Kaip Kaunas saugos savo aplinką? | kl.lt

KAIP KAUNAS SAUGOS SAVO APLINKĄ?

Kauno mieste apstu žaliųjų erdvių, reikalaujančių priežiūros, taip pat savivaldybei tenka rūpintis oro kokybe, maudyklomis, atliekų tvarkymu. "Kauno diena" pasidomėjo, kokie šiemet bus aplinkosaugos prioritetai.

"Kauno aplinkos apsaugos priemonių plane numatyti prioritetai nekinta – tęsiame jau pradėtus darbus ir didiname jų apimtis. Toliau gerinsime Kauno aplinkos: oro, vandens telkinių, maudyklų – kokybę, šalinsime aplinkos taršos šaltinius ir ieškosime už juos atsakingų kaltininkų.

Jau kelerius metus iš eilės Kaunas didina pastangas siekiant svarbaus tikslo – identifikuoti ir išnaikinti aplinkos taršos šaltinius", – teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Ji nurodė, kad vos prieš porą savaičių Kauno mieste buvo įrengta dvidešimt taškų, kuriuose stebima oro kokybė. Šios stotelės leis susidaryti aiškų vaizdą, kurie Kauno rajonai yra labiausiai užteršti, kur padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija ir reikia imtis papildomų priemonių.

Stebėsenos sistema padės operatyviau nustatyti teršėjus ir vietas, kur išpilamos nevalytos nuotekos.

"Netolimoje ateityje daviklius diegsime paviršinio vandens telkiniuose. Tokia stebėsenos sistema padės operatyviau nustatyti teršėjus ir vietas, kuriose išpilamos nevalytos nuotekos", – teigė specialistė.

Pasak R.Savickienės, toliau bus naikinami invaziniai Sosnovskio barščiai, šalinamos asbesto turinčios atliekos, tvarkomi nelegalūs sąvartynai įvairiose miesto erdvėse

"Šiais metais taip pat numatoma ženkli komunalinių atliekų sistemos plėtra. Mieste norime skatinti atliekų rūšiavimo kultūrą, todėl planuojame įrengti apie pusšimtį naujų rūšiavimo aikštelių", – teigė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Mieste gausu parku, skverų ir kitų žaliųjų erdvių, kurias reikia nuolat prižiūrėti.

"Kauno miestas valdo virš 700 ha valstybinės reikšmės miško, šiais metais dar 300 ha turi būti perduoti miestui tvarkyti ir prižiūrėti. Miškuose ir mieste esančiuose želdynuose – parkuose, skveruose, daugiabučių teritorijose nuolat vykdomi gamtotvarkos darbai. Čia sodinami nauji medeliai ir prižiūrima, kad senaisiais būtų tinkamai pasirūpinta", – komentavo R.Savickienė.

Ji nurodė, kad šiemet visomis apsukomis vyks ir Ąžuolyno, Santakos ir Neries krantinės parkų tvarkymo darbai.

Nors Kauno miesto biudžetas dar nėra patvirtintas, jau aišku, kiek bus skiriama aplinkosaugai.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja aiškino, kad vienas finansavimo šaltinių yra Kauno miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialioji programa. Iš šio fondo numatyta skirti apie 1,4 mln. eurų. Dar beveik 3 mln. eurų želdiniams ir miesto parkams, aplinkos stebėsenai, beglobių gyvūnų priežiūrai, taršos prevencijai bei mažinimui, efektyviam atliekų tvarkymui bus skiriama iš miesto biudžeto.

"Taip pat tikslinėmis dotacijomis miškų priežiūrai prisideda valstybė, o ES fondų lėšos bus investuojamos į Ąžuolyno ir Nemuno salos teritorijų tvarkybos darbus ir komunalinių atliekų konteinerių aikštelių plėtrą", – apie tai, kokiais finansavimo šaltiniais dar siekiama tvarkyti aplinką, komentavo R.Savickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Pil.

Niekam ta Lietuvos aplinką nesvarbi ,jeigu nekvepe pinigais.Jeigu bus nauda ,tada meilė Lietuvai,jos aplinkai prabunda.

Gyv.

Būtų pigesnė šiukšlių išvežimo paslauga, būtų tvarka. Švarą tokia turtinga ir negali vieną kartą i mėnesį ar į ketvirtį išvežti didesnio gabarito šiukšlių, nuo tyrimų maršrutų konteineriu surinkimo adresų. Būtų tvarka , lauktų gyventojai atvykstančių išvežti.

Algis

Kada bus genimas Lampedziu misko parkas? Jam reikalinga nuolatine prieziura, nes tai jis jau tapo viena pagrindiniu kaunieciu poilsio vietu gamtoje miesto teritorijoje. Tarybiniais laikais pusyne nuolat dirbo zmogus eigulys ir puikai tvarke teritorija, nebuvo tokiu uzzelusiu krumynu ir puvanciu metu metais pusu krituoliu, luzusios sakos budavo tuoj pat isvezamos, o dabar vaizdas toks, kad graudu ziureti. Ar yra atsakingu uz tai? Ziema dar dar, o vasara per krumus nieko nesimato, nesuvokiama kodel nera ju nuolatiio genejimo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS