Ant A. Puškino gimnazijos neliko pavadinimo: nuo mokslo metų pradžios jau vadinsis kitaip | kl.lt

ANT A. PUŠKINO GIMNAZIJOS NELIKO PAVADINIMO: NUO MOKSLO METŲ PRADŽIOS JAU VADINSIS KITAIP

Vasarą Kauno miesto taryba pritarė atsisakyti Aleksandro Puškino vardo ir švietimo įstaigą pavadinti Kauno tarptautine gimnazija. Kauniečiai pastebėjo, kad senojo mokyklos pavadinimo jau neliko.

Įgyvendinami pokyčiai

A. Puškino gimnazija yra įsikūrusi Vytauto pr. 50. Kauniečiai pastebėjo, jog ant šio pastato neliko pavadinimo. Tiesiog tuščia vieta, atrodytų, kad švietimo įstaiga tapo bevarde.

„Vaikštinėjau aplink ir pamačiau, kad nėra pavadinimo. Gal šiaip remontuoja, gal visai nebus?“ – teiravosi portalo kauno.diena.lt skaitytojas Jurgis.

Tačiau nuimtas A. Puškino pavadinimas nuo gimnazijos fasado tik parodo, kad prasidėjo jau kurį laiką planuoti pokyčiai. Primename, kad dar vasaros viduryje Kauno politikai pritarė keisti šios švietimo įstaigos pavadinimą ir nuo rudens vaikai eis į Kauno tarptautinę gimnaziją.

Pakeisti pavadinimą prašė pati mokyklos bendruomenė, nes šią gimnaziją lankantys vaikai yra iš įvairių tautų. Tai jau seniai nėra vien rusų mokykla. Čia mokosi ir iš Ukrainos nuo karo pabėgę mokiniai, ir kitų tautybių piliečiai.

„Dabartinis įstaigos pavadinimas tapo per siauras, apibūdinant gimnazijos teikiamų paslaugų įvairovę, paskirtį ir specifiką. Gimnazija išsiplėtė ir ugdymo organizavimas rusų kalba tapo viena iš teikiamų švietimo paslaugų miesto ir apskrities bendruomene“, – remdamasi sprendimo projektu, skelbė BNS.

Savivaldybė BNS nurodė, kad šioje gimnazijoje mokosi 1465 mokiniai, 30 skirtingų tautybių. Tai – iš užsienio grįžę lietuviai, ukrainiečiai – tiek atvykę prieš karą, tiek pabėgėliai, vietiniai bei nuo režimo bėgantys rusai, taip pat pabėgėliai baltarusiai. Čia mokosi ir estai, latviai, kazachai, uzbekai, tadžikai, afganistaniečiai, venesueliečiai, filipiniečiai, meksikiečiai, JAV piliečiai, anglai, iraniečiai, rumunai, žydai (Izraelio piliečiai ir vietiniai), čečėnai, Moldovos piliečiai, totoriai, armėnai, azerbaidžaniečiai, gruzinai ir t.t.

Statybų nuotaikos

„Kauno dienai“ savivaldybė yra vardijusi ir mokyklų remonto planus. Juose – Kauno tarptautinės gimnazijos didinimas.

„Bus plečiama gimnazija, įsikūrusi Vytauto pr. 50. Planuojama pastatyti ketvirtą aukštą“, – dienraščiui dar vasarą sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Tiesa, tąkart ji nepatikslino, kada prasidės realūs statybos darbai, kada jie baigsis bei kiek papildomai klasių turės gimnazija. Aišku viena, kad šios švietimo įstaigos bendruomenė didėja ir esamose patalpose nelabai tilpo.

Keičiasi ir kiti pavadinimai

Primename, kad nuo rudens keičiasi dar kelių Kauno švietimo įstaigų pavadinimai. Vienos mokyklos reorganizuojamos ir prijungiamos prie kitų, kitos – tiesiog mokslo metų pradžią pažymės nauju vardu.

Kaip skelbta, dar metų pradžioje Kauno miesto taryba nusprendė, kad Antano Smetonos gimnazija bus sujungta su „Varpo“ gimnazija. Reorganizavus šią ugdymo įstaigą, atlaisvinamas Geležinio Vilko g. 8 pastatas, kur iki šiol veikė gimnazija. Jį ketinama perleisti KTU licėjui.

Tuomet buvo nuspręsta, kad naikinamas ir A. Smetonos gimnazijos pavadinimas ir jo neliks Kauno švietimo įstaigų žemėlapyje, o šios gimnazijos mokiniai jau gaus „Varpo“ gimnazijos atestatą. Tačiau paskutiniame Kauno miesto tarybos posėdyje, vykusiame vasarą, pirmojo Lietuvos prezidento vardas rezervuotas kitai mokyklai. Tad nuo ateinančių mokslo metų A. Smetonos gimnazija jau veiks Rokuose.

Tuomet Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė dienraščiui aiškino, kad buvo atsižvelgta ir į Rokų gimnazijos bendruomenės norus. Jie pasiruošę perimti reorganizuotos gimnazijos pavadinimą, puoselėti ir tęsti tradicijas ir po savo stogu perkelti Kauno Antano Smetonos gimnazijos muziejaus ekspoziciją.

„Nuo šių metų rugsėjo 1-osios Kaune bus tik viena prezidento A. Smetonos gimnazija – Rokuose. Kalniečiuose Kauno A. Smetonos gimnazijos nebeliko. Ji prijungta prie „Varpo“ gimnazijos. Dvi bendruomenės su vienu pavadinimu – „Varpo“ gimnazijos – susijungs jau šių metų rugsėjį“, – pridūrė O. Gucevičienė.

Vasarą taip pat nuspręsta, kad nuo šio rugsėjo Kauno specialioji mokykla bus pervadinta į Šv. Roko mokyklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (94)

Ruskiai siaučia

Vadinasi, teisingai darom. Dabar dar jų tuteišiškas ir ruskas mokyklas pakeisim į lietuviškas ir visai bus gerai. O Lietuviškose vietoj rusų k 5klasėj mokėsim lenkų ar ukrainiečių. Arba kinų. Vis tiek greitai rusynas bus kitoicų provincija. Visai pasius kremliniai beraščiai šeimamaršiniai, kai šitą mongolišką slavų dialektą Lietuvoj panaikinsim xD

Ona

Užsienio valstybėse niekas ruskių ar ukrainiečių mokyklų neatidarinėja. Nei žydams ,nei musulmonams ,nei kazachams....Rusų kalba turi būti iįviso išstumta iš visų Pabaltino valstybių. Šlykštu, bet Vilniuje ar Rygoje kartais pasijunti ,kaip ruzijoj.Kultūra gatvėse slaviška( ruzki). Net nesuprantu mokosi mokyklose nudikaltėlių kalba, o paskui stos į Londes ar Lt universitetus ,juk ten nėra ruz.kalbos. Uždaryti išviso tas mokyklas arba su tėvais į ruziją tegul varo.

šiaip tai dar nuo darželio

angliškai mokyti. Kad pasaulinę kalbą mokėtų. Dar kinietiškai. Bo tuoj coca cola net JAV kainuos 5 juanius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS