Brutaliu būdu bandoma atsikratyti senais medžiais: į žievę įkalami pleištai, kad greičiau nudžiūtų | kl.lt

BRUTALIU BŪDU BANDOMA ATSIKRATYTI SENAIS MEDŽIAIS: Į ŽIEVĘ ĮKALAMI PLEIŠTAI, KAD GREIČIAU NUDŽIŪTŲ

Kaune pastebimi atvejai, kai kiemuose gyventojai brutaliu būdu bando sumažinti medžių. Jų žievė yra pažeidžiama ir taip laukiama, kol medžiai nudžius. Tačiau miesto atstovai primena, kad taip elgtis negalima, o norint pašalinti kieme medį, reikia gauti specialų leidimą.

Savavališki veiksmai

Miesto savivaldybė perspėja, kad Kauno kiemuose gyventojai įsigudrino savavališkai naikinti medžius, ir tai daro labai žalingu gamtai būdu.

„Savavališkai kertami ar marinami medžiai – nusikaltimai gamtai ir miestui, kurie Kaune nebus toleruojami. Stebime nemalonią tendenciją, kuomet į medžius įkalami pleištai, kad jie greičiau džiūtų, skirtingose vietose atsiranda provokacinių medžių žymėjimų ir vis dar pasitaiko nelegalių kirtimų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Kauno  savivaldybė.

Miesto atstovų pasidalytose nuotraukose matyti, kad piktavaliai yra išraižę žievę per visą kamieno skersmenį. Užtenka aplink kamieną išraižyti tokius griovelius ir medis pradeda džiūti, mat vanduo žieve neprateka į medžių lają ir augalas nyksta.

Kauno savivaldybės nuotr.

Kauniečiai negaili kritikos

Po įrašu pasipylė kauniečių diskusija. Vieni smerkė tokius kauniečių veiksmus naikinant medžius, kiti akcentavo, kad jei miesto atstovai geriau prižiūrėtų kiemuose augančius augalus, lengviau duotų leidimus medžių genėjimui, tokių atvejų esą pasitaikytų mažiau.

„Kauno savivaldybė, kiemuose reikia ir kelius tvarkyt, ir medžius senus kirst, ir pažiūrėt ar „Kauno švara“ savo darbą daro, gal tuomet gyventojai nesiimtų drastiškų ir neatsakingų priemonių“, – nuomonę išsakė Aleksandras.

Savavališkai kertami ar marinami medžiai – nusikaltimai gamtai ir miestui, kurie Kaune nebus toleruojami.

Tačiau buvo ir tokių gyventojų, kurie laikėsi pozicijos, jog patys žmonės turėtų labiau rūpintis savo aplinka ir pastebėję, jog reikia genėti medžius, apie tai praneštų. Tada esą taip būtų užtikrinama, kad viskas vyksta gavus leidimus.

„Jei žmonės niekur nesikreipia, tik stebi pro langus, kaip viskas bujoja ir po to verkia, kad savivaldybė nieko nedaro, tai taip ir yra. O jei pati savivaldybė parodo iniciatyvą šabakštynų tvarkymui, tai tie patys, kurie stebi pero langus, iš karto kelią triukšmą, kad kažkas be jų žinios yra daroma, nes ten jie ar jų tėvai, seneliai kažką pasodino“, – komentavo Aidas.

Ragina pranešti apie pažeidimus

Savivaldybė skelbia, kad medžius žalojančių ir tokiais veiksmais visuomenę klaidinančių asmenų ieško Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, tačiau raginama prisidėti ir gyventojus.

„Pastebėję įtartinus veiksmus ar pasiruošimą kirsti medžius, prašome nedelsiant informuoti aplinkos apsaugos skyrių el. paštu: aplinkos.apsaugos.skyrius@kaunas.lt. Norime priminti, kad savavališkas medžių kirtimas ar žalojimas užtraukia ne tik administracinę atsakomybę, bet ir nemenką sąskaitą už gamtai padarytą žalą“, – nurodoma savivaldybės „Facebook“ puslapyje.

GALERIJA

  • Brutaliu būdu bandoma atsikratyti senais medžiais: į žievę įkalami pleištai, kad greičiau nudžiūtų
  • Brutaliu būdu bandoma atsikratyti senais medžiais: į žievę įkalami pleištai, kad greičiau nudžiūtų
  • Brutaliu būdu bandoma atsikratyti senais medžiais: į žievę įkalami pleištai, kad greičiau nudžiūtų
Kauno savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Kam debilui medis ?

Hm

Sodint irgi negalima bet kur ir bet kaip. Atsiprasant, kodel as 3iame aukste turiu kenteti seseli nuo didziules egles? Juk nenugenesiu medzio savo auksto ribose!

Vaida

Naikinti medį, kuris čia augo ne vieną dešimtį metų, teikia mums deguonį, pavėsį, sugeria teršalus, triukšmą, yra paukštelių namai, yra nusikaltimas. Gaila, kad ne visi tai supranta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS