Kauną naktimis terorizuoja motociklininkai, bet jų pažaboti niekas negali? | kl.lt

KAUNĄ NAKTIMIS TERORIZUOJA MOTOCIKLININKAI, BET JŲ PAŽABOTI NIEKAS NEGALI?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naktimis triukšmą keliantys motociklininkai varo iš proto gyventojus, tačiau įvairios institucijos pažaboti triukšmaujančių motociklų vairuotojų negali.

Skundų lavina

Po portale kauno.diena.lt išspausdinto vieno kauniečio skundo, kad naktimis motociklai kelia didelį triukšmą, redakcijos pašto dėžutę užplūdo ir kitų miestiečių laiškai. Visų skundų esmė ta pati – nepakeliamas naktinis triukšmas, kurį kelia motociklai. Paaiškėjo, kad tai ypač opi miesto problema, nes ji kartojasi kone visuose rajonuose.

„Miestą naktimis terorizuoja motociklininkai, – tokiu laišku į visuomenę kreipėsi „Kauno dienos“ skaitytojai. Per juos negalima miegoti, atsidaryti langų, žiūrėti televizoriaus. Ramybės nebūna nuo 22 iki 3 val., todėl nepailsėję turime eiti į darbus. Ar mes kokie vergai? Metai iš metų, kai tik nelyja, kiekvieną vasaros vakarą ratuoti velniai pabyra į gatves“, – apie kasnakt besikartojančią motociklininkų keliamą triukšmo problemą dėstė kauniečiai.

Po šios žinutės į redakciją pradėjo keliauti dešimtys kitų kauniečių laiškų, kad ir jie negali per motociklininkus naktimis miegoti. Skundai skrieja iš įvairių Kauno vietų. Labiausiai nuo motociklų keliamo triukšmo kenčia gyvenamųjų namų rajonai.

„Tikra tiesa, dėl triukšmo vakarais ir naktimis, kurį kelia motociklininkai. Kai jau ruošiamės miegoti, prasideda triukšmas“, – „Kauno dienai“ rašė Šilainių gyventoja Rimutė.

„Ir aš kenčiu kiekviena naktį. Neįmanoma miegoti. Gyvenu Šv.Gertrūdos gatvėje. Gal galite patarti kur kreiptis, ką daryti?“ – klausė ponia Laimutė.

Asociatyvi Š. Mažeikos/BNS, freepik.com nuotr.

„Gyvenu Gaižiūnų gatvėje. Čia yra tik du daugiabučiai gyvenamieji namai. Tačiau dėl naktinio triukšmo kankinasi ir šių namų gyventojai. Triukšmas girdimas nuo motociklininkų, kurie pralekia Savanorių prospektu“, – nurodė vietos gyventojas.

Dar viena kaunietė, gyvenanti Šiaurės prospekte, įvardijo, kad motociklininkai ties prekybos centru „Maxima“ nuolat rengia varžybas. Dažniausiai triukšmas kyla nuo vidurnakčio iki 2 val. nakties.

Kaip galima spręsti?

Kilus diskusijai kauniečiai pateikė ir kelis galimus šios problemos sprendimo būdus: mažinti motociklų greitį arba tam tikromis valandomis iš viso riboti šių transporto priemonių eismą.

„Įrengtų ženklus, kad motociklininkai naktimis galėtų važiuoti tik 30 km/val. greičiu ir būtų mažiau lakstančių. Dar koks greičio matuoklis, manau, padėtų pažaboti tokius triukšmautojus, nes juk jei lėtai važiuoji, toks triukšmas nekyla“, – svarstė ponas Jonas.

„Tankiai apgyvendintuose rajonuose galėtų iš viso drausti motociklų eismą. Paliktų tik aplinkines gatves ir gerai, galėtume miegoti, o dabar jokios kontrolės nėra, vos ne po langais birbina, kai kurie ir ratus prasukinėja, kiti labai daug gazuoja. Labai trukdo“, – nuomonę išsakė Dainavos gyventoja.

„Kauno diena“ miesto savivaldybės pasiteiravo, ar ir ši sulaukia skundų dėl motociklų naktimis keliamo triukšmo.

„Transporto priemonių eismas ramybės valandomis nedraudžiamas. Motociklų keliamas triukšmo lygis gali priklausyti nuo važiavimo greičio, važiavimo kultūros ar motociklo techninės būklės. Kadangi šios rūšies pažeidimų kontrolė, vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 589 str. 49 p., priskirti policijos kompetencijai, todėl gaunamus skundus dėl chuliganiško vairavimo ar greičio viršijimo persiunčiame nagrinėti policijai“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

Kiekvieną vasaros vakarą ratuoti velniai pabyra į gatves.

Vis dėlto klausimas, ar nesvarstoma Kauno gatvėse tamsiuoju paros metu riboti motociklų eismo ar greičio, liko neatsakytas. Savivaldybės specialistas tik priminė, kad neseniai Kaunas įsigijo triukšmo mažinimo įrenginį, kurį perdavė policijai. Šiai pradėjus patikrinimus, gyventojų skundų esą turėtų sumažėti.

Vykdys prevenciją

Kauno apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) šiais metais gavo 41 pranešimą dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo – keliamo transporto priemonių triukšmo.

„Šios vasaros pabaigoje policijos pareigūnų darbą palengvins itin inovatyvus prietaisas, kuris ypač pasitarnaus vykstant į tokius iškvietimus – triukšmo matuoklis. Prireikus ar kilus įtarimams, kad transporto priemonė viršija leistiną triukšmo lygį, juo bus galima patikrinti skleidžiamus garso decibelus“, – nurodė Kauno VPK atstovai.

Transporto priemonių skleidžiamo variklio triukšmo reikalavimus nustato „Kelių transporto priemonių variklių triukšmo ribinių dydžių ir jų nustatymo tvarkos aprašas“. Jame, pasak specialistų, neapibrėžtas ramybės ar poilsio laikas.

„Artimiausiu metu Kaune, Chemijos g. 4B, vykdysime prevencinę priemonę, kurios metu visi norintys vairuotojai galės pasimatuoti transporto priemonių skleidžiamo triukšmo lygį. Prevencinės priemonės metu vairuotojams, kurių transporto priemonės viršys leistiną triukšmo lygį, nebus taikomos baudos“, – apie prevencinę akciją informavo pareigūnai.

Rašyti komentarą
Komentarai (121)

Patyręs

Sauja vinių greitai problemą išspręstų. Nors Kaunietis ir ne Suvalkas, bet jų tikrai ant žemės nebers.

Vycka

Viskas labai paprasta! Teismas turi įpareigoti, kad naktimis Kauno miesto gatvėse (juk įpareigojo, kad vyktų Laisvės al., ar ne?) vyktų gėjų eitynės! Policijai tuojau pat atsirastų noro, pinigų daryti tvarką!

Pasirodo,

triukšmo matuoklis Kaunui - "itin inovatyvus prietaisas"... Matyt, todėl iki šiolei miesto galvos yra bejėgės sutramdyti saujelę chuliganų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS