Atsargiai – kosmetologė apsimeta medike: neteisėtai teikia grožio paslaugas net ir per karantiną | kl.lt

ATSARGIAI – KOSMETOLOGĖ APSIMETA MEDIKE: NETEISĖTAI TEIKIA GROŽIO PASLAUGAS NET IR PER KARANTINĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaunietė, prisidengdama dar neatsidariusios klinikos vardu, neteisėtai teikia grožio paslaugas net ir per karantiną. Po „Kauno dienos“ tyrimo šia „auksaranke“ susidomėjo institucijos.

Siūlo nuolaidas

Praėjusių metu gruodžio viduryje, kai grožio specialistų veiklą sustabdė sugriežtintas karantinas, „Kauno dieną“ pasiekė informacija apie vieną grožio meistrę, neteisėtai teikiančią paslaugas ir net viliojančią klientus nuolaidomis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Augustina Beauty pasivadinusi grožio specialistė, kurios kabinetas įsikūręs Kaune, Savanorių pr. 109, jau kurį laiką atlieka intervencines procedūras, nors tam neturi licencijos. Negana to, po šiuo slapyvardžiu besislepianti Augustina Rudžionienė dirba ir karantino metu – siūlo biorevitalizacijos ir profhilo procedūras, kurias, nežinia kodėl, skelbiasi atliksianti per labai trumpą laiką.

Praėjusių metų gruodžio 20 d. ši specialistė savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė: „Neįtikėtinos kainos visą gruodį! Mūsų klinikoje šios dvi procedūros (profhilo ir biorevitalizacija – aut. past.) yra galimos. Užtruksime ne ilgiau kaip 15 min.“ Prie šio įrašo taip pat nurodytas kontaktinis telefonas ir adresas.

Neteisėtai dirbanti grožio specialistė siūlo procedūras atlikti be skausmo malšinamųjų, nes taip esą spėtų per 15 min. ir nepažeistų karantino reikalavimų. („Facebook“ nuotr.)

Siekdama įsitikinti, ar A.Rudžionienė karantino metu, kai yra leidžiama teikti planines ir neplanines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, o grožio specialistų veikla – uždrausta, tikrai dirba, „Kauno dienos“ žurnalistė atliko tyrimą ir gruodžio 30 d. apsilankė šios specialistės kabinete.

Žurnalistė užsiregistravo į biorevitalizacijos procedūrą, kadangi norint ją atlikti, meistrė privalo turėti licenciją. Tai injekcinė procedūra, kurios metu drėkinami gilieji odos sluoksniai. Procedūros metu po oda maža adatėle yra suleidžiama injekcija su nestabilizuota hialurono rūgštimi.

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiomis teisės aktų nuostatomis, tokių intervencinių procedūrų, kaip biorevitalizacija, atlikimas priskirtas sveikatos priežiūros specialistų – gydytojų (pvz., gydytojo dermatovenerologo, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo) ir slaugytojų (gydytojui paskyrus) kompetencijai.

Jei norite su skausmo malšinamaisiais, galiu jų užtepti, išeiti iš kabineto ir grįžti atlikti procedūrą.

„Pagal kompetenciją gydytojai teisėtai gali atlikti minėtas procedūras tik turėdami Akreditavimo tarnybos išduotas galiojančias medicinos praktikos licencijas, o slaugytojai – slaugos praktikos licencijas. Šie sveikatos priežiūros specialistai gali teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas tik asmens sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose Akreditavimo tarnybos išduotas įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijas, suteikiančias teisę teikti atitinkamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas“, – tai, kad biorevitalizaciją gali atlikti tik licenciją turintys specialistai, dienraščiui patvirtino Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) direktorė Nora Ribokienė.

Vizito pas A.Rudžionienę metu buvo siekiama išsiaiškinti ne tik tai, ar ji dirba karantino metu, bet taip pat, ar turi licenciją, kad galėtų atlikti minėtą procedūrą.

Dangstosi klinikos vardu

Nuvykus prie pastato Savanorių prospekte, pastebėta įdomi detalė – į jį paprastai nepateksi. Tik asmuo, esantis viduje, gali įleisti svečią. Paskambinus A.Rudžionienei telefonu ir prisistačius, buvo atvertos durys.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ant to paties pastato durų galima rasti klinikos pavadinimą, kuriame, kaip paaiškėjo pokalbio metu, tikino dirbanti A.Rudžionienė. Jos pasiteiravus, kodėl biorevitalizacijos procedūra trunka tik 15 min., A.Rudžionienė pažėrė absurdiškus argumentus.

„Čia gi klinika (...) taip nurodo Vyriausybė dėl karantino. Procedūrą atliksiu be skausmo malšinamųjų, todėl ji truks labai neilgai. (...) Jei norite su skausmo malšinamaisiais, galiu jų užtepti, išeiti iš kabineto ir grįžti atlikti procedūrą“, – išgirdusi, kad procedūra be skausmo malšinamųjų netinka, išeitį rado grožio meistrė.

Paprašyta papasakoti apie savo darbo patirtį, A.Rudžionienė pradėjo painiotis. Ji tikino prieš kelerius metus dirbusi gerai žinomo chirurgo klinikoje, tuomet „pradėjusi dirbti ant savęs“. Ką tik sakiusi, kad dirba klinikoje, meistrė sukėlė abejonių, prasitarusi, kad savo darbo kabinetą tiesiog nuomojasi.

„Mūsų klinika dar neatsidariusi. Turime leidimą-higienos pasą, tačiau laukiame licencijos, tada pradėsime dirbti. Turime kelis nuomininkus, A.Rudžionienė – viena iš jų“, – dienraščiui patvirtino šiuo adresu besikuriančios klinikos direktorius.

Vyras apstulbo sužinojęs, kad nuomininkė tikina esanti klinikos darbuotoja.

„Kalbėjau su ja, atrodo normalus žmogus. Sakė, kad viską tvarkosi, bet kaip bus, nežinau“, – iš žurnalistų sužinojęs, kad nuomininkė gali padaryti didelės žalos klinikos reputacijai, kalbėjo vadovas.

A.Rudžionienė dangstosi dar neatidarytos klinikos vardu, apsimeta jos darbuotoja, nors iš tiesų tik nuomojasi kabinetą. (Augustinos Rudžionienės asmeninio archyvo nuotr.)

Neturi licencijos?

Netrukus paaiškėjo, kodėl A.Rudžionienė taip norėtų būti ne savarankiškai dirbanti, bet šios klinikos darbuotoja. Dalį licencijuojamų paslaugų gali teikti tik juridiniai asmenys. Kadangi jau minėta biorevitalizacijos procedūra yra licencijuojama, meistrė, prisidengdama klinikos darbuotojos įvaizdžiu, stengėsi nesukelti abejonių dėl savo veiklos teisėtumo.

Apsilankymo metu A.Rudžionienės buvo paklausta, ar ji gali atlikti tokias procedūras kaip biorevitalizacija, ar turi licenciją ir reikalingą išsilavinimą.

„Taip, viskas yra. Išsilavinimas medicininis“, – žėrė užtikrintai, o perklausta, ar išsilavinimas gydytojo dermatovenerologo, patvirtindama linktelėjo.

Jokio tai patvirtinančio dokumento specialistė nepateikė, tačiau iš prieš kelerius metus viešai publikuotos informacijos galima matyti, kad gerai žinomo chirurgo klinikoje A.Rudžionienė dirbo kosmetologe-grožio terapeute. Kyla klausimas, ar prieš kelerius metus žmogus, teikęs blakstienų laminavimo, depiliacijos paslaugas, šiandien gali atlikti injekcijas, kurios leidžiamos tik dešimt metų to besimokiusiam gydytojui dermatovenerologui?

„Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos nuostatomis, kosmetiko kompetencijai nėra priskirtas lūpų putlinimo, senėjančios odos korekcijos botulino toksino, biorevitalizacijos, mezoterapijos ir panašių intervencinių ar invazinių procedūrų atlikimas“, – pabrėžė N.Ribokienė.

Negana to, patikrinus viešai prieinamoje sveikatos priežiūros specialistų licencijavimo sistemoje A.Rudžionienės nėra.

„Asmens, kurio vardas ir pavardė Augustina Rudžionienė, nėra VASPVT disponuojamame fiziniams asmenims išduotų licencijų sąraše, tačiau atkreiptinas dėmesys, kad ši informacija gali būti netiksli dėl tam tikrų pavardės keitimo aplinkybių, kai nėra galimybės patikrinti licencijos turėjimo faktą pagal asmens kodą“, – dienraščiui patvirtino N.Ribokienė.

„Kauno diena“ akyliau patikrino licencijavimo sąrašą. Galbūt Augustina pasikeitė pavardę? Tačiau jame Augustinos, kuri turėtų licenciją būtent grožio paslaugų srityje, taip pat nėra. Remiantis šiais duomenimis, galima daryti prielaidą, kad minėta meistrė neturi licencijos.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai „Kauno dienai“ aiškino, kad individuali veikla pagal pažymą ar verslo liudijimas yra tik mokesčių sumokėjimo būdas, tačiau tikrai ne leidimas vykdyti konkrečią veiklą.

„Licencijuojamų paslaugų teikimas neturint licencijos yra vertinamas kaip neteisėtas vertimasis komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla. VMI specialistams atliekant mokesčių mokėtojų kontrolės veiksmus ir nustačius, kad asmuo neturi reikiamos licencijos, taikoma administracinė atsakomybė skiriant baudą, kartu su pagamintos produkcijos, įrankių, žaliavos ir iš šios veiklos gautų pajamų konfiskavimu. Asmens be licencijos gautoms pajamoms viršijant 25 tūkst. eurų, informacija perduodama teisėsaugos institucijoms“, – dienraščio pateiktą informaciją komentavo Kauno apskrities VMI Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė.

Kalbėjau su ja, atrodo normalus žmogus. Sakė, kad viską tvarkosi, bet kaip bus, nežinau.

Dirba neteisėtai

Tyrimo metu bendrauta su daugeliu atsakingų institucijų, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) – viena jų. Šios įstaigos atstovus informavome, kad A.Rudžionienė dirba karantino metu, tačiau atsakydami į užklausą, ar bus imtasi kokių nors priemonių dėl karantino pažeidimų, jie pasiūlė akcentuoti dar svarbesnį nusižengimą.

„NVSC Kauno departamentas A.Rudžionienei, adresu Savanorių pr. 109, Kaune, nėra išdavęs leidimo-higienos paso teikti grožio ar asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Minėtu adresu grožio ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų veiklą vykdo kiti fiziniai ir juridiniai asmenys“, – apie tai, kad meistrė ne tik per karantiną, bet išvis negali vykdyti jokios veiklos minėtoje vietoje, patvirtino NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė.

Nors, kaip teigė NVSC atstovai, A.Rudžionienė į jų akiratį iki šiol patekusi nebuvo, po „Kauno dienos“ pateiktos informacijos nedelsiant organizuota valstybinė operatyvioji visuomenės sveikatos saugos kontrolė.

„Sausio 11 d. specialistai vykdė operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę dėl A.Rudžionienės veiklos, tačiau į pastatą nepateko. Durys buvo užrakintos, klinikos nurodytu skambučiu niekas neatsiliepė.

Atsižvelgiant į tai, kad minėtas asmuo, mūsų turimais duomenimis, neturi išduoto leidimo-higienos paso vykdyti veiklą, pasibaigus karantinui ir NVSC atnaujinus neplaninius patikrinimus, bus pakartotinai atlikta kontrolė, siekiant įvertinti, ar yra vykdoma veikla“, – vardijo R.F.Smolskienė.

Nelauktas dėmesys

2019–2020 m. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos tyrėjai kartu su Kauno apskrities VMI specialistais atliko patikrinimus grožio paslaugų srityje. Visais atvejais nustatyta, kad asmenys vertėsi neteisėta medicinos praktika, vykdė veiklą neturėdami privalomos medicinos praktikos licencijos. Keturių asmenų atžvilgiu surašyti administracinio nusižengimo protokolai, pagal kuriuos paskirtos baudos po 195 eurus ir iš viso konfiskuota 4 730 eurų pajamų, įrankiai ir priemonės. Pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, iš kurių vienas kaltinamuoju aktu jau perduotas į teismą. Tokius apibendrinimus „Kauno dienai“ pateikė šios institucijos atstovai, susidomėję ir A.Rudžionienės veikla.

Dėl nelegalios veiklos aiškinasi ir FNTT pareigūnai. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

„Įvertinus gautą informaciją, FNTT Kauno apygardos valdybos pareigūnai pradės tyrimą teisės aktų nustatyta tvarka. Tik atlikus tyrimą bus galima įvertinti, kokias teisines priemones bus galima pritaikyti ir ar bus galima jas pritaikyti“, – patvirtino FNTT Viešųjų ryšių specialistas Tomas Šiuškus.

Gautą informaciją vertina, analizuoja ir Kauno apskrities VMI atstovai.

„Atlikus duomenų vertinimą ir analizę, bus priimti sprendimai“, – dienraščiui teigė Kauno apskrities VMI atstovas spaudai Tadas Bružas.

VMI atstovas paminėjo, kad specialistai visais atvejais, taip pat ir šiuo, atlieka turimų ir gaunamų duomenų (trečiųjų šaltinių informacija, gyventojų pranešimai apie galimai vykdomus mokestinius nusižengimus, viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija) analizę ir vertinimą. Prireikus bendradarbiaujama su FNTT pareigūnais.

VASPVT pagal savo kompetenciją kontroliuoja, kaip laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, prieinamumą, pacientų teises, reikalavimų. Išgirdę informaciją apie A.Rudžionienę, šios institucijos atstovai vizito neplanavo dėl pavojaus užsikrėsti COVID-19 infekcija, tačiau išsiuntė jai įspėjamąjį raštą.

„Kosmetologei A.Rudžionienei išsiųstas raštas, kuriuo ji įspėta apie taikomą baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą veiklą tiek karantino metu, tiek už kosmetologo kompetencijai nepriskirtas procedūras. A.Rudžionienei nurodyta nedelsiant nutraukti paslaugų teikimą ir pašalinti reklamą iš interneto ne vėliau kaip iki sausio 18 d.“, – tai, kodėl iš feisbuko netikėtai dingo daugelis prieš tai buvusios ir žurnalistės išsaugotos informacijos, paaiškino VASPVT direktorė.

Šiame rašte pabrėžiama, kad paskelbto karantino metu yra draudžiama teikti grožio paslaugas, o VASPVT dėl galimai neteisėtos veiklos, kai teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos arba karantino metu uždraustos grožio paslaugos, žadėjo suremti pečius su FNTT ir Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba bei atlikti tyrimą.

„Tas, kas ėmėsi ūkinės, komercinės, finansinės ar profesinės veiklos neturėdamas veiklos licencijos (leidimo), baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už neteisėtą asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, kai jas teikia asmuo, neturintis tam teisės, taikoma ir administracinė atsakomybė surašant administracinio nusižengimo protokolą bei skiriant 600–1 140 eurų baudą“, – gresiančius nemalonumus apibendrino VASPVT direktorė N.Ribokienė.

Kosmetologė: žinau, kas mane šmeižia

„Kauno diena“ po atlikto tyrimo susisiekė su A.Rudžioniene. Išgirdusi pirmąjį klausimą apie darbą karantino metu, ji tai neigė.

„Šiaip tai aš nedirbau karantino metu ir jokių paslaugų neteikiau. Jei tokia jūsų klaidinga informacija, labai gaila“, – rėžė ji.

Papildžius klausimą tuo, kad feisbuke buvo skelbta akcija kelioms jos procedūroms, A.Rudžionienė jau puolė tikinti, kad nespėja gaudytis besikeičiančiame Vyriausybės įstatymų sraute.

„Keičiasi tie visi įstatymai koronaviruso laikotarpiu, tai tikrai buvo neaišku. Ir tai buvo klaidinga informacija ir aš atsiprašiau. Aš tiesiog ne taip supratau, nesu jokia teisininkė, kad išmanyčiau visus įstatymus“, – bandė aiškinti pašnekovė, vis kartodama, kad paslaugų ji neteikė ir joks klientas pas ją nebuvo.

Išgirdusi klausimą apie biorevitalizacijai atlikti reikalingą licenciją, A.Rudžionienė bandė aiškinti, kad esą atlieka beadatinę biorevitalizaciją. Grožio meistrė dėstė, kad beadatinė biorevitalizacija atliekama į odą įvedant serumą. Paprašius pakomentuoti vaizdo įrašą, dar visai neseniai buvusį jos feisbuko paskyroje, kuriame matoma, kaip į moters veidą leidžiama adata, pašnekovė nepasidavė.

„Jūs pasidomėkit. Ten ne injekcija, suleidžiamas serumas ir jis įtrinamas. Aš nedarau jokių injekcijų“, – tarsi užsukta vėl kartojo moteris.

Sulaukę pasiūlymo pasidomėti, kaip atliekama biorevitalizacijos procedūra, juo pasinaudojome ir paprašėme, kad šią procedūrą detaliai paaiškintų gydytoja dermatovenerologė.

„Biorevitalizacija yra giliųjų odos sluoksnių gerinimas, kurių niekaip neįmanoma pasiekti neinvaziniu metodu, kitaip tariant, be adatos. Biorevitalizacijos metu atliekamos injekcijos – naudojant adatą, į giliuosius odos sluoksnius suleidžiami vaistai. Tokio dalyko, kaip beadatinė biorevitalizacija, nėra ir negali būti. Kad atliktum biorevitalizaciją, reikia pasiekti giliuosius odos sluoksnius. Joks kremas, joks paviršinis drėkinimas ar ultragarsas taip giliai į odą nei vaistų, nei kitų drėkinančių medžiagų neįneš. Jei kažkas teigia, kad be adatos, be injekcijų atlieka biorevitalizaciją, tai arba daro ne biorevitalizaciją – atlieka tik paviršinių odos sluoksnių drėkinimą, arba daro biorevitalizaciją, tai yra naudoja adatą, bet nesako, kad ją naudoja. Jei kažkokios medžiagos yra tik įmasažuojamos į odą, to negalima vadinti biorevitalizacija. Nes biorevitalizacija yra gydymo būdas, kai adatą įvedi į gilesnius odos sluoksnius. Joks kremas biorevitalizacijos neatlieka“, – „Kauno dienai“ patvirtino gydytoja dermatovenerologė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos (LDVD) valdybos narė Indrė Šaferienė.

Aš tiesiog ne taip supratau, nesu jokia teisininkė, kad išmanyčiau visus įstatymus.

Išgirdusi klausimą apie tai, kad kabinetas, kuriame dirba A.Rudžionienė, net neturi leidimo-higienos paso, pašnekovė vėl priminė, kad dirba klinikoje.

„Čia gi klinika ir viskas yra. Aš nesuprantu, ko jūs iš manęs norit? Aš jau gavau raštą, į kurį atsakiau, o jums aš neprivalau atsakyti. Žmonių yra visokių – pavydžių taip pat. Aš žinau, kas čia taip daro, kas mane šmeižia ir man labai gaila to žmogaus“, – tik tiek toliau tepasakė A.Rudžionienė ir nusprendė į žurnalistės klausimus daugiau neatsakinėti.

NVSC atstovai, paklausti, ar klinikos leidimas-higienos pasas galioja ir nuomininkams, demaskavo grožio meistrės bandymus suktis iš padėties.

„Klinikos leidimas-higienos pasas galioja tik klinikai ir jos darbuotojams ir tik tuo konkrečiu adresu. Patalpas nuomojantys ir vykdantys veiklą fiziniai asmenys turi turėti savo leidimą-higienos pasą“, – sakė NVSC atstovai.

Apie tai, kuo rizikuoja moterys, estetinės medicinos paslaugų, tokių kaip hialurono ar botulino injekcija, kreipdamosi į neprofesionalus, skaitykite čia: https://kauno.diena.lt/naujienos/grazi-diena/kuo-rizikuoja-moterys-grozio-injekciju-besikreipiancios-i-neprofesionalus-1008601.

GALERIJA

  • Apsimelavo: A.Rudžionienė dangstosi dar neatidarytos klinikos vardu, apsimeta jos darbuotoja, nors iš tiesų tik nuomojasi kabinetą.
  • Pavojinga: neteisėtai dirbanti grožio specialistė siūlo procedūras atlikti be skausmo malšinamųjų, nes taip esą spėtų per 15 min. ir nepažeistų karantino reikalavimų.
Rašyti komentarą
Komentarai (106)

Vasa

Model kirpedos manikiuristes kai kur dirba be higienos be leidimu neisgaudo o susimoka ir toliau dirba kaip kur Kaune

Asta

Jas visas isgaudyti kaip sunu nelegalius veisejus. Kodel turi be medicininio isila inimo injekcijas daryti

patarimas

Patarimas moteriskei ZINOKIT KAD PRIESAS NIEKUOMET NEMIEGA visada bukime budrus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS