Biotualetai rekonstruotame parke šiurpina nešvara | kl.lt

BIOTUALETAI REKONSTRUOTAME PARKE ŠIURPINA NEŠVARA

Žvilgtelėjus į Dainavos parke stūksančių biotualetų vidų, kaunietės laisvalaikis gerokai apkarto. "Neužtenka vien tik atlikti parko renovacijos darbus. Po jų reikia nuolat ir toliau rūpintis aplinka", – plūdosi moteris ir pridūrė, kad, apsilankius tokiose nehigieniškose tupyklose, galima susirgti įvairiausiomis ligomis.

Liko pasibaisėjusi

"Teko lankytis rekonstruotame Kalniečių ir Draugystės parkuose – ten kur kas tvarkingiau. O Dainavos parke, rodos, higienos normų nepaisoma – abiejuose biotualetuose ne tik apteršta, bet ir viskas sulūžę. Be to, išvietėje, skirtoje neįgaliesiems, patiestas suteptas čiužinys. Čia tikriausiai nakvoja benamiai. Vadinasi, jau ilgą laiką biotualetai neprižiūrimi. Ten juk gali veistis parazitai!" – svarstė su "Kauno diena" susisiekusi Jolanta.

Pirmasis, bet lemtingas apsilankymas Dainavos parke, įsikūrusiame tarp V.Krėvės prospekto ir Partizanų gatvės, įvyko vieną rugsėjo pradžios vakarų. Tuo metu, pasakojo pašnekovė, teritorijoje buvo daugybė mamų su vaikais. Tad biotualetai leidžiant laiką erdvėje po atviru dangumi – būtinybė.

Dainavos parko atidarymas

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Grįžome į gūdžius sovietinius laikus! Pamačius tokią nešvarą tupyklų viduje, mane apėmė pasibjaurėjimas. Įeiti buvo įmanoma tik į neįgaliesiems skirtą biotualetą, kuriame, kaip minėjau, tįsojo čiužinys. Kitos išvietės užraktas ir viskas viduje buvo gerokai aplūžę ir apdergta. Kas atsakingas už tvarką šiuose biotualetuose? Taip būti neturėtų!" – piktinosi kaunietė.

Nosį riečia iš tolo

Nuotaiką, moters teigimu, gadino ne tik pamatytas pasišlykštėjimą keliantis tupyklų vidus, bet ir aplinka jų išorėje – čia esą ne tik gausu rudeninių lapų, bet ir nosį jau iš tolo riečia šlapimo kvapas. Jolanta įsitikinusi – kadangi biotualetuose trūksta higienos, tikėtina, gamtinius reikalus kai kurie žmonės atlieka ne tik išvietėse, bet ir prie jų esančios įrengtos sienos, lauke.

Kaip "Kauno dienai" sakė Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, Dainavos parke esantys du biotualetai tvarkomi du kartus per savaitę, švara čia rūpinasi miesto valdžiai tualetus nuomojanti bendrovė "TOI-TOI Lietuva".

"Vienas iš biotualetų jau kurį laiką yra sugadintas. Manome, kad tai vandalų darbas, bet artimiausiu metu jis bus pakeistas nauju. Atsižvelgdami į gyventojų spėjimus, jog Dainavos parko neįgaliesiems skirtame tualete galbūt nakvoja asocialūs asmenys, nusiųsime į vietą Viešosios tvarkos skyriaus atstovus atlikti kelis patikrinimus", – žadėjo pašnekovas.

A.Pakalniškis teigė, kad miesto valdžia paragins rangovus – įmonę "TOI-TOI Lietuva" kur kas labiau rūpintis higiena biotualetuose.

Kalti parko lankytojai?

"Pagrindinė problema, nuo kurios negalime apsaugoti nuomojamų biotualetų, – benamiai ir, žinoma, vandalai. Ne kartą esame susidūrę su atvejais, kai įrengti biotualetai yra stipriai apgadinami ar net sudeginami. Vieną dieną išvalome ir sutvarkome, o kitą jau sulaukiame žmonių skundų, kad tualetai – sulaužyti, sugadinti. Žinoma, susiklosčius pastarosioms aplinkybėms, biotualetus remontuojame arba pakeičiame naujais, nes tai numatyta nuomos sutarties sąlygose", – aiškino miesto valdžiai biotualetus nuomojančios ir tvarką juose prižiūrinčios bendrovės "TOI-TOI Lietuva" atstovai.

Jie pabrėžė, kad prie apterštų tupyklų vaizdo ne tik Dainavos, bet ir kituose rekonstruotuose Kauno parkuose gerokai prisideda ir čia besilankantys žmonės. Galima numanyti, kad ne visi jie esą naudojasi biotualetais taip, kaip dera. Priešingai, įsitikinę "TOI-TOI Lietuva" atstovai, dažnai gamtiniai reikalai atliekami tiesiog ant biotualeto kraštų.

Vienas iš biotualetų jau kurį laiką sugadintas. Manome, kad tai  vandalų darbas, bet artimiausiu metu jis bus pakeistas nauju.

Pagal Kauno valdžios užsakymą, tris kartus kiekvieną savaitę surinkti išmėtytas atliekas nuo žaliųjų plotų Dainavos parke ir ištuštinti čia esančias šukšliadėžes, taip pat šiltuoju metų laiku, esant poreikiui, du kartus pjauti žolę, įsipareigoję bendrovės "Kauno švara" darbuotojai.

Kaip sakė "Kauno švaros" viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa, įmonė palaiko tvarką ne tik šiame, bet ir kituose mieste esančiuose parkuose: Antakalnio, Naugardiškių, Ramybės, Vytauto, Draugystės, Kalniečių, Girstučio, Panemunės, Pažaislio miško, Santarvės, Ąžuolyno, Neries krantinės ir Nemuno salos. Taip pat – Kauno miesto santakoje ir Čečėnijos aikštėje.

Primename, kad Dainavos parkas – pirmasis atnaujintas parkas Kaune. Pasibaigus rekonstrukcijai gyventojams čia leista vėl apsilankyti 2018-ųjų rugpjūtį.

GALERIJA

  • Biotualetai rekonstruotame parke šiurpina nešvara
"Kauno dienos" skaitytojos nuotr.
Gairės: Dainavos parkas, biotualetai, nešvara, šiurpina netvarka, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

o

bet juk patys ir pridergia žmonės.....

Jonė

Ar biotualetai neturi būti plaunami ir dezinfekuojami?Gal būt nuo to pradėkim... kažkas apsiima tvarkyti, o paskui visi kalti. Jei jau apsiėmėte ir ne už ačiū turbūt, savo darbą privalote atlikti

diedukas

patys ir ..ikat niekas kitas neateina....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS