Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas | kl.lt

GYVENTOJŲ RŪPESTIS – RENOVUOJAMAS NAMO STOGAS

Jau įsismarkavusi Geležinio Vilko g. 19 daugiabučio namo renovacija privertė gyventojus suklusti, ar iš tiesų viskas vyksta pagal planą, mat buvo pastebėta, kad „Brostos“ darbininkai galimai netinkamai šiltina stogą. Į vietą iškviesti ir Statybų inspekcijos ekspertai.

Paliekami tarpai?

Geležinio Vilko g. 19 daugiabučio gyventojai kreipėsi į „Kauno dieną“, kad gautų atsakymus, ar tikrai renovaciją atliekanti bendrovė „Brosta“ nenukrypo nuo projekto ir ateityje nereikės taisyti stogo šiltinimo darbų broko.

Kauniečiai tikino, kad sunerimti dėl „Brostos“ darbo kokybės privertė daugiabučių namų bendrijos pirmininko surašytas raštas, kuris pateiktas Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI). Šiuo raštu dėl galimo stogo šiltinimo broko gyventojai pasidalijo ir su dienraščiu.

Buvo suabejota, ar šilumos izoliavimo plokštės dedamos tinkama tvarka. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Skunde dėstoma, kad pati renovacija prasidėjo dar pernai metų spalį. Iš pradžių pradėta nuo šildymo, vandentiekio ir nuotekų sistemų bei elektrotechnikos srities darbų. Nuo gruodžio pradėtos šiltinti ir sienos. O šią gegužę darbai persikėlė ir ant stogo. Būtent dėl šio renovacijos etapo kilo nerimas.

„Užlipus ant stogo pažiūrėti, kaip vyksta stogo šiltinimo, hidroizoliacijos įrengimo darbai, vis kildavo klausimų. Paklausus, kodėl tarp plokščių neužsandarinami tarpai, darbus atliekantys ukrainiečiai paaiškino, kad visą šilumą esą laiko akmens vata. Bet su tuo nesutikau. Birželio 30 d. vėl užlipau ant stogo ir pastebėjau, kad darbai vyksta ne pagal projektą.

Šilumos izoliavimo plokštės turi būti pjaustomos ir dedamos šachmatine tvarka taip, kad 1-ojo ir 2-ojo sluoksnių sandūros nesutaptų, bet šilumos izoliacinė plokštė tiesiog padedama ant stogo, o ant jos – nuolydinis polistireninas ir mineralinė vata, ištisinės siūlės eina per visą stogą. Jos persidengia mineraline vata apie 3–5 cm. Darbininkams aiškinau, kad taip daryti negalima“, – VTPSI adresuotame rašte dėstė 204-osios daugiabučių namų bendrijos pirmininkas Konstantinas Vengalis.

Į pastabas nereaguoja?

Apie galimą „Brostos“ broką pranešę gyventojai tikino, kad su rangovais nepavyksta išsiaiškinti situacijos, todėl kyla nerimas, kad už renovaciją sumokėti pinigai nueis vėjais, nes broką paskui teks taisyti. Apie tai, kad su „Brosta“ ne iš karto pavyko rasti bendrą kalbą, VTPSI adresuotame skunde užsiminė ir bendrijos pirmininkas.

„Apie nekokybiškai atliekamus darbus bandžiau pasikalbėti su jų darbų vadovu. Buvau siuntęs stogo nuotraukų, tačiau į tai niekas nesureagavo“, – toliau dėstoma skunde.

Rašte užsimenama, kad po pokalbio apie galimus nekokybiškus darbus buvo pranešta ir techninę priežiūrą vykdančiai įmonei, nurodyta, kad bus kreipiamasi ir į Statybų inspekciją.

Daugiabučio namo gyventojai buvo gavę signalų, kad ir pastato sienos galimai prastai apšiltintos, tačiau jiems nepavyko su darbininkais pasikalbėti ir išsiaiškinti, ar tikrai viskas gerai. Kaip pasakojo kauniečiai, susidarė įspūdis, kad rangovai nelinkę bendradarbiauti ir nuraminti žmonių dėl atliekamų darbų kokybės.

Statybų inspekcija informavo, kad „Brosta“, baigusi stogo šiltinimo darbus, atliks ir termoviziją. (Laimučio Brunzdos nuotr.)

Nenori komentuoti

„Kauno diena“ susisiekė su namo bendrijos pirmininku K.Vengaliu ir paprašė detaliau pakomentuoti, kokius galimus pažeidimus jis matė. Tačiau namo atstovas nebuvo kalbus.

„Tai tegu jums apie problemas ir aiškina tie gyventojai, kurie į jus kreipėsi“, – nedaugžodžiavo bendrijos pirmininkas.

Apie susidariusią situaciją ir gyventojų nerimą dėl darbų kokybės kalbėti nepanoro ir prie Geležinio Vilko g. 19 daugiabučio sutikti „Brostos“ atstovai. Tiesiog darbų vadovais prisistatę asmenys iš pradžių tikino, kad mielai pakomentuos po stogo apžiūros, tačiau po jos teigė, kad buvo padaryta neesminių klaidų ir jos bus pašalintos artimiausiu metu.

Šilumos izoliavimo plokštės turi būti pjaustomos ir dedamos šachmatine tvarka.

Atliko patikrinimą

Po parašyto skundo VTSPI surengė patikrinimą – kartu su bendrijos pirmininku ir darbus atliekančios bendrovės „Brosta“ darbininkais užlipo ant stogo bei apžiūrėjo, kaip vyksta šiltinimo darbai. Šį kartą nenustatyta pažeidimų, tačiau specialistai informuoti, kad po stogo šiltinimo darbų rangovai įsipareigojo patikrinti, ar tikrai pro plyšius neišeina šiluma.

„VTPSI Vidurio Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentas gauto pranešimo pagrindu 2021 07 26 atliko faktinį daugiabučio namo, esančio Geležinio Vilko g. 19, Kaune, statybos darbų (sutapdinto stogo šiltinimo) patikrinimą.

Informuojame, kad patikrinimo metu, dalyvaujant minėto daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkui, rangovo ir statinio techninio prižiūrėtojo atstovams, siekiant patikrinti pranešime minimas aplinkybes (dėl galimai netinkamai vykdomų sutapdinto stogo šiltinimo statybos darbų), pasirinktose vietose buvo atidengta stogo bituminė danga. Šiose atidengtose vietose nukrypimų nuo projekto nenustatyta“, – patikrinimo rezultatus pristatė VTPSI atstovai.

Statybų inspekcija įvertino, kaip vyksta stogo šiltinimo darbai. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Jie turi ir žinutę gyventojams, kad po renovacijos darbų rangovai pažadėjo patikrinti kokybę. „Pranešame, kad daugiabučio namo savininkų bendrija informavo Statybos inspekciją apie tai, jog bendrija yra sutarusi su rangovu, kad UAB „Brosta“, baigusi visus stogo apšiltinimo darbus, atliks termoviziją“, – apie tai, kad bus patikrinti galimi šilumos praradimai per stogą, informavo VTSPSI.


Komentaras

Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta:

Šiuo metu Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) nėra gavusi skundų dėl daugiabučio namo Geležinio Vilko g. 19, Kaune, projekto įgyvendinimo.

Tokiu atveju, jeigu gyventojai turi abejonių dėl įgyvendinamų renovacijos priemonių kokybės, pirmiausia turėtų kreiptis į projekto administratorių. Būtent projekto administratorius yra tarpininkas tarp gyventojų pasirinkto rangovo ir techninio prižiūrėtojo.

Jei problemos išspręsti nepavyksta, projekto administratorius gali kreiptis į BETA, tuomet agentūra organizuoja neplaninę projekto patikrą. BETA teikia rekomendacijas dėl projekto įgyvendinimo. Esant poreikiui, agentūra kreipiasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

Svarbu paminėti, kad daugiabučio renovacija užbaigiama tik tada, kai atliktų statybos darbų atitiktį techniniam darbo projektui patikrina Valstybinė statybos priėmimo ir užbaigimo komisija. Radus trūkumų, rangovas įpareigojamas juos pataisyti. Pašalinus trūkumus, išduodamas statybų užbaigimo aktas. Šis dokumentas atveria kelią gauti valstybės paramą renovacijai.

Jei atnaujintas daugiabutis pasiekia ne žemesnę nei C energinę klasę ir sutaupoma ne mažiau nei 40 proc. šilumos energijos, visiems būstų savininkams suteikiama nustatyto dydžio kompensacija: 30 proc. valstybės parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Taip pat visiškai kompensuojamos projekto parengimo, administravimo ir techninės priežiūros išlaidos. Nepasiturintiems gyventojams kompensuojamos visos su renovacijos projekto įgyvendinimu susijusios išlaidos.

GALERIJA

  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
  • Gyventojų rūpestis – renovuojamas namo stogas
Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ieškojo pigiausios darbo jegos

Ukrainiečiai stato, viskas ir pasakyta tuo :)

baisu

Sita imone Brosta dare nama Saules gatveje, tai suskilo viso namo plokstes. Vien brokas. Yra baisu.

L?

Kaip sumažinti nepasiturinčių skaičių? Labai paprasta. Sumažinti skurdo ribą. Vietoje 330 eurų nustatyti 230 eurų. Iš kart geriau gyvenančių padaugės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS