Įtartini žaidimai aplink muziejaus direktoriaus kėdę | kl.lt

ĮTARTINI ŽAIDIMAI APLINK MUZIEJAUS DIREKTORIAUS KĖDĘ

Vytauto Didžiojo karo muziejui vis dar laikinai vadovauja Kęstutis Kuršelis. Skelbtas ne vienas konkursas, bet naujas vadovas niekaip neišrenkamas. Kyla įtarimų, kad konkursai gali būti neskaidrūs.

Be konkurso

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis Evaldas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi), išreiškęs abejonių dėl Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovo konkursų.

Pasak jo, niekas nesugeba paaiškinti, kodėl į laikinojo direktoriaus pareigas be konkurso buvo paskirtas K.Kuršelis. Vyras prasitarė, kad ir anksčiau buvo pakeisti teisės aktai, jog poste galėtų išlikti minėtas asmuo.

Pagal 2017 m. priimtą Muziejų įstatymą buvo nustatytos direktorių kadencijos. Pernai kovo mėnesį baigėsi Karo muziejaus direktoriaus K.Kuršelio kadencija, tad šį postą turėjo užimti naujas vadovas.

"Šis įstatymas galioja visiems muziejams. Nesvarbu, ar jie priklauso ministerijai, ar savivaldybėms. Tačiau su Karo muziejumi yra problemų. Pirmiausia, pernai kovo 1 d., turėjo būti atleistas direktorius ir skelbiamas naujas konkursas. Mano žiniomis, K.Kuršelis buvo atleistas vėliau. Paskui jis, pažeidžiant įstatymus, buvo paskirtas muziejaus Restauravimo skyriaus vedėju ir beveik iškart – laikinai vykdančiu vadovo pareigas. Pagal įstatymą, skyriaus vedėjai taip pat renkami konkurso būdu, o čia nieko tokio nebuvo padaryta. Išeina taip, kad jis neteisėtai užėmė skyriaus vedėjo pareigas ir dabar neteisėtai vadovauja muziejui", – galimus įstatymo pažeidimus vardijo Evaldas.

Jis įsitikinęs, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) klerkai siekia bet kokia kainą muziejaus vadovo kėdę pritaikyti būtent K.Kuršeliui. Pasak kauniečio, iki 2011 m. šiam muziejui galėjo vadovauti tik pulkininko laipsnį turintis asmuo. K.Kuršelis šį laipsnį turėjo, tačiau 2011-aisiais buvo išleistas į atsargą.

"Buvo paskelbtas naujas konkursas ir jį vėl laimėjo K.Kuršelis. Tačiau ministerija muziejaus statutą pakeitė jau po konkurso ir jame neliko reikalavimo, kad vadovas turi būti tarnaujantis pulkininkas", – pasakojo Evaldas.

Naujo niekaip neišrenka

Jau buvo skelbtas ne vienas konkursas Karo muziejaus vadovo pareigoms užimti, tačiau nuolatinio direktoriaus vis dar nėra.  Evaldas neslepia, kad susidaro įspūdis, kad KAM organizuoti konkursai atrodė pritaikyti konkrečiam asmeniui.

"Pernai kovo 26 d. buvo skelbtas konkursas, nesilaikant kvalifikacinių reikalavimų, kurie numatyti įstatyme. Atrodo, kad konkurso reikalavimai buvo surašyti taip, kad atitiktų dabartinio laikino vadovo kvalifikaciją. Įstatyme nurodyta, kad muziejaus vadovas turi būti įgijęs socialinių arba humanitarinių mokslų magistro laipsnį ir mokėti užsienio kalbą B1 lygiu. Kadangi K.Kuršelis baigęs kitos srities magistro studijas, tai konkurso sąlygose buvo ir įvardyta tiesiog magistro laipsnis, nenurodant, kokios srities. Kai pastebėjau, kad yra sąlygose neatitikimų, ministerija konkursą atšaukė", – teigė Evaldas.

K.Kuršelis vadovaus muziejui tol, kol bus išrinktas naujas vadovas. (Artūro Morozovo nuotr.)

Jis nurodė, kad po to KAM skelbė dar keturis konkursus. Dviejuose, pasak kauniečio, taip pat buvo pažeisti įstatymai, kai neskelbtas atlyginimas, padaryta kitų klaidų.

"Gruodžio mėnesį įvyko ketvirtasis konkursas, bet ministerijai, matyt, netiko kandidatas. Tiek daug konkursų rodo KAM nekompetenciją. Kultūros ministerija yra parengusi rekomendacijas, kokios kvalifikacijos turi būti muziejų vadovai. KAM atstovai vis aiškina, kad tikslina konkurso sąlygas, renkasi, kokių kvalifikacinių reikalavimų reikia vadovui. Kyla klausimų, kas šioje ministerijoje dirba, jei per metus nesugeba sutvarkyti konkurso sąlygų", – stebėjosi Evaldas.

Po to, anot kauniečio, ilgą laiką naujas konkursas nebuvo skelbiamas. Aiškinta, kad tikslinamos jo sąlygos. Vyras teigė, kad ne kartą teikė užklausą ministerijai, kodėl nėra organizuojamas konkursas, klausė ir kodėl ne konkurso būdu K.Kuršelis buvo paskirtas laikinai vadovauti muziejui, tačiau konkrečių atsakymų nesulaukė.

"Man atrašo, kad negali atsakyti, nes neva tai asmens duomenų apsauga. Bet juk vadovo konkursas nėra kažkoks asmens duomenų apsaugos įstatymo pažeidimas. Man KAM tiesiog siūlo kreiptis į teismą. O situacija nesikeičia, laikinasis vadovas toliau vadovauja Karo muziejui. KAM, kuriai ir priklauso karo muziejus, tiesiog ignoruoja pažeidimus ir nieko nedaro. Manęs tik klausia, koks mano reikalas, kodėl aš čia kišuosi. Tačiau aš neturiu jokio asmeninio intereso, konkurse nedalyvauju. Tik noriu apginti viešąjį interesą", – pažymėjo Evaldas.

Vadovo posto nesiekia

Laikinasis Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovas K.Kuršelis "Kauno dienai" tikino, kad visi įdarbinimo reikalai vyksta skaidriai ir pagal įstatymus. Jis teigė nežinantis, kodėl KAM nesiseka paskelbti naujo konkurso, bet jis pabrėžė, kad vadovo posto nebesiekia.

"Aš buvau atleistas pernai kovo 1 d. Yra numatyta išimčių Darbo kodekse. Kadangi mane atleido, laikinai ėjęs vadovo pareigas kitas asmuo priėmė mane į visai kitas pareigas – Restauravimo skyriaus vedėjo. Kai pradėjau dirbti šiame skyriuje, krašto apsaugos ministras mane paskyrė laikinuoju vadovu, kol bus paskirtas naujas", – teigė K.Kuršelis.

Jis tikino, kad negalintis komentuoti konkurso skelbimo peripetijų, nes jį organizuoja ne muziejus, o pati KAM.

"Ministerija atsakingai elgiasi ir renkasi, kas vadovaus muziejui. Aš pats nedalyvauju konkurse, nes kultūros ministras patvirtino kvalifikacijos reikalavimus, kurių aš negaliu atitikti. Laikinajam vadovui nėra keliami tokie reikalavimai, nes krašto apsaugos ministras gali pavesti laikinai vadovauti bet kuriam muziejaus darbuotojui. Kiek aš įsivaizduoju, ministerija labai rimtai į šį klausimą žiūri. Man neteko girdėti, kad KAM užsiimtų neskaidriais dalykais", – teigė K.Kuršelis.

Ministerijos pozicija

"Kauno dienai" atsiųstame KAM komentare aiškinama, kad Vytauto Didžiojo karo muziejus direktoriaus K.Kuršelio penkerių metų kadencija baigėsi 2019 m. kovo 1 d., tądien jis ir buvo atleistas iš pareigų.

"Krašto apsaugos ministras, siekdamas užtikrinti sklandžią Vytauto Didžiojo karo muziejaus veiklą, atsižvelgdamas į jo įgytą patirtį, pavedė muziejaus Restauravimo skyriaus vedėjui K.Kuršeliui laikinai, iki bus paskirtas muziejaus direktorius, vykdyti muziejaus direktoriaus funkcijas", – apie tai, kad nereikėjo skelbti konkurso, skiriant K.Kuršelį Restauravimo skyriaus vedėju ir kodėl jis laikinai vadovauja muziejui, komentavo KAM atstovai.

Atsiųstame komentare nurodoma, kad pirmasis konkursas buvo atšauktas, nes KAM siekė patikslinti muziejaus vadovui keliamus kvalifikacinius reikalavimus.

Šis įstatymas galioja visiems muziejams. Nesvarbu, ar jie priklauso ministerijai, ar savivaldybėms.

"Kvalifikacinius reikalavimus nacionalinių, respublikinių ir savivaldybių muziejų vadovams nustato kultūros ministras, tačiau, krašto apsaugos ministras, atsakingas už visos krašto apsaugos sistemos valdymą, gali nustatyti papildomus reikalavimus pretendentams, siekiantiems eiti Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pareigas.

Taip pat informuojame, kad, siekiant suderinti teisės aktų nustatytus kvalifikacinius reikalavimus respublikinių muziejų vadovams ir papildomus reikalavimus, iki kito konkurso paskelbimo vyko konsultacijos su Kultūros ministerija bei Studijų kokybės ir vertinimo centru. Kiti konkursai buvo atšaukti siekiant užtikrinti pakankamą dalyvių skaičių atrankoje į įstaigos vadovo pareigas (pateikė prašymą vienas pretendentas) arba neįvyko, nes pretendentai (dalyvavo du asmenys) surinko mažiau nei šešis pereinamuosius balus", – tolesnių konkursų nesėkmes vardijo KAM atstovai. Šienmet paskelbtas dar vienas konkursas. Kandidatai iki vasario 12-osios galėjo pateikti prašymus dalyvauti.

"Krašto apsaugos sistemos skelbiami konkursai vykdomi skaidriai, vadovaujantis teisės aktų keliamais reikalavimais", – pažymėta atsiųstame atsakyme.

KAM papildomai informavo, kad iki 2006 m. Kaune įsikūręs Karo muziejus buvo pavaldus Kultūros ministerijai. Pasikeitus muziejaus statusui ir perdavus jį Krašto apsaugos ministerijos žinion, nuo 2006 iki 2012 m. jam vadovavo profesinės karo tarnybos kariai. "Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad Vytauto Didžiojo karo muziejaus užduočių vykdymui ir vadovo funkcijų atlikimui profesinės karo tarnybos kario kompetencijos nėra būtinos, pareigos pakeistos į darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį", – apie pakeitimus, lėmusius, kad muziejaus vadovas nebūtinai turi būti pulkininkas, pridūrė KAM atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Rita

Muziejaus ukvedys turi igimta asmenybes sutrikima . Tai narcizas . Ir Direktorius daves erspejimu del netinkamo elgesio su darbuotojais ir labai gadino Direktoriaus reputacija .ministerijoje . Perskaitykit knyga ,, Narcizai grobuonys tarp musu ,,autore Ciuberkiene--Kumpikiene. .

as

viešieji pirkimai ir muziejaus drožimas. Nulis idėjų.

Jonas

Kiek žmonių pasišventųsių savo darbui išėdė Kuršelis !!! Mest laukt tokį !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS