Garliavoje aistras kelia sovietmetį garbinusio poeto gatvė | kl.lt

GARLIAVOJE AISTRAS KELIA SOVIETMETĮ GARBINUSIO POETO GATVĖ

Garliavoje iki šiol yra sovietinius laikus garbinusio poeto Vytauto Montvilos gatvė. Karo Ukrainoje kontekste vėl iškeltas klausimas, kad tokių veikėjų vardų viešojoje erdvėje neturėtų likti.

Lenino garbintojas

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas pirštu beda į Kauno rajono gėdą – Garliavoje esančią V.Montvilos gatvę. Pasak kauniečio, gatvė turėtų būti pervardyta ir taip ištrinta sovietinių laikų poetų pavardė.

D.Lukas priminė 1902–1941 m. gyvenusio poeto užrašytas frazes. Viena žinomiausių: „Ateina genijai ir vėl išnyksta, atėjo Leninas visiem laikam.“ Eilėraščių rinkinyje „Naktys be nakvynės“, kuris išleistas 1933 m., taip pat skelbė socializmo idealus.

1940 m. rinkinio eilėraščiuose jis sveikino sovietinės okupacinės valdžios vykdomas pertvarkas, šlovino komunistus, okupaciją ir „tautų tėvą ir mokytoją“ Josifą Staliną, smerkė praeitį, skelbė pasaulinę revoliuciją.

V.Montvila buvo prezidento Antano Smetonos valdymo metodų priešininkas, 1929−1931 m. už valdžios kritiką ne kartą buvo atsidūręs kalėjime.

„Sovietinę okupaciją V.Montvila pasitiko rusų poeto Vladimiro Majakovskio fraze: „Mano revoliucija“, – istorijos pėdsakus priminė D.Lukas.

Norisi paklausti, kodėl savivaldybė ir taryba nesiūlo keisti šios gatvės pavadinimo?

Archyvuose pažymima, kad V.Montvila buvo baigęs vos aštuonias klases, o jo kurta poezija – gryniausias kolaboravimo su sovietine valdžia pavyzdys. Istoriniuose šaltiniuose buvo atrasti ir poeto žmonos liudijimai, kuriuose ji teigė, kad V.Montvilai už komunizmą garbinančias eiles buvo mokama.

Todėl D.Lukas įsitikinęs, kad Kauno rajono savivaldybė turi inicijuoti gatvės keitimo procedūrą.

„Norisi paklausti, kodėl savivaldybė ir taryba nesiūlo keisti šios gatvės pavadinimo? Ar tai reiškia, jog savivaldybė laikosi nuomonės, kad kolaboranto V.Montvilos atminimas yra labai svarbus ir turi išlikti? Gal vis dėlto ketinama imtis iniciatyvos keisti gatvės pavadinimą, jei tuo neužsiima patys šios gatvės gyventojai?“ – klausimais užvertė ministrės patarėjas.

Nuomonės išsiskiria

Garliavoje sutikti vietos gyventojai laikėsi skirtingų pozicijų dėl V.Montvilos gatvės pavadinimo keitimo. Vieni sakė, kad jiems nesvarbus pavadinimas, kiti linkę permąstyti, ar tikrai verta turėti tokio veikėjo vardu pavadintas viešąsias erdves.

„Aš nežinau, kas jis toks, nesidomėjau, todėl ir man nelabai rūpi“, – tarstelėjo sutiktas jaunuolis.

„P.Cvirką nuvertė, tai dabar prie V.Montvilos prisikabino. Man netrukdo. Dar neaišku, kas čia kur kolaboravo“, – prieštaringą nuomonę išsakė vyresnio amžiaus moteris.

Dar vienas sutiktas praeivis tvirtai pareiškė, kad V.Montvilos gatvė turėtų būti pervardyta. Pasak jo, geriausia, kad gatvė būtų pavadinta kokio nors Lietuvai svarbaus žmogaus vardu, tačiau tiktų ir koks neutralus pavadinimas.

„Aišku, kad reikia keisti. Niekam čia nereikia jokių sovietinių saulių nešėjų ir tų, kurie garbino sovietus. Dabar laisva Lietuva, tai ir gatvės turi būti vadinamos Lietuvai svarbiais vardais“, – pasisakė Petras.

Kiti Kauno rajono gyventojai gal ir svarstytų apie gatvės pavadinimo keitimą, tačiau bijo biurokratijos. „Žmonės nenori tampytis po institucijas ir perregistruoti savo turto, už tai taip ir gyvena. Jei pakeitus pavadinimą, viskas būtų sutvarkyta automatiškai, registruotu paštu atsiųsti dokumentai su naujais adresais, manau, kad žmonės būtų optimistiškiau nusiteikę“, – savo nuomonę išsakė ponia Regina.

Kreipsis į gyventojus

Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo Kauno rajone komisijos ir Garliavos seniūnijos atstovai pripažino, kad V.Montvilos gatvės pavadinimas netinkamas dėl jo kolaboravimo su sovietine valdžia. Vadovaujantis savivaldybės patvirtinta tvarka, gatvių pavadinimai yra suteikiami ar keičiami seniūnijų teikimu, pritarus seniūnaičiams, gyventojams.

„Maždaug prieš dešimt metų buvo norima pakeisti šios gatvės pavadinimą. Seniūnija inicijavo šį procesą, tačiau gyventojai nesutiko, kad pavadinimas būtų pakeistas. Be to, šiuo metu vyksta V.Montvilos gatvės rekonstrukcija. Darbai iš dalies finansuojami ES lėšomis. Seniūnijos nuomone, kol vyksta darbai ir objektas neatiduotas vertinti, keisti gatvės pavadinimo nereikėtų, nes tai apsunkintų darbų užbaigimą. Pabaigus rekonstrukcijos darbus, seniūnija planuoja kreiptis į šios gatvės gyventojus, kad sužinotų jų nuomonę dėl gatvės pavadinimo keitimo“, – rašoma „Kauno dienai“ atsiųstame komentare.

GALERIJA

  • Darbai: seniūnijos atstovų teigimu, kol gatvė remontuojama, pavadinimas nebus keičiamas.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

tai

kogi noret is fasistyniu prisiplakeli tarnavo 1 ponui isverte kaili 2 be sazines ir gedos gali gyva motina uzkast ar savo vaikus sumest i sulny?'''

>>>ožys \\\\\.../////

>Ne duok Dieve jei ateis iš naujo Rusai,tai automatiškai išryškės visi KGB'istai ir 100 proc.garantija TSRS "profesorius",dainuojančios "revoliucijos" riteris bus Lietuvos srities general'gubernatorius.___Jie to laukia,jie jiems dirba.

pasipriešinimas

jei nieko nežinai apie Manerheimo liniją - verta paskaityti. Suomiai ruošėsi priešintis. Manerheimo linija buvo rimti įtvirtinimai. Plius suomijos gamtinės sąlygos. Plius žiema. Suomijos pasipriešinimas įveiktas žiemą. Tie kas jau skaičiuoja RA nuostolius - nežino kad stalinas buvo bukas ir žiaurus gruzinas, čiurka. Nuostolių neskaičiavo. Sukelto triukšmo dėka Suomija netapo socialistine. Lietuva nieko panašaus nestatė, gintis ruošėsi kepurėm. Nors pinigus išleido gynybai kosminius. Technikos atsilikimas neįsivaizduojamas. Lėktuvai neįtraukiama važiuokle, dar biplanai nuo pirmo karo, tankai kniedyti. Gal tik šautuvai ir keli pabūklai buvo to meto.Karių max resursas - 3 divizijos. Pasipriešinimas galėjo būti tik simbolinis. Bet valdžia tepė slides o pokario partizanai - tai kiemo krepšinio komanda prieš JAV rinktinę. Net kova to nepavadinsi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS