„Gpaso“ galiojimas glumina gyventojus: du kartus paskiepytas, bet nežinau, ar galėsiu apsipirkti | kl.lt

„GPASO“ GALIOJIMAS GLUMINA GYVENTOJUS: DU KARTUS PASKIEPYTAS, BET NEŽINAU, AR GALĖSIU APSIPIRKTI

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar praėjusią savaitę skelbė galimybių paso galiojimo pakeitimus, kurie įsigalios nuo gruodžio 28 dienos. Tačiau šį dokumentą turintys gyventojai – nežinioje.

Naudosis ir toliau

Pagal SAM pateiktus nurodymus, nuo gruodžio 28 dienos galimybių pasu galės naudotis tik tie, kurie pasiskiepiję sustiprinančiąja doze arba nuo antrosios dozės dar nepraėjęs pusės metų terminas. Tačiau dauguma žmonių yra išsiėmę galimybių pasą, ant jo yra parašyta galiojimo data, todėl net ir neturintys trečiojo skiepo, vis tiek planuoja galimybių pasu naudotis ir toliau.

„Čia du gpasai ir nei vienas iš jų nėra suklastotas, nėra padirbtas, ir todėl taikyti atsakomybę pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK) niekaip nepavyktų, jei aš sausio 12 dieną parodysiu gpasą, kuris galioja iki 2022 vasario 22 dienos.

Ar galima taikyti įstatymą atbuline data? Ar galima išduoti pasą (tikrą pasą), nurodyti galiojimo laiką, o paskui imti ir sutrumpinti jo galiojimo laiką? Jei taip, tada, kas paneigs, kad ateityje netapsime visi skolininkais valstybei, jei ims ir atbuline data pakels mokesčius? Nors būsime viską susimokėję, pasakys, kad pasikeitus mokesčių dydžiui šiandien, esame skolingi už praeitus metus“, – socialiniame tinkle rašė Dainius Gimžauskas.

Iš jo įrašo matyti, kad galimybių pasą jis gavo teisėtai, jis galioja dar kelis mėnesius, todėl, pasak kauniečio, negali būti atšauktas ar negalioti vien dėl to, jog Vyriausybė nutarė nuo gruodžio 28 dienos apriboti galimybių paso išdavimo tvarką.

Šis įrašas sulaukė daugybės dėmesio. Kiti internautai antrino, kad eidami į parduotuves, rodys anksčiau atsisiųstą galimybių pasą, o sustiprinančiąja doze pasiskiepyti planuoja vėliau, mat kai kurie dar turi antikūnų, todėl nemato prasmės šiuo laiku dar kartą skiepytis.

Aš du kartus paskiepytas, turiu galimybių pasą, bet nežinau, ar galėsiu apsipirkti.

Nežino, ką daryt

Visgi, kiti nerimavo, kad negalės patekti ten, kur reikalauja parodyti galimybių pasą. Žmonės suko galvas, kada jie turi atsinaujinti dokumentą, jei ant galimybių paso yra galiojimo data, bet e.sveikatos sistemoje jau metamas pranešimas, kad jis nustoja galioti.

„Informuojame, kad asmenims, kurie š.m. gruodžio 28 d. bus praėję daugiau nei 210 d. po pilnos vakcinacijos ir nepasiskiepijusiems sustiprinančiąja doze, galimybių pasas nuo tos dienos nebegalios. Asmenys, turintys galiojantį antikūnų tyrimą, gruodžio 28 d. turėtų atnaujinti savo galimybių pasą“, – toks pranešimas pasitinka prisijungus prie e.sveikatos sistemos.

Ši žinutė gyventojams sukėlė klausimų, mat nėra aišku, ar tie, kurie gavę trečią skiepą, taip pat turi atnaujinti savo galimybių pasą, ar jis galioja toliau. 

„Aš du kartus paskiepytas, turiu galimybių pasą, bet nežinau, ar galėsiu apsipirkti. Ant jo rašo, kad galioja iki sausio 19, o e.sveikatoje, kad iki gruodžio 28 dienos. Nežinau, ką daryt“, – skundėsi „Kauno dienos“ skaitytojas Jurgis.

Kalbinti apsaugos darbuotojai, kurie prie prekybos centrų įėjimų tikrina pirkėjų galimybių pasus, taip pat nežino, kaip teks elgtis nuo gruodžio 28 dienos. Jų turimi skeneriai tik parodo, ar dokumentas galioja, tačiau jie neturi informacijos, ar asmuo jau paskiepytas sustiprinančia doze, ar vis dar naudojasi anksčiau išsiimtu galimybių pasu, nors pagal SAM nurodymus jau nebegalėtų lankytis parduotuvėje.

Gudrauti nepavyks

Kiti gyventojai tikino, kad galimybių pasą atsisiųs gruodžio 27 dieną ir taip esą jis galios dar du mėnesius, todėl jie neskubės skiepytis sustiprinančiąja vakcina. Tačiau toks planas neišdegs ir gudrauti nesigaus.

„Koks čia tas SAM sprendimas, jei visi gali atsinaujinti savo GP dieną prieš įsigaliojant pakeitimams ir dar kelis mėnesius eiti į kavines, parduotuves. Visiškai nėra logikos“, – savo poziciją išsakė kaunietė Laura.

Visgi, taip gudrauti nepavyks. Gruodžio 27 dieną tie, kurie nėra gavę sustiprinančios dozės, galimybių paso dviem mėnesiams išsiimti nebegali. „Kauno dieną“ pasiekė dar vieno gyventojo laiškas, kuriame jis nurodė, kad pirmadienį išimtas galimybių pasas, neturint trečio skiepo, galioja tik iki vidurnakčio, o ne kelis mėnesius, kaip buvo pagal ankstesnę tvarką. Todėl gudrauti gaunant gpasą nepasiskiepijus sustiprinančia vakcina, nepavyks.

Skaitytojo nuotr.

Negali nutraukti galiojimo

„Kauno diena“ kreipėsi į Registrų centrą ir paprašė pakomentuoti, kaip nuo gruodžio 28 dienos bus su tais asmenimis, kurių galimybių pasas buvo išimtas anksčiau ir dar galioja kelis mėnesius. Ar šie asmenys galės patekti į didelius prekybos centrus, o gal anksčiau sugeneruoti QR kodai nustos galioti?

Paaiškėjo, kad nėra techninių galimybių padaryti, kad jau sugeneruoti kodai nebūtų nuskaitomi. Kitaip tariant, nors teoriškai valdžia nuo gruodžio 28 dienos neleis į parduotuves eiti tiems, kurie neturi trečiojo skiepo, tačiau praktiškai nemažai daliai gyventojų niekas nepasikeis ir jie galės lankytis tokiose vietose tol, kol galios jų galimybių pasas. Tik vėliau tokie asmenys negalės išsiimti naujo dokumento tol, kol negaus sustiprinančiosios dozės.

„Asmens jau turimas (atsisiųstas ir išsaugotas telefone ar spausdintas) galimybių pasas galioja iki jame nurodytos galiojimo datos. Atėjus dokumente nurodytai datai galimybių pasą reikia atsinaujinti. Tik tam tikrų jau išduotų galimybių pasų anuliuoti, užblokuoti ar kitaip panaikinti, nepanaikinant visų išduotų galimybių pasų, techniškai yra neįmanoma“, – konstatavo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Asmuo vienu metu gali turėti atsisiuntęs ir naudoti kelis galimybių pasus – teoriškai leidžiama savo galimybių pasą atnaujinti kas minutę, tokiu būdu jame nurodytas galiojimo terminas analogiškai taip pat prasitęs po minutę.

Jis pažymėjo, kad kai kurie gyventojai yra atsisiuntę kelis galimybių pasus, ant jų nurodyta skirtinga galiojimo data. Pasak specialisto, abu dokumentai laikomi galiojančiais.

„Asmuo vienu metu gali turėti atsisiuntęs ir naudoti kelis galimybių pasus – teoriškai leidžiama savo galimybių pasą atnaujinti kas minutę, tokiu būdu jame nurodytas galiojimo terminas analogiškai taip pat prasitęs po minutę. Vėliau atsisiųstas galimybių pasas nepanaikina anksčiau atsisiųsto galimybių paso, jei pastarojo galiojimo terminas dar nėra pasibaigęs“, – aiškino specialistas.

Pasak M.Samkaus, vadovaujantis Vyriausybės sprendimu, galimybių paso po sustiprinančiosios vakcinos dozės atnaujinti nereikia, jo galiojimo terminas prasitęsia automatiškai iki neriboto laiko. „Tačiau patį dokumentą, kaip tai numatyta Vyriausybės, tiesiog reikia atsinaujinti kas 60 dienų“, – teigė Registrų centro atstovas.

Tai reiškia, kad jei asmuo gavo tris skiepus, jis bet kada galės gauti galimybių pasą, tačiau vis naują dokumentą reikės atsisiųsti ar atsispausdinti kas du mėnesius.

Galimybių paso pakeitimai

„Kauno diena“ skelbė SAM pakeitimus, apie galimybių paso išdavimo tvarką. Pagal naują tvarką, vaikų formaliajam bei neformaliajam ugdymui galimybių paso nėra ir nebus reikalaujama, o vakcinuotiems suaugusiems asmenims galimybių pasas neribotai prasitęs iš karto po trečios sustiprinančios dozės.

„Vaikams formaliam, neformaliam ugdymui galimybių paso reikalavimo nėra ir nebus. Su ugdymu susijusiems renginiams, tai gali būti baseinas, teatras, kino teatras taip pat nebus reikalaujama galimybių paso, tačiau jei yra pramoginė veikla, kuri vyksta ne su mokykla, ne su ugdymo programa, turės vaikas nuo 12 metų ir dviejų mėnesių pateikti galimybių pasą“, – per spaudos konferenciją praėjusią savaitė sakė viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė. BNS nurodė, kad per spaudos konferenciją buvo pristatyti Vyriausybės anksčiau priimti pakeitimai, kurie įsigalioja nuo gruodžio 28 dienos: iš vaikų nuo 12 metų ir dviejų mėnesių, norinčių užsiimti tam tikromis veiklomis ar lankytis prekybos centruose, reikalauti galimybių paso; nepersirgusiems ir nepasiskiepijusiems sustiprinančiąja doze suaugusiems žmonėms jis galios septynis mėnesius.

Iki šiol galimybių paso reikėjo vaikams nuo 16 metų. Jis išduodamas pilna schema nuo koronaviruso paskiepytiems, persirgusiems ar besitestuojantiems žmonės. Jo neturintieji negali patekti į daugumą prekybos, pramogų vietų.

„Kauno diena“ paprašė SAM atstovų patikslinti informaciją dėl tų asmenų, kurie vis dar turi galiojantį galimybių pasą, tačiau nėra pasiskiepiję trečia vakcinos doze. Kai tik gausime SAM paaiškinimą, tekstą papildysime.

Rašyti komentarą
Komentarai (96)

Hma

Dviejų skiepų antivakserį tik p___zdink skiepytis boosterių neverkęs.

Atsakau

Jei buvai durnas ir skiepyjaisi dėl apsipirkimo, tai skiepykis ir toliau, tai galėsi apsipirkti ( ritualinių paslaugų teikimo vietoje).

Tas

Pispasis - valdzios manipuliavimo irankis kas buvo aisku nuo pat pradziu. Jei viena karta paklusai tada paklusi ir visus kitus. Kad minia valdyt lengva pamenu dar stojimo i ES referendumo metu kas daresi parduotuvese.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS