų darbais ir pamatyti tolimą salą jos gyventojų akimis.

Spalvingi peizažai vaizduoja aukštus Taivano kalnus, salos krantus skalaujančią jūrą, žydinčias sakuras, turtingą krašto augmeniją, sostinėje Taipėjuje stūksančius dangoraižius.

Lin, Hsiu-Luan.Happiness. Organizatorių nuotr.

Iš įvairių Taivano regionų kilę menininkai salos grožį fiksavo savais būdais – aliejiniais ir akriliniais dažais, tušu ar net pridėdami keramikos elementų.

Į Lietuvą svečiai iš Taivano atvyko Vilniaus 700-ųjų metinių proga. Surengę parodą Vilniaus rotušėje, birželio pabaigoje jie savo kūrinius pristatė ir Kaune. Vėliau lauks kelionė į Latviją ir parodos atidarymas Rygos centrinėje bibliotekoje.

Pažintis su Formosa

Pasak profesoriaus H. Ming-Hsiung, taivaniečių menininkų tikslas – stiprinti draugystę tarp Lietuvos ir Taivano. Savo kūriniais svečiai nori supažindinti su salos kraštovaizdžiais ir paskatinti lietuvius kada nors apsilankyti šiame krašte.

Kadangi Lietuvoje nėra kalnų, dalis menininkų parodai nusprendė nutapyti būtent juos kaip svarbią Taivano identiteto dalį.

„Formosa – senasis Taivano salos pavadinimas. Prieš daug šimtmečių portugalų jūreiviai, aplankę Taivaną, jį pavadino gražiąja sala – Formosa. Dalelę šio grožio norėjome atnešti ir į Lietuvą. Esu įsitikinęs, kad menininko misija ir yra kurti grožį ir dalytis juo su kitais, – tiki jis. – Kadangi Lietuvoje nėra kalnų, dalis menininkų parodai nusprendė nutapyti būtent juos, kaip svarbią Taivano identiteto dalį. Mūsų šalyje gausu kalnų, kurių aukščiausi – Jušanas ir Suešanas. Kalnų peizažai labiausiai būdingi Taivanui, tačiau parodoje galima išvysti ir jūrinių, ir miesto kraštovaizdžių. Pavyzdžiui, menininkė Cheng Hui-Hua savo kūrinio inspiracijai pasirinko Taipėjuje stūksantį dangoraižį „101“ – buvusį aukščiausią pasaulio pastatą.“

Ho, Shu-Hwa. Evergreen in Taiwan. Organizatorių nuotr.

Parodoje galima susipažinti ne tik su Taivano kraštovaizdžiais, bet ir vietiniams gyventojams svarbiais simboliais ir ikonomis. Pavyzdžiui, Nacionalinio Taivano normaliojo universiteto profesorė Wang Chiung-Li savo kūrinyje pavaizdavo gyvatės simbolį, reikšmingą senojoje Taivano kultūroje ir simbolizuojantį pagarbą.

Prof. Hsu Ming-Hsiung tikisi, kad paroda lietuviams padės geriau pažinti Taivaną. Jos pristatyti atvykę devyni taivaniečiai menininkai taip pat gavo progą susipažinti su Lietuva. Tiesa, į mūsų šalį atvyko ne visi parodos menininkai, dešimt jų tik atsiuntė savo darbus. Kai kurie atvykę menininkai, tarp jų ir Hsu Ming-Hsiung, Lietuvoje jau lankosi nebe pirmą kartą. Pernai pašnekovas kartu su kita Taivano menininke – Wu Shu-Hsin, surengė parodą Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje. Šiemet jis grįžo su gausesniu būriu Taivano menininkų.

Pasak profesoriaus, Lietuva jam paliko savimi pasitikinčios ir besididžiuojančios šalies įspūdį. „Viešbučio kambaryje įsijungęs televizorių, pastebėjau, kad jūsų televizijos kanalai yra vien tik lietuviški, be vertimo į anglų kalbą, kaip kitose Europos šalyse. Man tai paliko didelį įspūdį, nes rodo, kad saugote savo kalbą ir didžiuojatės savimi“, – požiūrį išsakė pašnekovas.

Efektas: Lietuvoje jau ne pirmą kartą viešėjusiam prof. Hsu Ming-Hsiung įspūdi paliko rodomas dėmesys lietuvių kalbai. Organizatorių nuotr.

Noras suartėti

Į parodos atidarymą Kaune atvyko ir menininkė Wu Shu-Hsin, neseniai sulaukusi Taivano rašytojų asociacijos Literatūros ir meno apdovanojimo. Ji Lietuvoje lankosi jau trečią kartą. Wu Shu-Hsin pasakoja, kad pamilti tolimą Europos šalį ją paskatino marti – Taivane gyvenanti lietuvė Aušra Andriuškaitė.

„Aušra man – kaip dukra. Ji mane supažindino su Lietuva ir pakvietė čia apsilankyti, o vėliau – ir pristatyti savo meną Lietuvos publikai. Jūsų šalis man paliko puikų įspūdį – gamta čia nuostabi, oras šviežias, žmonės labai šilti. Tad kiekvieną kartą norisi čia vėl sugrįžti, – tikina ji. – Džiaugiuosi, kad Taivanas ir Lietuva užmezga vis glaudesnius ryšius, pernai Taipėjuje netgi pagaliau įkurta Lietuvos prekybos atstovybė. Tačiau iš pradžių Aušrai ir kitiems teko įdėti daug darbo tiesiant tiltus tarp dviejų mūsų šalių. Tikiu, kad bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Taivano ateityje toliau tik stiprės.“

Pašnekovė pripažįsta jau mokanti ir keletą lietuviškų žodžių. Wu Shu-Hsin anūkė Gabija ją lietuviškai vadina močiute. Kaune atidarytoje parodoje eksponuojamas Wu Shu-Hsin tapytas Penkių viršūnių kalno, esančio netoli Sindžu (Hsinchu) miesto, peizažas. Pašnekovė pasakoja parodai parinkusi šį darbą, kadangi Lietuvoje visai nėra kalnų.

„Su kolegomis tikimės, kad paroda padės užmegzti glaudesnį kontaktą su lietuviais ir pakviesti juos aplankyti mūsų šalį, – sako ji. – Esu įsitikinusi, kad menas yra lengviausias būdas paliesti žmogaus širdį. Tad nors Lietuva ir Taivanas yra tolimos šalys, tikiu, kad mums pavyks susikalbėti meno kalba.“

Jungtis: „Nors Lietuva ir Taivanas yra tolimos šalys, tikiu, kad mums pavyks susikalbėti meno kalba“, – įsitikinusi Wu Shu-Hsin. Organizatorių nuotr.

Padėka už pagalbą

Menininkė Ho Shu-Hwa parodai pasirinko akriliniais dažais tapytą paveikslą, vaizduojantį Taivano gamtos žalumą. Pasak jos, saloje niekada nesninga, sniego rastume nebent kalnų viršūnėse. Vasaros čia – ilgos, žiemos – trumpos ir švelnios. Tad žaliuojantys augalai yra dažnas vaizdas saloje. Pašnekovė pasakoja įprastai tapanti klijiniais dažais, turinčiais mineralinio pigmento. Jos įkvėpimo šaltinis – gamta: gėlės, gyvūnai, vabzdžiai.

Ho Shu-Hwa pirmą kartą lankosi Lietuvoje, bet mūsų šaliai jau kurį laiką jaučia šiltus jausmus. Juk būtent Lietuva pandemijos metu Taivanui viena pirmųjų dovanojo vakcinų nuo COVID-19. Kadangi Taivanas nepripažintas atskira valstybe, jis neturėjo galimybės įsigyti vakcinų, nes tai daryti galėjo tik oficialių šalių vyriausybės. Todėl parama vakcinomis buvo ypač reikšminga.

Koloritas: Ho Shu-Hwa pasirinko Taivano gamtos žalumą atskleidžiantį kūrinį. Organizatorių nuotr.

„Esame be galo dėkingi už jūsų pagalbą, kuri mus labai nustebino ir sužavėjo. Iš pagarbos Lietuvai norėjome čia apsilankyti ir parodyti mūsų meną, – sako ji. – Lietuva ir Taivanas iš tikrųjų turi nemažai panašumų. Abi mūsų šalys myli ir vertina laisvę ir yra nukentėjusios nuo didesnių kaimynių.“

Lietuviai menininkei paliko ramių ir geraširdžių žmonių įspūdį. Viešniai patiko ir švelni lietuviška vasara, kadangi Taivane nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio vyrauja išties karšti, tropiniai orai. Tad Lietuvoje svečiai galėjo atsigauti nuo alinančio karščio. Ho Shu-Hwa gyvena daugiau nei 2 mln. gyventojų turinčioje Taivano sostinėje Taipėjuje, tad Kaunas jai pasirodė labai ramus, ne per daug žmonių. Džiaugiuosi galimybe apsilankyti Lietuvoje, tikiuosi, kad dar grįšiu ne kartą. Man patinka čia tvyranti ramybė ir gerumą spinduliuojantys žmonės“, – šypsosi ji.


Kas: Taivano menininkų tapybos paroda „Formosos šnabždesiai: ikonos ir peizažai“.

Kur: Galerijoje „Aukso pjūvis“.

Kada: Iki rugpjūčio 12 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS