Centriniame pašte – diskusija apie modernią architektūrą | kl.lt

CENTRINIAME PAŠTE – DISKUSIJA APIE MODERNIĄ ARCHITEKTŪRĄ

Apie moderniają skirtingų miestų architektūrą, įskaitant ir kelis Kauno objektus, 26 menininkai kalba garsais, objektais ir vizualizacijomis.

Maloniai nustebau, kai šeštadienio vidudienį šaltukui kandant skruostus, o saulei mojant pasivaikščiojimų kryptį į miškus ir laukus, būriai žmonių traukė į Kauno centrinį paštą, kur nuo praėjusio šeštadienio vakaro veikia paroda, pasakojanti apie modernizmo architektūrą –  „Modernizmas ateičiai 360/365“.

Prie langelio, kur dar prieš kelis metus buvo prekiaujama vokais ir atvirukais įsigiję bilietus, miestiečiai pabiro po pirmąjį ir antrąjį, penkiaaukščio pastato aukštus.

„Užsukome čia vedini sentimentų. Anksčiau juk į paštą dažnai užsukdavome, laiškus siųsdavome“, – kalbinta garbaus amžiaus miestiečių pora neslėpė, ne visuomet suprantantį modernų meną, todėl tokio pobūdžio parodas lankanti rečiau.

Šįsyk, rekomendavus anūkams, surizikavo, nes  žinojo, jei ir nepavyks įminti šiuolaikinių menininkų kūrybinių paslapčių, bent jau galės ir arčiau dirstelėti į pašto erdves, kurių anksčiau nematė.

„Kaip ir dauguma esame lankęsi tik pagrindinėje operacijų salėje. Aukščiau neteko lipt“, – darsyk sutikta prieš išeinant lauk, kaunietė Aloyza su vyru Antanu džiaugėsi paklausiusi anūkų.

Nors patiko ne visi eksponatai, antrojo aukšto vaizdai viską atpirko. Sutuoktinius sužavėjo moderniosios architektūros idėjos ir aiškios tautinio stiliaus detalės, ornamentai ant lubų ir lenkti juostiniai langai. 

Anot parodos kuratorės Viltės Migonytės-Petrulienės, būtent toks ir yra parodos siekis  – skirtingais keliais sudominti kauniečius ir miesto svečius. Vieni čia esą eis šiuolaikinio meno, kiti – sentimentų Kauno moderniai architektūrai vedini.

Paroda „Modernizmas ateičiai 360/365“ – dvejus metus trukusio tarptautinio bendradarbiavimo  su modernistinių miestų partneriais rezultatas. Parodos autoriai –  26 Kauno, Lvovo, Brno, Kortrijko ir Tel Avivo menininkai, kalbantys apie modernizmo paveldo likimą šiuolaikiniuose Europos miestuose.

„Prieš kelis metus laimėjus „Kūrybiškos Europos“ projektą, kartu su partneriais organizavome atskirtą kvietimą įvairių disciplinų kūrėjams. Kvietėme juos kurti meninę kalbą arba pasakojimą, kitaip tariant – menines interpretacijas XX a. architektūriniams objektams“, – V. Migonytė-Petrulienė pasakojo, kad kūrėjai tam pasirinko labai skirtingus įrankius. Vieni į žmones prabilo garsais, kiti – vizualizacijomis. Nepaisant skirtingų priemonių, tikslas vienas ir tas pats – užmegzti pokalbį ir iškelti diskusiją apie moderniąją architektūrą plačiąja prasme.

„Tai universali kalba, kuria bandoma perduoti subjektyvų požiūrį į XX a. architektrūros vertę. Kita vertus, keliami tam tikri probleminiai klausimai. Tai nėra paroda vien tik apie architektūrą. Ta yra paroda apie architektūrą ir su ja susijusius socialinius, kultūrinius, politinius aspektus“, – užsukti į centrinį Kauno paštą kvietė parodos kuratorė.

Nuo pirmadienio iki šeštadienio veikianti paroda mokama. Visi norintys, iš anksto gali užsisakyti gidą. Jo paslaugos teikiamos darbo dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

O, kam

proto debilam aiškint apie architektūrą? Išvedei vilkšunį, ar "žiurkytę" nušigdyt į Laisvės al. ir viskas jam aišku...Kame reikalas?

Demokratijos grimasos,

nes ir proto neįgalumą turintys gali rekštis ..

kas neaisku?

archit-tu rura... galetu bent istaisyt pavad., bet kam tai rupi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS