Kaunas jungiasi prie iniciatyvos: valandai išjungs Kalėdų eglę ir pagerbs COVID-19 aukas | kl.lt

KAUNAS JUNGIASI PRIE INICIATYVOS: VALANDAI IŠJUNGS KALĖDŲ EGLĘ IR PAGERBS COVID-19 AUKAS

Žurnalisto Edmundo Jakilaičio iniciatyva „Stiprūs kartu“ kviečia sustoti valandai ir pagerbti COVID-19 aukas. Prie šios iniciatyvos jungiasi ir Kaunas, tad prieš pat Kūčias valandai užges pagrindinė miesto eglė.

Akcijos idėja

Didžiųjų metų švenčių išvakarėse Lietuvos gyventojai raginami sustoti. Pagrindinis akcijos „Tylos ir solidarumo valanda“ kvietimas: stabtelėti ir susimąstyti, išreiškiant solidarumą su tais, kam ši pandemija tapo netekčių ar sunkių išbandymu laikotarpiu. Prieš pat didžiąsias žiemos šventes akciją inicijavę Nacionalinis savanorių pagalbos koordinavimo centras „Stiprūs kartu“ ir Lietuvos savivaldybių asociacija gruodžio 23-ąją kviečia Lietuvos žmones simboliškai nuo 19 iki 20 val. užgesinti šventines puošmenas, išjungti kalėdinių eglučių šviesas ir pagerbti tiesiogines ir netiesiogines COVID-19 aukas.

„Augantys infekcijos plitimo rodikliai, šiurpinanti mirčių statistika, viltį prarandančių medikų pagalbos šauksmas yra signalas, kad negalime likti abejingi. Tikroji realybė yra tokia, kad dabar jau tiesiog gyvybiškai svarbu sustoti. Suvokimas, kad šiandien tai yra būtina ir privalu, prilygsta šalies, tėvynės gynybai, saugant ir gelbėjant bendrapiliečius, prisidedant prie juos gelbstinčių, savo pačių sveikata rizikuojančių medikų, pareigūnų, savanorių ir visų tų, kurie įvairiais būdais kovoja su pandemija“, – kalbėjo Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“ iniciatorius, Šaulių sąjungos Pelėdų būrio vadas Edmundas Jakilaitis.

Akcijos iniciatorių sutarimu, kviečiant šalies gyventojus „sustoti“, gruodžio 23 d. 19–20 val. bus užgesintos ir visų Lietuvos savivaldybių miestų centrinių kalėdinių eglių šviečiančios puošmenos, savivaldybių iniciatyva sumontuotos šventinės gatvių šviesos. Tikimasi, kad valandai sustos ir prekybos centrų bei gyventojų kalėdinės puošmenos.

Kaunas solidarizuojasi

Prie šios iniciatyvos jungiasi ir Kaunas. Miesto vadovo teigimu, šiuo metu visiems reikia susitelkti kovojant prieš klastingą priešą. Taip pat reikia ir pagerbti nuo viruso žuvusiu žmones, kartu užjausti tuos, kurie neteko savo tėvų, brolių ar geriausių draugų.

„Kaunas neabejotinai jungiasi prie šios visuotinės iniciatyvos. Gruodžio 23-iosios dienos vakarą valandai užges ne tik Kalėdų eglė Rotušės aikštėje, bet ir kitose vietose iškabintos girliandos bei šventiniai papuošimai.

Dabar netinkamas metas šitaip elgtis – esamomis aplinkybėmis, tai labiau primintų vaikščiojimą plonu ledu, drauge su savimi už rankų vedantis tuos, kurie mums brangūs.

Prieš kelias savaites nusprendėme ir viešai paskelbėme, kad Naujųjų išvakarėse miestas taip pat atsisako fejerverkų. Tegul tai irgi bus simbolinis solidarumo ženklas su tais žmonėmis, šeimomis, kurios dėl pandemijos išgyveno artimųjų netektį ar kaip tik dabar kovoja su šia sunkia liga“, – sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Kviečia susimąstyti

Svarbus simbolinės tylos ir solidarumo valandos akcentas – pirmoji jos minutė taps tylos minute, skirta pagerbti tiek nuo COVID-19 infekcijos mirusius žmones, tiek ir netiesiogines koronaviruso aukas – žmones, kurių didžiąja dalimi netekome todėl, kad dėl sveikatos sistemai kilusių iššūkių ar kitų pandemijos sukeltų aplinkybių jie laiku nesulaukė kokybiškos medicinos pagalbos arba ji buvo ribota.

Akcija „Tylos ir solidarumo valanda“ turėtų paskatinti susimąstyti ir tuos, kurie nenori ar nepajėgia atsisakyti įprastinio gyvenimo tempo.

„Tikrai yra tokių, kurie vis dar turi planų bei iliuzijų tariamai saugiai nusižengti karantino tvarkai, per šventes palikti namus ir lankyti gimines, burtis, kaip įpratę, prie bendro stalo. Dabar netinkamas metas šitaip elgtis – esamomis aplinkybėmis, tai labiau primintų vaikščiojimą plonu ledu, drauge su savimi už rankų vedantis tuos, kurie mums brangūs. Juk kai kuriose savivaldybėse mirtingumo rodikliai, kurių didžiąją dalį lėmė netiesioginės COVID-19 aukos, išaugo dvigubai. Dėl to neatsakinga elgsena, nestabdant savęs, panaši į saviapgaulę ar net prieš savo šalies žmones nukreiptą veiklą. Šia akcija kviečiame visus labai rimtai apie tai pagalvoti“, – į visus žmones kreipėsi E.Jakilaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Simonas

Tyčia uždegsiu viską, egle, kluoną, namą. Tegul valdžia mato

Žiauru

išjunkit tas egles bent 5 metams, vietoj to išasfaltuokit vieną kiema Eiguliuose, vot čia bus nors kam šventė.

Jonas

Jakelaitis niekada savo įdėjų neturėjo ,o pasisavindavo kitų.Šią mintį jam pakišo žvakių fabrikas ir konservai,pasiilgę valdžios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS