G. Mažeikis: Lietuva bus saugi tik tuo atveju, jei ukrainiečiams seksis | kl.lt

G. MAŽEIKIS: LIETUVA BUS SAUGI TIK TUO ATVEJU, JEI UKRAINIEČIAMS SEKSIS

Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, pasaulis, sukaustytas siaubo, stebi įvykius. Žurnalisto Gražvydo Muižio pokalbis „Kauno dienos“ studijoje – su Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės ir politinės kritikos centro vadovu, politologu ir filosofu prof. dr. Gintautu Mažeikiu.

– Kai buvome susitikę pastarąjį karą, tikėjomės, kad sveikas protas nugalės ir Rusija neužpuls Ukrainos. Kokios jūsų įžvalgos?

– Rusija padarė tai, kas vadinama netikėtumo faktoriumi. Nors ir buvo grėsmė, kad Rusija puls iš Baltarusijos pusės, vis dėlto nei Kyjivas, nei kas kitas per daug į tai neinvestavo ir apie tai negalvojo. Nemanyta, kad didelis ar pagrindinis puolimas bus pietuose iš Krymo. Visi buvo sutelkę dėmesį į Donbasą, Luhanską. Kadangi rusams nepasisekė per pirmas dvi tris dienas pasiekti savo strateginių tikslų – paimti Charkivo ir Kyjivo, praktiškai netikėtumo faktorius nebeveikė. Kai kuriais atvejais, kaip matome dabar, puolimas iš šiaurės į Kyjivą pasirodė esąs labai klaidingas. Sunku įsivaizduoti, kad didžiulė kariuomenė važiuotų vien tik autostrada. Bet Rusijos kariuomenė taip ir pajudėjo. Iš pradžių jiems  sekėsi, bet vėliau ši trasa tapo Rusijos kariuomenės kapinynu. Ukrainiečiai tiksliai žino, kur rusai važiuos, pasukti jie niekur negali. Rusai neturi pakankamai galimybių ginti visą šį kelio maršrutą, o ukrainiečiams persidislokavus, jie tapo sušaudoma kariuomene. Ten grandioziniai Rusijos nuostoliai, palaidota pulkai tankų ir šarvuočių. Galų gale, jų pamušta tam tikros vietose tiek daug, kad neįmanoma važiuoti. Keliai užgriozdinti metalo laužu. Jis sunkina judėjimą ir susidaro kamščiai.

Šešioliktoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Šiandien nebeįsivaizduojama, kaip rusai galės toliau pulti Kyjivą. Aišku, ten sutelkta milžiniška kariuomenė, bet jie iššvaistė puolamąjį potencialą. Puolant iš Krymo jiems sekėsi kur kas labiau. Paėmė reikšmingą Chersono miestą. Net sugalvojo sukurti Chersono liaudies respubliką. Vėliau paaiškėjo, kad jie ruošiasi visą Ukrainą padalyti į dešimt mažų valstybių – liaudies respublikų. Vėliau su jomis Kremlius būtų taręsis... Tai nelabai pavyksta, jie neužima didžiųjų miestų, didžiausia trauma – Charkivas. Dabar jie nusprendė užimti vadinamuosius energetikos centrus – atomines elektrines, bombarduoti visas elektrines, nebekovoti su Ukrainos kariuomene, o šaudyti gyvenamuosius namus, po truputį sprogdinti ir ardyti miestus. Kalbant apie Ukrainos kariuomenę, atsiskleidė kitų dalykų, kurie gana unikalūs, – teritoriniai gynybos vienetai, būriai. Ukrainoje yra kariuomenė ir teritoriniai gynybos būriai. Kariuomenė vykdo savo funkcijas ir kaunasi su kolonomis, užsiima didžiausiais planais, o teritoriniai gynybos būriai valo teritorijas nuo priešų, diversantų, išsklaidytų kariuomenės būrių, išsigandusių kareivių. Kur buvo sudaryti geri būriai – aplink Charkivą ar Kyjivą, Mariupolį ir kur išvystytas bendradarbiavimas tarp teritorinių būrių ir kariuomenės, iš principo Rusijos kariuomenė beveik nieko negali padaryti. Teritoriniai būriai yra labai drąsus Volodymyro Zelenskio sprendimas – kažin ar kurioje nors kitoje pasaulio šalyje būtų išdrįsta išdalyti visiems visus turimus ginklus.

Rusija panaudojo geriausią savo ginkluotę, o dabar važiuos šauktiniai ir visokie nusipenėję.

– Mačiau vaizdų, kaip civiliai ima į rankas automatus...

– ...išdalyti juos ir nelaikyti sandėliuose. Ne visur buvo spėta, reikėjo dar savaitę prieš karą dalyti, o ne jam prasidėjus. Truputį buvo vėluojama. Tai viena iš ukrainiečių nesėkmių, nes gyventojai neturėjo ginklų, pvz., Chersone. Ukrainiečiai nuo Maidano laikų yra labai mokanti susiorganizuoti tauta, gebanti susitarti ir sudaryti savigynos būrius, užtikrinti jų logistiką. Šie teritoriniai gynybos būriai pradėjo labai gerai veikti, iš principo kai kur taip gerai veikė, kad nesuteikė žvalgybai, diversantams ar kitokioms specialiosioms operacijoms galimybių. Viena iš funkcijų – ieškoti Rusijos diversantų arba Vladimirui Putinui pritariančių penktosios kolonos paliekamųjų žymių, kur galėtų leistis raketos ar kur galėtų taikyti pabūklų artilerija. Tai sunkino Rusijos orientaciją, daugėjo numuštų lėktuvų, malūnsparnių ir kitų skraidančių objektų.

– Ar galima sakyti, kad Rusijos kariuomenė patiria krachą?

– Kartais žmonės klaidinami, kai pranešama, kad jau panaudota 95 proc. kariuomenės. Ne panaudota, o įtraukta į mūšį. Daugelis mano, kad tai apskritai visa Rusijos kariuomenė. Ne, ji dešimteriopai didesnė, nei atvesta prie Ukrainos.

– Kalbama tik apie kariuomenę, kuri buvo prie Ukrainos sienos, – 150–155 tūkst. žmonių.

– Gal ir daugiau, nes buvo neteisingai skaičiuojama. Buvo skaičiuoti tik šalia sienos, bet iš tikrųjų su malūnsparniais ar kitomis priemonėmis jie tiesiogiai pervežami iš Krymo. Jų daugiau nei 200 tūkst. Bet 90–95 proc. įtraukti į mūšius. Jau pasipylė fotografijų iš traukinių, kuriais vežama sena karinė ginkluotė ir kareiviai.

– Atrodo lyg Antrojo pasaulinio karo muziejų technika.

– Problema, kad Rusija panaudojo geriausią savo ginkluotę, o dabar važiuos šauktiniai ir visokie nusipenėję. Jie važiuoja su siaubu. Niekam tikusi kariuomenė. Kaip ir Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu, Rusija nusprendė savo pačių lavonais užkimšti frontą. Siųsti vis didesnius būrius į pragaištį, o ukrainiečiai kiekvieną dieną gauna vis geresnių ginklų. Mano prognozės pačios blogiausios – šis karas gali tęstis labai ilgai ir pareikalauti labai daug aukų. Padariniai bus didžiuliai, atspėti, kaip augs aukų skaičius toliau, labai sunku. Tik vienas karo dėsnis – kuo ilgiau tęsiasi karas, tuo labiau abi pusės žiaurėja. Žiaurumo mastas visą laiką augs, ukrainiečiai nebenorės imti belaisvių, nes ir dabar nėra kur jų dėti.

– Jaučiasi, kad ukrainiečiai pradeda pykti ir gali pradėti elgtis žiauriau. Elgesys su belaisviais pasaulio akyse nusižengia moralės normoms.

– Tie, kurie studijuoja karo procesus,  žino, kad kuo ilgiau tęsiasi karas, tuo labiau didėja žvėriškumas ir negailestingumas. Negailestingumą galima sumažinti tik vienu būdu – jei bus didelė kariuomenės rotacija. Kareiviai turi pailsėti. Kokiame nors Mariupolyje ar Sumuose, apsuptuose miestuose, sunku įsivaizduoti, kad bus rotacija, vadinasi, žiaurumo daugės. Perspektyvos baisios. Klausimas, kada karas galėtų baigtis. Labai sunku ką nors pasakyti, nes kiekvieną dieną ukrainiečiai vis mažiau linkę nusileisti. Rusija jau linkusi truputį derėtis; ukrainiečiai supranta, kad Rusija šio karo jau nelaimėjo. Faktas, kad rusai jau nesugebės laimėti, kaip jie įsivaizdavo, – kad Ukraina bus sutriuškinta. Jei naudotų atominį ginklą, būtų kita istorija. Bet kovojant vadinamaisiais konvenciniais ginklais to nematyti ir nesuprantama, kaip rusai galėtų laimėti, nebent ukrainiečiai atiduodų Luhansko, Donecko sritis ir Krymą.

– Ar ukrainiečiai sutiktų?

– Kol kas ne. Kol kas jie net negalvoja atiduoti, nes jaučia, kad karo dievas nusigręžė nuo rusų ir jiems daug blogiau sekasi, nei buvo įsivaizduojama. Rusija melavo ir joje greitai turės prasidėti kariniai procesai. Vienas iš gandų, kodėl tokia bloga jų kariuomenė, – pinigai  buvo išvogti; buvo skelbta, kad pagaminta tūkstančiai naujausių tankų ir lėktuvų, o pasirodo, kad jų dešimt kartų mažiau. Niekas nežino, ką V.Putinas apkritai žino apie situaciją. Paskleistas gandas, kad jis gali suimti ar pašalinti krašto apsaugos ministrą Sergejų Šoigu.

G.Mažeikio teigimu, Lietuva bus saugi tik tuo atveju, jei ukrainiečiams seksis. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

– S.Šoigu apskritai labai patogus taikinys – ne rusas, aukos reikia. Jie grįžta į Stalino laikus – karo lauko teismas, sušaudymai. V.Putinui reikia kažką aukoti.

– Dėl S.Šoigu – didelė problema: jis ne šiaip ministras, o artimas bičiulis, medžioklės draugas. Jis – vienintelis V.Putino draugas ir žmogus, su kuriuo, be matomų mums turtuolių, bendrauja. Tokio lygio asmenys nepašalinami iš kariuomenės, o sušaudomi.

– Jūsų nuomone, ar jau vyksta Rusijos ir NATO karas?

– Karo vadovėliuose tai vadinama „Proxy war“ – karas per trečiąsias šalis. Tiesioginis nevyksta, bet per trečiąją šalį – Ukrainą – vyksta NATO ir Rusijos susidūrimas. Žiūrint į skaičius ir Rusijos galimą rezervą, su tokiais nuostoliais jie šį karą galėtų tęsti turbūt dar penkerius metus. Po savaitės dar tikrai nebus jokios pergalės. Kalbama ne apie karą, o ar Rusijos visuomenė ištvers. Antra, ar Ukraina ištvers ir, trečia, matome prasidėjusį energetinį karą – ar Vakarai ištvers. Jei Vakarai nefinansuos, Ukraina neištvers.

– Nuslūgus emocijoms prasidės pragmatizmas.

– Ir Lietuvoje kiekvienas vairuotojas pamato, kiek kainuoja šis karas. Ir tai ne pabaiga. Žvelgiant į istoriją – infliacijos mastas bus didelis, ne toks, kaip Rusijoje, bet didelis. Dar – ekonomikų konkurencija. Jei Kinija aktyviai nepadės Rusijai, jos laukia totali ekonominė katastrofa. Rusija be Kinijos – niekaip. Rusijoje – daugybė gamyklų, greitai trūks apyvartinių lėšų. Bijau, kad vėl gali įvesti talonus.

– Jau ribojamas cukraus ir miltų pardavimas.

– Ribojimų tik daugės. Trūkinėja gamyklų procesai. Ką daryti su šimtais tūkstančių darbininkų, kurie lieka be darbo? Aliaksandrui Lukašenkai ateis liūdnos dienos, nes gyveno Rusijos sąskaita.

– Žmogaus esminis instinktas – išgyventi. Mes dabar atsidūrėme kryžminės ugnies apsuptyje. Kokia jūsų prognozė: ar Lietuva išliks saugi?

– Lietuva bus saugi tik tuo atveju, jei ukrainiečiams seksis. Jei jiems nesiseks, Baltijos šalys ir Lenkija bus ypač nesaugios. Pastarosios blogos prognozės yra dėl Lenkijos. Ten didieji oro uostai, Lietuva kol kas nėra kažkam svarbus objektas.

GALERIJA

  • Gintautas Mažeikis
Gairės: karas Ukrainoje, karas, Gintautas Mažeikis
Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Nezinomas

Rusiskus TV kanalus isjunge. bet ijunge Ukru. tai tau ir demokratija. Ukru propaganda pilasi kaip is kibiro. Ar sazine pas jus liko? Ar juos ir ne buvo.

kauniete

Baikit rodyti ir žmones gasdinti su tuo zelenskiu Ir keista kad nuotraukos tai tos pačios lig žmogelis tam rusyje tik ta treninga turėtu Bet niekur jokios nuotraukos kaip jis su karine uniforma kovotu kaip jis sako už europos laisve ir tik uždarykit dangu Toks vaizdas kad jam neleidžia pasrašyti sutarti stovintis už nugaros ir baigtusi ukrainiečiu žudimas gal tam žydui visai ukrai nerūpi tik žiuri kaip savo kaili išnešti sveika Nuotu visokiu rašlevu teisybės nežinom tai visokios mintis lenda

Ne

Reikia padėti ir Rusijai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS